Malevolent Creation - The 13th Beast
Label: Century Media Records
75
Ashley Bickx

Een albumtitel is voor vele bands een zware bevalling, maar dat het ook eenvoudig kan, bewijst het Amerikaanse Malevolent Creation dat zijn dertiende extreme worp de vanzelfsprekende titel The 13th Beast heeft meegegeven. Century Media Records zag er alvast geen graten in. Hopelijk wij ook niet. Het eindoordeel kan u vanaf 18 januari zelf vellen.

De geschiedenis van Malevolent Creation laat zich gerust lezen als een boek. Woelige tijden in de vorm van ettelijke personeelswissels wisselden zich af met knappe albums, die deze band een ware cultstatus bezorgden. De klap die Malevolent Creation in 2016, en bij uitbreiding in 2018, echter te verwerken kreeg, was van een ander echelon, want het overlijden van de frontman, en tevens boegbeeld van de band, komt altijd als een donderslag bij heldere hemel. Hoe je het ook probeert te draaien of te keren.

De toekomst van de band heeft op een gegeven moment dan ook aan een zijden draadje gehangen. Het zwaard van Damocles hing op een gegeven moment zelfs nog steviger te bengelen, maar feit is wel dat Malevolent Creation er anno 2019 nog steeds staat als een huis. De fans, en liefhebbers van het death genre, kunnen dan ook gerust op beide oren slapen, want de vocalen, misschien wel het belangrijkste aspect van deze worp, zijn absoluut te pruimen. Bij deze dan ook een pluim voor Lee Wollenschlaeger.

Hoog tijd om te focussen op de muziek. Wie een zwak heeft voor het horrorgenre en bij uitbreiding voor de band Aborted, zal meteen warm worden van de intro van het nummer End The Torture, want met een expliciete passage uit de film The Hitcher, zit het qua sfeerschepping meteen snor. Malevolent Creation schakelt vervolgens naadloos over op enkele stevige deathriffs, die zowaar een vleugje Nile met zich meedragen.

Wat voorts meteen opvalt, is het ontzettend hoge blastbeat-gehalte van deze The 13th Beast, waardoor de nummers bij momenten vaak wat inwisselbaar overkomen. Gelukkig slagen deze Amerikanen er wel in om met enkele bescheiden pareltjes voor de dag te komen. Canvas Of Flesh is zo een nummer dat bol staat van de zieke, snedige gitaarriffs. Idem wat betreft The Beast Awakened. Plaats daartussen een zowaar lang uitgesponnen, eerder midtempo beuker van formaat, en je weet meteen waar het zwaartepunt van deze The 13th Beast zich bevindt.

Eens het zwaartepunt voorbij serveert Malevolent Creation zeker en vast geen slappe hap, maar om van een memorabele luisterervaring te spreken, missen de laatste nummers toch wat diversiteit en vooral eigenheid. Met afsluiter Release The Soul gaat het niveau gelukkig opnieuw crescendo, waardoor deze The 13th Beast de luisterervaring toch op een uiterst positieve manier weet af te sluiten.

Malevolent Creation bewijst met deze nieuwste worp dat ze er na een dozijn albums nog steeds staan, ondanks enkele rake klappen op privégebied. The 13th Beast bevat enkele sterke death nummers, maar weet over de ganse lijn toch niet dezelfde indruk na te laten als de albums uit de absolute beginperiode. Bovendien zal de prijs voor knapste artwork van 2019 niet meteen voor deze Amerikanen zijn.

Tracklist:

 1. End The Torture
 2. Mandatory Butchery
 3. Agony For The Chosen
 4. Canvas Of Flesh
 5. Born Of Pain
 6. The Beast Awakened
 7. Decimated
 8. Bleed Us Free
 9. Knife At Hand
 10. Trapped Inside
 11. Release The Soul

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X