While She Sleeps + Stray From The Path + Trash Boat + LANDMVRKS/ Melkweg, Amsterdam/ 2 februari 2019
Yngwie Vanhoucke

Het is de tweede februari en dag twee van de “So What?”-tour, het op til staande album van While She Sleeps die verschijnt op 1 maart. Aangezien de band afgelopen zaterdag in de Melkweg stond konden we het niet laten om naar Amsterdam te trekken terwijl andere Amped-Up leden in Utrecht aanwezig waren op de show van At The Gates & Behemoth.

Om de zaal op te warmen bij deze frisse temperaturen krijgen we de Franse LANDMVRKS als eerste voorprogramma. De mannen uit het zuiden van Frankrijk willen zich maar al te gouw opwarmen en willen graag dat het publiek ook snel opgewarmd geraakt. Na een korte intro vliegen die er meteen in met hun mix van hardcore en metalcore.

Bij het eerste nummer is het publiek nog wat onwennig maar vanaf het tweede krijgt de band al wat meer connectie met het publiek, een song later lukt het al om aan een moshpit te komen. Naar het einde van hun set lukt het de band ook om een wall of death op te zetten. De Fransen leveren een goeie visitekaart af in Amsterdam en zullen een paar fans meer hebben na vanavond.

Volgende band is het Britse Trash Boat. Op plaat is dit de rustigste band van de avond maar iemand was dit vergeten te melden aan de bandleden, de Britten steken snoeihard van wal en brengen hun nummers veel harder dan in de studio. Frontman Tobi Duncan weet het publiek te charmeren en gebruikt het hele podium als moshpit voor zichzelf.

Toen ik nog stond te wachten aan de inkom hoorde ik menig fan zeggen dat die enkel voor deze band naar zaal Melkweg afgezakt waren. Slecht zijn ze niet maar tippen aan de geoliede machine While She Sleeps kunnen ze toch niet. De band valt wel enorm in de smaak, veel songs worden meegezongen en tijdens het laatste nummer krijgen we zelfs een aantal eerste crowdsurfers te zien.

Terwijl het podium wordt klaargemaakt voor Stray From The Path merk ik drummer Craig Reynold met een shirt van Behemoth op het podium. Wat een toeval, op dit eigenste ogenblik zijn twee collega’s van Amped-Up op de Nederlandse Behemoth show nog geen 30 kilometer hier vandaan.

Het eerste nummer van de New Yorkers begint rustig maar dit is schijn, luttele ogenblikken later breekt de hel los. Crowdsurfen en moshpits a volonté. De band speelt met zeer veel energie en wanneer er steeds meer mensen het podium opkomen stijgt deze energie nog eens naar een hoger niveau. Het valt wel op dat dit geen 100% hardcore publiek is want menig crowdsurfer valt plat op hun rug van het podium, en het is een hoog podium in de Melkweg. Het gaat zo hard dat gitarist Thomas Williams te kampen krijgt met met technische problemen door een kabel die ergens los is komen te zitten en hij even zit te sukkelen om zijn tuig terug aan de praat te krijgen. Niet dat hij het erg vindt want hij moedigt direct de mensen aan om nog wat wilder te zijn.

Naar goede gewoonte moet zanger André Dijorio het toch even hebben over de nummers die ze vanavond brengen en wat de lyrics betekenen. Hij wil ons duidelijk maken dat we allemaal verschillend zijn maar dat die verschillen goed zijn en dat we altijd welkom zullen zijn op een show van Stray From The Path.

De zaal is ondertussen volledig volgelopen en de balkons op de zijkanten zijn nu ook toegankelijk voor het publiek. De hardware die we op het podium zien heeft een lak witte verf op zich gekregen om zo mee te gaan met het artwork voor de nieuwe plaat ‘So What?’

Starten doet While She Sleeps met de eerste single van die nieuwe plaat die over een paar weken verschijnt, ANTI-SOCIAL. Voor het groot merendeel van de aanwezige fans is dit de eerste keer dat die dit nummer live te horen krijgen al lijkt het totaal niet zo, de hele grote zaal van de Melkweg staat in rep en roer vanaf de eerste noten. De set is nog maar begonnen en de eerste wall of death is al een feit. Veel tijd krijgt het jonge publiek niet om op onze adem te komen, de band gaat direct over naar het volgende nummer dat door het publiek integraal wordt meegezongen.

Het lijkt als een greatest hits show, het ene na het andere nummer wordt ontvangen met open armen. Tijdens het vierde nummer, Seven Hills, nodigt zanger Lawrence Taylor iedereen uit om het podium op te komen wat resulteert in een vol podium binnen een handvol seconden waardoor ik moeite heb om de muzikanten nog te onderscheiden tussen de fans. Nog nooit heb ik zoveel mensen op een podium gezien, 30 Seconds to Mars en Steel Panther kunnen hier een punt aan zuigen.

De Nederlandse fans krijgen vanavond een leuk toetje, voor het eerst speelt de band The Guilty Party, voor een publiek. Het nummer werd nog maar net gepubliceerd en wordt reeds met enthousiasme ontvangen door de menigte in de Melkweg. Het is putje winter maar toch willen we iets van festivalsfeer krijgen en zien we heel wat fans op de schouders van anderen klimmen en vervolgens met de zaklamp van hun smartphone heen en weer zwaaien.

Tijd voor de encore, een encore waar het publiek om smeekte. De bisnummers  worden aangevat met hit Silence Speaks. Tijdens de break in dat nummer zien we de zanger van het podium verdwijnen en heb zo al een vermoeden waar we hem zullen zien. Eerder op de avond had hij reeds gezegd tegen de mensen op het balkon dat hij voor hen ging komen en nu is dat moment aangebroken. Lawrence Taylor kan geen enkel balkon ongemoeid laten zonder er af te springen en ook vanavond is dat het geval in de Melkweg.

While She Sleeps weet als geen andere een zaal in lichterlaaie te zetten. Elke aanwezige fan zag vanavond dat het goed was en heeft volop genoten van de set. Jammer genoeg is het optreden in België reeds uitverkocht, wie geen ticket kon bemachtigen raad ik zeker aan hen deze zomer op één of ander festival te gaan opzoeken, het is de moeite waard.

Set list

 • ANTI-SOCIAL
 • You Are We
 • Brainwashed
 • Seven Hills
 • Civil Isolation
 • Empire of Silence
 • HAUNT ME
 • Steal the Sun
 • The Guilty Party (Live debut)
 • Four Walls

Encore:

 • Silence Speaks
 • Our Courage, Our Cancer
 • Hurricane

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X