Helrunar - Existential Void Guardian
Label: Prophecy Productions
83
Alex

De Duitse blackmetalband Helrunar heeft de wereld weer iets minder vrolijk gemaakt met zijn nieuwste plaat Vanitas Vanitatvm. En daar mogen we blij om zijn.

Als label twee uitstekende blackmetalplaten op één dag uitbrengen, dat is kunnen. Prophecy Productions bracht op een gure septemberdag zowel A Forest of StarsGrave Mounds and Grave Mistakes als dit Vanitas Vanitatvm uit. Waar de eerstgenoemde plaat uitgesproken psychedelisch en losgelaten klinkt, houden deze Duitsers het rigide en kil. Aan het Britse werk was ik na een luisterbeurt verkocht, dit Teutonische album had wat meer tijd nodig. Als referentie voor Vanitas Vanitatvm schoof Helrunar de twee voorgaande platen, Sól en Niederkunfft, naar voor. Een erg atmosferische, drukkende plaat en een meer rechttoe-rechtaan album, daartussen zou deze nieuwe zich situeren.

Na voldoende luisterbeurten kan ik me volledig in de opgegeven beschrijving vinden: Vanitas Vanitatvm is een plaat geworden die verspringt tussen verschillende smaken in een ruime stijl. De toon wordt gezet met een triest stukje viool dat overgaat in een trieste gitaarintro om uiteindelijk open te breken in Saturnus, een heerlijk uptempo nummer met groovy prechorus en mee te brullen refrein. Het gaat vlot in elkaar over, een trucje dat we later nog horen: de brug van Lotophagoi, waar de gitaar de distortion voor effecten inruilt om zo aan een beklemmende opbouw te werken – kippenvel. Of tussen de nummers zelf: er is een duidelijk contrast tussen het brute Blutmond en het door langgerekte gitaarnoten en spreekstem begeleide Nachzehrer, en toch voelen de nummers allebei aan als een volwaardig deel van deze cd.

Typerende elementen aan de muziek van Helrunar zijn de zang: gegromd, zonder screams of grunts, en soms zelfs een diepe spreekstem; en de gitaar, die naast het kenmerkende tremelospel niet vies is van een stukje akoestisch. Net als de voorgaande platen werden productie, mix en master verzorgd door Markus Stock, een naam die garant staat voor kwaliteit.

Vanitas Vanitatvm heeft misschien wat meer tijd nodig om te bezinken, maar eens dat gebeurd is, onthult het album dat wat we graag horen bij Helrunar. Een atmosferisch, consistent en somber blackmetalalbum.

Tracklist:

 1. Es Ist Ein Sterbend Liecht
 2. Saturnus
 3. Lotophagoi
 4. Blutmond
 5. Da Brachen aus Böse Blattern, am Menschen und am Vieh
 6. Vanitas Vanitatvm
 7. In Eis und Nacht
 8. Nachzehrer
 9. Als die Welt zur Nacht Sich Wandt
 10. Necropolis
 11. Der Tag an dem das Meer Seine Toten Freigibt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

Share This
X