Eindhoven Metal Meeting Countdown pt.4
Anomander

En zo komen we aan het einde van de road to EMM! Rest mij nog de klapstukken van de zaterdagavond even te bespreken. De kers op de taart, de piek op de boom… oh wacht daar doen wij metalheads natuurlijk niet aan. Nou ja dat het een feestje wordt mag in ieder geval duidelijk zijn, de invulling laten we aan Eindhoven Metal Meeting over.

Nr 2 Triptykon

Als we de muziekgeschiedenis gaan graven om zo tot de verrotte wortels van black te geraken, dan komen we een obscuur bandje uit Zwitserland tegen. Zwitserland? Dat staat toch vooral bekend om bankgeheimen, koekoeksklokken en zakmessen? Jazeker, dat kun je daar allemaal vinden, maar het was ook de bakermat van Celtic Frost. Spelen die dan ook op Eindhoven Metal Meeting? Nee, was het maar zo’n feest, maar dé man van de Zwitserse metalmachine staat wel aan het roer van zijn band Triptykon op de zaterdagavond.

De laatste keer dat ik Triptykon aan het werk zag op het podium was ook in Eindhoven. Het toeval houdt daar niet op, want ook de venue en het festival waren hetzelfde. Maar daar valt niet over te klagen, want Tom Warrior is een unieke man met een unieke sound en een band die me destijds enorm kon boeien.

Jammer is wel dat er van de doom/death/black etc. band geen nieuw materiaal verscheen in de afgelopen 4 jaar na de release van Melana Chasmata. Van mij had er best wat nieuws aan de set van een paar jaar terug toegevoegd mogen worden, maar goed misschien worden we nog verrast.

De afgelopen jaren is wel gebleken dat het nooit kwaad kan je proto-helden aan het werk te zien. Tom Warrior is zo’n held. Hij stond aan de wieg van het genre dat vandaag de dag steeds in populariteit en diversiteit weet te winnen en daar mogen we hem beste onze liefde voor tonen door als bezetenen met ons haar te zwaaien voor aan het podium van de Effenaar dit weekend. Ik ben er in ieder geval bij, see you in the pit!

 

Nr 1 Marduk

Kijk, je hebt bands die met ouderdom hun tanden verliezen, zo valt te lezen in mijn a.s. review van de ‘show’ die Dimmu Borgir gaf in de 013 afgelopen maand (tijd voor een kunstgebitje…). Dan heb je bands die naarmate hun carrière vordert steeds beruchter worden. En dan heb je Marduk. Marduk, die met hun gekoketteer met het nationaal socialisme en het vereren van de duivel, het over de zeik helpen van werkelijk waar elke politiek correcte, leftwing hippie beweging en kerkgenootschap tot een ware kunst verheven heeft.

Zo werden ze in de USA opgewacht door leden van de Westboro Baptist Church, zijn ze een doelwit voor heuse Antifa betogingen en werd menig concert onder druk van actiegroepen gecanceld. Als blackmetalband doe je het dan dus buitengewoon goed. De notoriteit groeit met elke tour en album dat de band uitbrengt en sja gek is het niet met titels als Panzer Division Marduk en Frontschwein. Echter, wie wat dieper kijkt dan slechts de albumtitel op de hoes, zal ontdekken dat het daar ook wel een beetje ophoudt. Verwacht gerust geen sieg heils op het podium of andere flauwekul.

Verwacht wel een vernietigende set van rauwe, snelle en vooral agressieve black metal van de Zweedse variant. Marduk windt er geen doekjes om, dit is van-dik-hout-zaagt-men-planken-voor-je-doodskist metal en verontschuldigd zich niet voor jouw gescheurde, tedere trommelvliezen. Je bent gewaarschuwd!

 

En dan zit het er weer op. Eindhoven kan weer terugkeren naar haar reputatie als de Lichtstad en de deksel gaat weer voor een jaar op Pandora’s Doos. Tot de volgende editie maar weer, op naar de elf!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

januari

23jan19:45THE BLACK DAHLIA MURDER @ BIEBOB - VOSSELAARVERMINOUS EUROPEAN TOUR 2021

februari

02feb20:0023:30Tribulation + Bolzer + Molassess @ Biebob - Vosselaar

04feb20:00Harakiri For The Sky + Schammasch + GAEREA

Loading
Share This
X