Lokerse Feesten – “De Metaldag” – 5 augustus 2018 – preview
Eef

Binnenkort verandert de Grote Kaai in Lokeren weer voor tien dagen in een festivalterrein in het kader van Lokerse Feesten. Zoals steeds is de affiche sterk gevarieerd en voor elk wat wils. Wij kijken vooral uit naar die eerste zondag van de feesten: de “Metaldag”! Ook hier is variatie troef. En we kunnen dit alleen maar toejuichen.

Een bloemlezing van wat je die dag allemaal mag verwachten.

Op zondag 5 augustus beginnen de festiviteiten reeds om 16 uur. Alex Agnew en zijn kornuiten van Diablo Blvd. openen de dans. Ondertussen is de heavy Southern rockband meer geworden dan zijn bekende zanger met bijhorende muzikanten, toch blijven ook wij ons hieraan schuldig maken door eerst Agnews naam te vermelden. Mea Culpa. Het kalf is reeds verdronken, want Diablo Blvd. heeft aangekondigd voorgoed de strijdbijl te begraven. Een reden temeer om vroeg naar Lokeren af te zakken om Belgisch beste heavy rockband voor één van de laatste keren te kunnen aanschouwen en een allerlaatste keer mee te brullen met onder andere Black Heart Bleed!

 

“Liefhebbers van de Zweedse School zijn ongetwijfeld vertrouwd met de oerklassieker Slaughter of the Soul uit het gezegende jaar 1995. Een album dat de wereldwijde doorbraak voor At The Gates wist te bewerkstelligen en verder de blauwdruk vormde voor de Zweedse, melodische death metal als tegenhanger van de Amerikaanse variant. Alleen jammer dat kort nadien besloten werd om de stekker uit de band te trekken, waarna de vele fans alleen nog warme herinneringen konden ophalen aan de vier sterke albums die At The Gates in slechts vier jaar tijd wist af te leveren. In 2014 gebeurde dan toch hetgeen dat ruim vijftien jaar voor onmogelijk gehouden werd: een nagelnieuw album, genaamd At War With Reality. Vier jaar later maakt At The Gates duidelijk dat het geen eenmalig comebackalbum was. Op 18 mei verscheen album nummer zes dat de gevleugelde titel To Drink from the Night Itself meegekregen heeft.” Dixit review At The GatesTo Drink from the Night Itself op Amped-Up. Niet te missen dus, die hap!

 

Rond de klok van zes zal het adrenalinepeil voor de eerste maal pieken naar ongekende hoogten, want niemand minder dan de hardcoregiganten van Hatebreed zullen Lokeren doen daveren op zijn grondvesten. Verwacht korte, strakke en gebalde songs die vlak voor het podium voor een waar slagveld zullen zorgen. Het laatste wapenfeit van deze Amerikanen dateert ondertussen ook al van 2015, dus wie weet worden de trouwe fans wel  getrakteerd op nieuw werk. Mocht dit toch niet het geval zijn dan kan Hatebreed sowieso putten uit een ruim arsenaal aan krakers, waaronder I Will Be Heard, Destroy Everything en Honor Never Dies. Hardcore van de bovenste plank!

 

De boog moet niet altijd gespannen staan, dus kan er al eens een uurtje van vertier tussen. Enter Steel Panther. Verwacht je aan over-the-top-glam metal in het kwadraat, weelderige pruiken en overvloedige make-up. De meest meebrulbare songs ooit en geweldig veel humor tussen de tracks door. Het enige wat de band terug vraagt zijn blote borsten – van de vrouwelijk toeschouwers welteverstaan -; het mannelijk publiek kan er enkel bij staan en toekijken. Ach, er zijn ergere dingen in het leven. Ouders en andere aanverwanten die met jongere metalheads afzakken naar Lokeren zijn bij deze gewaarschuwd.

 

De tijd van verpozen is hierna volledig voorbij, want het Franse Gojira treedt aan. Vergeet al het voorgaande en voor de zekerheid ook wat nog komen moet. Lukt dit niet vrijwillig, dan mag je er donder op zeggen dat tornado Gojira daar wel zal voor zorgen. Is Steel Panther de vaandeldrager van de oldschool metal, dan zijn deze Fransen de meesters van de moderne variant. Gojira wist 20 jaar geleden reeds waar ons geliefd genre heen moest en heeft zelfs nu nog mijlen voorsprong op gelijk welke andere band; ze zijn harder, technischer en muzikale straffer. Akkoord, we durven al eens overdrijven als het op Gojira aankomt, maar onthou het volgend: na een paar tracks diep in het optreden van Gojira zul je een stem in je hoofd horen met de vraag om na het optreden naar huis te gaan, want beter wordt het niet.

 

Of het zou volgende band moeten zijn (prachtige anticipatie van de organisatoren van Lokerse Feesten): Judas Priest! Bij wie deze legendarische metalband geen spontaan belletje doet rinkelen, kan en mag zich onder geen beding ‘metalhead’ noemen. Met een carrière die stilaan de mijlpaal van vijftig jaar nadert, is er van enig spatje sleet absoluut nog geen sprake. Het mooiste bewijs hiervan vormt het album Firepower dat Judas Priest begin dit jaar op de wereld losliet. Een dijk van een plaat die in heel wat jaarlijstjes terug te vinden zal zijn en die de metalcommunity als het ware wist te doen verbroederen, want vrijwel iedereen was het er direct mee eens dat deze plaat een meesterwerk is in zijn puurste vorm. Toch mag zeker en vast het oudere werk van deze heren niet uit het oog verloren worden. Te denken valt aan nummers als Painkiller, Breaking The Law en zelf het recentere Halls Of Valhalla. Het mag duidelijk zijn dat de organisatie met Judas Priest misschien wel de strafste metalband in de geschiedenis van de metaldag heeft weten te strikken. Een optreden om absoluut niet te missen!

 

Wie denkt dat de festiviteiten na Judas Priest een einde kennen, is er aan voor de moeite. Vorig jaar maakte de metalwereld op Graspop kennis met het fenomeen Brides Of Lucifer, waarbij een resem metalklassiekers van de puurste soort in een heus Scala-jasje gehesen werden. Tegen de verwachtingen in werd het optreden van de Brides Of Lucifer beschouwd als een van de vele hoogtepunten toen van vier dagen Graspop. Ruim een jaar later staat dit uitgebreide gezelschap geprogrammeerd op de metaldag van de Lokerse Feesten en dan nog wel als absolute afsluiter van de dag. Verwacht hits. Veel hits! Fear Of The Dark, Nothing Else Matters, Holy Diver en Chop Suey zullen ongetwijfeld de revue passeren. Een totaalspektakel, waarbij vroeger naar huis vertrekken absoluut niet door de beugel zal kunnen!

 

De after party wordt verzorgd door een dj-set van Goe Vur in den Otto, waarbij de metalklassiekers dan weer in hun puurste vorm de revue passeren. Wie energie over heeft na een zeer intensieve dag, kan nog een uurtje meebrullen om zo deze ongetwijfeld geslaagde editie gepast af te sluiten.

Tickets voor De Metaldag kosten €55 en zijn te koop op volgende link: Lokerse Feesten.

Tekst: Ashley Bickx en Eef Vanpevenaeyge

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X