GMM18 preview 7: les grandes finales!
Bart Van Gestel

Headbangers: warm je nekspieren op! Pilsatleten: schraap jullie kelen! Terwijl een deel van ons zich afvraagt waar die gamel in godsnaam toch weer gebleven is na Graspop 2017 (kijk eens in die emmer onder de afvoer, dat laatste pintje vorig jaar was er net eentje te veel…) doet Amped-Up jullie vandaag de laatste preview kado voor je morgen richting Dessel vertrekt. Als kers op de intussen rijkelijk versierde metaltaart/festivalaffiche geven we je vandaag inzicht in de zeven headliners.

Guns N’ Roses (donderdag – 22:00-01:30 – Main Stage 1)

Toch wel met verve de grootste blikvanger van de affiche van Graspop Metal Meeting 2018. Hun Not In This Lifetime toernee bracht hen al eens naar de weide van Werchter, morgen is het de beurt aan die van Dessel. Het is geen nieuws meer om te melden dat drievijfde van de Appetite For Destruction line-up van de band present zal tekenen. We mogen Axl Rose, Slash en Duff McKagan on stage verwachten. Geen Izzy Stradlin en Steven Adler dus. Wie wel nog? Richard Fortus op de ritmegitaar, Frank Ferrer op de drums en dan nog ter aanvulling Dizzy Reed en Melissa Reese op piano en als achtergrondzang. Albumgewijs niks nieuws onder de zon, al leren de setlists die momenteel circuleren op het web wel dat de speeltijd van 210 minuten zeker gerechtvaardigd is. Er zouden tegen de dertig songs gespeeld gaan worden. Ruimte zat voor alle klassiekers, maar ook voor minder bekende parels en allicht een paar verrassingen. Het verleden leerde ons wel dat de gitaar/drum/piano-solo-valkuil wel om de hoek loert. Ook hopen we dat ze toch op tijd beginnen (niet te laat, niet veel te vroeg…). Mocht het wachten op Paradise City voor de mindere Guns-fan een beetje saai worden: gelukkig liet de band toe dat er tegelijk nog andere concerten plaats vinden. Anyway: op de Stenehei is het gras groen en zijn de meisjes mooi!

Guns N' Roses

Guns N’ Roses

Iron Maiden (vrijdag – 21:00-23:00 – Main Stage 1)

Voor de diehard Graspop Metal Meeting-ganger die al vanaf editie een in 1996 elk jaar een kaartje kocht voor het festival zal het de negende keer zijn dat deze band als hoofdact zal beleefd worden. Iron Maiden heeft sinds de inceptie van het festival zowat elke festivaltour Graspop aangedaan, op twee uitzonderingen na (toen ze werden afgesnoept door Pukkelpop en een keer door Rock Werchter). Twee jaar geleden bracht het nieuwe album The Book Of Souls Bruce, Steve, Nicko, Janick, Dave, Adrian en Eddie naar Dessel. Dit jaar…een game! Legacy Of The Beast is gemaakt om te spelen op de betere mobiele toestellen en ziet er overigens fijn uit. Alleen geen idee wat er juist moet gebeuren, al gaat de game-ervaring van uw dienaar niet veel verder dan een balkje, een balletje en een muur die kapot moet. De essentie achter de game is de nalatenschap van de band. De setlist van deze Legacy Of The Beast– toer liegt er niet om: weerom een fijne bloemlezing uit de betere songs van het oeuvre van de band. En, ik hoop het niet, maar als de heren Maiden het over een nalatenschap hebben…ik zou maar erg intens genieten van deze show.

Iron Maiden

Iron Maiden

Parkway Drive (vrijdag – 23:10-00:40 – Main Stage 2)

Dat Parkway Drive zijn Belgische fans een warm hart toedraagt, mag ondertussen wel duidelijk zijn. Getuige hiervan is zijn laatste intieme, exclusieve show in de kleine zaal van de AB. Bovendien kan je er om de twee jaar donder op zeggen dat deze Aussies Graspop aandoen om het publiek te verwennen op een snoeiharde metalcoreshow. Tien jaar geleden stond Parkway Drive steevast rond het middaguur geprogrammeerd, maar daar is anno 2018 niets meer van aan. De nivellering begint zich hard door te zetten en dat is bene facto voor deze band. Enkele weken geleden mochten ze de vrijdag van Fortarock afsluiten en dat deden ze met bravoure: een kristalhelder geluid, een performance om U tegen te zeggen, een verbluffende lichtshow en een drummer die Joey Jordison-gewijs met de regelmaat van de klok het aanwezige publiek ondersteboven mocht aanschouwen. Reverence, de nieuwe plaat van deze heren die een tweetal maand in de winkel ligt, zal de kernzaak vormen van de show, aangevuld met enkele oerend harde beukers uit de beginjaren. Absoluut een show om niet te missen!

Volbeat (zaterdag – 22:35-00:05 – Main Stage 1)

Als we de kampioen van de Graspop-groeibands moeten kiezen, dan zou dit zeker het Deense Volbeat zijn. Hoe deze jongens op net geen decennium tijd zichzelf van namiddag-band-in-een-van-de-marquees hebben ontwikkeld tot meervoudige headliner. Op zijn minst een zeer straffe toer voor een relatief jonge band. Volbeat trekt nu volle stadions en zorgt mee voor het uitverkopen van festivals zoals Graspop. Hun erg aanstekelijke en vooral toegankelijke stevige rock ’n roll blijkt een prima recept voor succes. Ook verkooptechnisch wordt de band per album meer succesvol, zelfs in de Lage Landen. Het laatste Volbeat-wapenfeit Seal The Deal And Let’s Boogie is alweer twee jaar uit. Weinig nieuws onder de zon. Dit betekent wellicht dat we een best-of show gaan krijgen.En dat zal het feestje alleen maar doen ontploffen.

Volbeat

Volbeat

Marilyn Manson (zaterdag – 00:15-01:30 – Main Stage 2)

Op zaterdag wordt de mainstage van Graspop afgesloten door Brian Hugh Warner, beter bekend als Marilyn Manson. De shockrocker heeft door de jaren heen een trouwe aanhang weten op te bouwen, maar er zijn ook de “haters”. Tijdens zijn eerste passage in 2009 verpestten zij de show van de Amerikaan door continu met flessen gevuld met zand te gooien. Tijdens de tweede show van Marilyn Manson werd er van alles geroepen waardoor het voor de fans in Dessel altijd een dubbel gevoel opleverde. Een oproep aan zij die geen fan zijn van de Amerikaan, DJ Carl gaat de metaldome, zoals elke avond in vuur en vlam zetten. Laat de liefhebbers genieten van de show, want het belooft een spektakel te worden. Met de release van het uitstekende Heaven Upside Down vorig jaar, heeft de Amerikaan maar liefst tien albums waaruit hij kan kiezen. Marilyn Manson gaat zijn nieuwe album voorstellen aangevuld met de klassiekers, wij zijn alvast benieuwd.

Ozzy Osbourne (zondag – 22:30-00:00 – Main Stage 1)

Met Doro Pesch hadden we op donderdag al de spirituele mama van de metal op bezoek op Graspop Metal Meeting 2018. Zondag, metalhoogdag, want ook papa hardrock komt weer eens: Ozzy Osbourne. Het Black Sabbath-verhaal kwam ondertussen ten einde. Toch heeft Ozzy nog genoeg punch in zijn lijf om op zijn eigen door te gaan. Ook als soloartiest heeft Ozzy Osbourne flink de aandacht opgeëist. Blizzard Of Oz, Diary Of A Madman, Bark At The Moon of meer recent Scream. Toch wel goede albums die deze crazy motherf*!er afleverde. Ozzys concert moet bij elke zichzelf respecterende rocker met dikke stift in de agenda staan. Want, eerlijk gezegd, het kan elke keer de laaste keer zijn dat je ‘m ziet. All aboard!

A Perfect Circle (zondag – 00:10-01:25 – Main Stage 2)

Voor de zwanenzang van Graspop Metal Meeting 2018 is de organisatie – terecht – trots om deze band te presenteren. Deze supergroep met Maynard James Keenan (Tool) en James Iha (Smashing Pumpkins) in de gelederen brengt een eigenzinnig repertoire. Muzikaal is de band niet meteen in een hokje te plaatsen. Alternatieve rock, met toetsen van progressieve rock. Een beetje arty farty, zeg maar. De songs zijn erg divers, van een hoog niveau, maar nodigt niet meteen uit voor een feestje. Eerder Rock Werchter of Pukkelpop-materiaal. Daarom denken wij bij Amped-Up dat A Perfect Circle de ideale begeleidingsgroep is voor de zondagavond exodus die dan wel flink op gang zal komen. Voor hen die het liever wat feestelijker hebben, en nog voldoende benzine in de tank hebben, is er nog DJ Carl in de Metal Dome en DJ Rock The Fox in het Classic Rock Café. Voor elk wat wils dus om deze compleet uitverkochte Graspop-Grand Cru op zondagavond ten grave te dragen.

A Perfect Circle

A Perfect Circle

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X