Bjorn Wielockx

De Franse beatdown hardcoreband DCA zal bij weinig metalheads een belletje doen rinkelen. Misschien dat er, met de release van Forge, daar wel verandering in komt. Al negen jaar is de band aan het zoeken naar dé perfecte beatdownsound, eentje die zowel de liefhebbers van het genre aanspreekt als enkele daar buiten. Dit doen ze zonder de waarden van het genre uit het oog te verliezen. Sinds enkele dagen ligt de tweede langspeler Forge in de rekken, de opvolger van het vier jaar oude Upsurge.

Wie de band wat beter kent weet dat het tussen Upsurge en Forge nog de ep coal heeft uitgebracht. Waar de band op de eerste langspeler Upsurge door middel van hip-hop en rap het geheel wat toegankelijker probeerde te maken, werd dit nagenoeg achterwege gelaten. Door deze elementen fel terug te schroeven kwam er ruimte voor wat anders; de band introduceerde wat donkere elementen welke de sfeer duidelijk ten goede is gekomen. Deze tactische zet werd ook doorgetrokken op Forge. Het levert een zeer donkere mysterieuze beatdownplaat op, eentje met een typerend geluid.

Forge heeft een ziel, een gezicht, iets wat veel bands uit het (beatdown)hardcoregenre mankeren. De plaat leent zich perfect voor een luisterbeurt in zijn totaliteit daar de band zijn kruid niet telkens op dezelfde manier verschiet. Door het mysterieuze rekt de band ook sommige gedeeltes waardoor de duur van de nummers vlot over de gangbare twee en halve minuut gaan. Het zorgt niet alleen thuis voor meer genot ook live zal de band door de langere duur des te zwaarder kunnen uithalen.

Moeten de liefhebbers van het eerste uur vrezen dat ze deze plaat maar niks zullen vinden? Helemaal niet, nog steeds borduurt DCA verder op zijn gekende formule alleen heeft het deze uitgebreid. Het zorgt voor een diverse sound die geen minuut verveelt.

DCA heeft de gouden formule nog niet gevonden, ook deze Forge is een plaat geworden die enkel de hardcoreliefhebbers zal aanspreken, en natuurlijk zij met een zeer open geest. Toch zet het duidelijk stappen voorwaarts daar het geheel een pak volwassener aanvoelt. Volwassen wil niet altijd zeggen dat het geheel moet inboeten aan agressie, die is gelijk gebleven met Upsurge. Enkel de kwaliteit is duidelijk verbeterd.

Tracklist:

 1. Cargo
 2. Dead Before I Hit The Ground
 3. Thread X Needle
 4. Years Alone
 5. Red On Blue
 6. Seul
 7. Zar
 8. Substructure
 9. Blood Ceremony
 10. Blazing Base
 11. Spitfire

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

Loading
Share This
X