Demonical + Slaughter The Giant / @ Den Elpee, Deinze / 12 december 2018
Ashley Bickx

Muziekcafe Elpee, kortweg Den Elpee in Deinze, mag dan wel beschouwd worden als een eerder klein, bescheiden muziekcafé, maar toch slaagt dit uiterst gezellige etablissement er met de regelmaat van de klok in om een grote tot vrij grote naam binnen het metalen segment op de planken te krijgen. Na onder andere Memoriam en Flotsam And Jetsam was het op 12 december 2018 de beurt aan het Zweedse instituut Demonical. De lokale band Slaughter The Giant zorgde voor de muzikale opwarming.

Rond de klok van acht uur was het tijd voor de het voorgerecht in de vorm van Slaughter The Giant. Persoonlijk was ik niet bepaald vertrouwd met dit gezelschap, maar enig opzoekingswerk vooraf leerde mij dat deze band zich voornamelijk situeert binnen het meer melodieuze luik van death metal. Een stelling die toch maar half klopt, want Slaughter The Giant kan gerust beschouwd worden als een vrij brutale deathmetalband die duidelijk weet waar de klepel hangt.

De gelijkenis met Chalice is niet uit de lucht gegrepen, maar om het niveau van deze vaderlandse topact te evenaren, zal Slaughter The Giant toch nog wat boterhammen naar binnen werken. Slecht was het zeker niet, integendeel, maar memorabel was het evenmin, daarvoor miste het totaalplaatje wat karakter en overtuiging. Desalniettemin hebben deze heren zich met volle overgave van hun taak gekweten, waardoor Den Elpee aardig op temperatuur was voor de hoofdmoot van de avond…

Eerder dit jaar brachten de Zweden van Demonical nog een dijk van een plaat uit, genaamd Chaos Manifesto. Een plaat die door ondergetekende een vrij hoge score meekreeg en zonder enige twijfel meedingt voor een plaats in de jaarlijstjes van 2018. De show vanavond is bovendien een exclusieve Belgische show, waardoor de verwachtingen nog wat hoger kwamen te liggen.

Die verwachtingen werden van bij de eerste noten van het Amon Amarth-achtige Towards Greater Gods meteen volledig ingelost. De band had er duidelijk zin en dat vertaalde zich meteen in een resem typische Zweedse gitaarrifs, waarbij het Boss HM-2 pedaal een prominente plaats wist in te nemen.

Chaos Manifesto stond centraal vanavond. Dat mocht duidelijk zijn, want dit opus werd bijna in zijn integraliteit losgelaten op het trouw op post zijnde publiek. Voornamelijk A Void Most Obscure zorgde voor een stevige portie headbangen. Tussendoor gooide de band er nog enkele oude krakers tegenaan zoals The Order en Cursed Liberation.

Halverwege de set bereikte de avond duidelijk zijn hoogtepunt tijdens het iets meer van melodie voorziene From Nothing, eveneens afkomstig van de meest recente worp. Tijdens dit zes minuten durende epos werd nogmaals duidelijk hoe getalenteerd deze groep muzikanten in werkelijkheid wel niet is. Demonical mag met recht en rede beschouwd worden als een van de grotere namen binnen het Zweedse (death) segment.

Na Unfold Thy Darkness zat de reguliere speeltijd er op. Ware het niet dat de magische grens van 22u00 nog een vijftiental minuten op zich liet wachten. Een euvel dat Demonical op gepaste wijze wist op te lossen met een stevige bisronde. Zeg gerust ‘stevig’, want het publiek kreeg maar liefst drie krakers voor de kiezen, waarbij vooral tijdens het afsluitende Death Metal Darkness het publiek op een bescheiden manier volledig los ging.

Demonical kwam, zag en overwon! Geen twijfel mogelijk dat deze Zweden deze krachttoer daags nadien vlotjes hebben overgedaan op de pré-party van de Eindhoven Metal Meeting. Bij deze kijken we nu al uit naar een nieuwe avond vol death metal in Muziekcafé Elpee. Schrijf bij deze alvast 25 januari 2019 in de agenda, want dan komt het grote Memoriam voor de inmiddels derde keer afgezakt naar Deinze, alwaar Carrion het voorprogramma op zich zal nemen!

Setlist:

 1. Towards Greater Gods
 2. The Order
 3. World Serpent
 4. A Void Most Obscure
 5. Sung To Possess
 6. The Arrival of Armageddon
 7. From Nothing
 8. Cursed Liberation
 9. Valkommen Undergang
 10. Unfold Thy Darkness
 11. All Will Perish
 12. Return In Flesh
 13. Death Metal Darkness

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X