Hughes Vanhoucke

Terwijl een aantal prog rock- en metalmonumenten de afgelopen tijd het prachtige oude Romeinse amfitheater van het Bulgaarse Plovdiv uitkozen om een livebeeldregistratie te maken – Devin Townsend of Anathema om er een paar op te sommen – deed de Zweedse band achter mastermind Mikael Åkerfeldt dat in het Red Rocks Amphiteather van het Amerikaanse Denver en kreeg als titel Garden of the Titans: Live at Red Rocks Amphitheater mee, de plaats waar ook U2’s emblematische U2 Live at Red Rocks: Under A Blood Red Sky werd opgenomen.

Dit is nog maar pas de vierde live-dvd/BluRay in de bijna dertig jaar lange geschiedenis van de progressieve rock- en metaltitanen Opeth; de vorige drie werden telkens opgenomen op een verschillende locatie in de Britse hoofdstad Londen, voor deze opname werd de grote plas overgestoken om een show vast te leggen op een boogscheut van Denver op een hoogte van net geen 2.000 meter boven de zeespiegel, een ertsrijke omgeving die plaats biedt aan 9.525 bezoekers.

Volgens Mikael Åkerfeldt is Red Rocks Amphitheatre ongetwijfeld één van de leukste omgevingen waar hij ooit mocht optreden en wellicht ook één van de rillerigste voorstellingen die hij ooit mocht geven niettegenstaande de man uit Zweden afkomstig is. Op 2000 meter is het immers altijd frisjes wanneer de zon is ondergegaan en als je er de wind erbij neemt, kan ik het garanderen dat dit een bibberige ervaring is; ik mocht al meermaals een optreden of festival meemaken op vergelijkbare hoogte in mijn tweede thuisland (Peru, red.). Wanneer de beelden uitgezoomd worden zie je op de achtergrond de ontelbare lichten van de hoofdstad van Colorado waar het ongetwijfeld een stuk warmer was op die avond van mei 2017.

Mikael Åkerfeldt @ Be Prog! My Friend – Barcelona – Spanje

In afwachting van een nieuw album die ergens in de loop van 2019 zou moeten verschijnen – perfectionist Mikael Åkerfeldt is er al bijna een jaar mee bezig maar tot voor kort werd nog niets opgenomen – krijgen we dus deze live-opname van de Sorceress World Tour. Het optreden werd opgenomen op 11 mei van vorig jaar waarbij Opeth als headliner fungeerde en waarbij het publiek opgewarmd werd door Gojira en Devin Townsend Project.

De songkeuze is heel gevarieerd, al komt de helft van de opname uit de drie laatste albums met drie nummers uit Sorceress en voor de rest komen geen twee nummers uit hetzelfde album, wel allemaal memorabele nummers gebracht door stuk voor stuk topmuzikanten en een Mikael Åkerfeldt die zijn droge humor regelmatig uit zijn mouwen schudt, maar ook aantoont hoe getalenteerd die is met bijwijlen een melodieuze stem die hij wat later afgewisseld wordt met gutturale growls. Een crack! Het is ook prachtig om zien hoe het Amerikaanse publiek In My Time Need meezingt of tijdens bepaalde nummers helemaal uit de bol gaat.

Opeth @ Be Prog! My Friend – Barcelona – Spanje

Een voortreffelijke dvd/BluRay van een evenredige band, een must voor elke fan van goede progressieve rock en metal met een magistrale Deliverance als uitsmijter. De opname is beschikbaar als 48-bladzijden rijke earbook, dvd, BluRay, cd of vinyl.

Veel data voor shows van Opeth in 2019 zijn nog niet bekendgemaakt, er zijn echter al een aantal certitudes, waaronder het nagelnieuwe Rock The Coast in Fuengirola, Spanje, waar de Zweden in het gezelschap van Ritchie Blackmore’s Rainbow zullen aantreden op 14 of 15 juni in het Marenostrum Music Castle Park.
Wie weet ben je daar net met vakantie.

Graag een dankwoord aan het adres van Nuclear Blast voor het opsturen van een fysieke dvd,

De dvd en andere media kun je rechtstreeks bij hen kopen via Nuclear Blast.

Track listing:

  1. Sorceress
  2. Ghost of Perdition
  3. Demon of The Fall
  4. The Wilde Flowers
  5. In My Time of Need
  6. The Devil’s Orchard
  7. Cusp of Eternity
  8. Heir Apparent
  9. Era
  10. Deliverance

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X