GMM18 preview 3: core-business
Bart Van Gestel

Dit jaar laste het Belgische punk- en hardcore-festival Groezrock een sabbatjaar in. Hierdoor kwamen een groot aantal fans van dat genrefestival een tijdje droog te liggen op vlak van veel concerten op weinig tijd. Het lijkt er op dat Graspop deze doelgroep een warm hart toedraagt, getuige het groot aantal bands op de affiche geaffilieerd aan beide genres én het feit dat ze regelmatig op de main stages zijn terug te vinden. Amped-Up kan dit niet negeren. Daarom dat we ook op deze genres onze focus leggen op enkele van de vele bands die de moeite waard zijn om te gaan beleven op GMM2018.

Bury Tomorrow (donderdag – 17:20-18:05 – Jupiler Stage)

Bury Tomorrow is één van de topacts binnen het metalcoregenre. Met platen als Ruines en Earthbound wist het zowel de trouwe aanhang van de scène als ook ver daar buiten mensen te entertainen. De Britten bewijzen dat je, wanneer je wat meer metal in je muziek verwerkt, niet in agressie hoeft in te boeten. Naast de uitstekende albums staan ook de liveshows garant voor een stevig feestje. Enkele weken na Graspop brengt de band Black Flame op de markt. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen we hier wel een voorsmaakje van. Kortom een metalcoreshow die je, of je nu wel of geen fan bent van het genre, niet mag missen.

Madball (donderdag – 21:00-21:50 – Jupiler Stage)

Op donderdag wordt de kleinste stage van het festival afgesloten door één van de grootste hardcorebands op deze aardbodem. Het is alweer 10 jaar geleden dat Madball furore kwam maken in Dessel. Met For The Cause, het negende album van de band dat een weekje voor het festival in de rekken ligt, hebben ze materiaal genoeg om ook het metal minded publiek te overtuigen. Wie zich aan een dansje wil wagen kan zich best voorbereiden want een moshpit tijdens een show van Madball is er eentje voor de echte durvers. Maak je klaar voor de Champions League van de hardcore.

Stick To Your Guns (vrijdag – 13:30-14:10 – Main Stage 2)

Deze melodieuze hardcoreband krijgt als eerste band uit deze metalstrekking de kans om de ganse weide om te toveren in een moshende menigte. Ondanks het erg brutale karakter van sommige STYG-songs weten ze toch de balans te houden middels erg toegankelijk materiaal. Dit laatste zien we meer bands uit aanverwante genres doen. En laat ons hierbij een kat een kat noemen: dit legt hen geen windeieren, ondanks het verguizende karakter van zulke economisch briljant lijkende zetten. True View is de bands laatste worp, met daarop het magistrale Married to the Noise.

Silverstein (vrijdag – 14:55-15:35 – Jupiler Stage)

Graspop staat bekend om zijn variatie in het aanbod van het stevigere gitaargenre. Meer dan ooit staan verschillende punk- en zelfs post-hardcorenamen op de affiche. Het Canadese Silverstein is geen onbekende meer in de scène, maar toch zal het pas de eerste keer zijn dat de band Dessel in vuur en vlam komt zetten. Vorige zomer bracht Silverstein het uitstekende Dead Reflection, zijn negende album, op de markt. De band zal hier quasi zeker enkele songs uit spelen. Naast het nieuwe werk beschikt Silverstein ook over genoeg klassiekers om Graspop met zijn dromerige post-hardcore te overtuigen.

Stray From The Path (zaterdag – 11:30-12:10 – Main Stage 2)

Na een meer dan geslaagde passage op Graspop 2015 was het logisch dat het Amerikaanse Stray From The Path nog eens mocht langs komen. Drie jaar geleden zorgde een wel zeer intensieve show ervoor dat de ruimte voor de Jupiler Stage uit z’n voegen barstte. Vorig jaar bracht het met Only Death Is Real alweer het achtste album op de markt; wederom een prachtige hardcore – metalcoreplaat. Door de cancel van P.O.D. staat de band nu op een van de grote podia. Of ze ook hier, als opener van dag drie, zwaar kunnen uithalen, blijft voor ons een vraagteken.

Asking Alexandria (zaterdag – 14:55-15:40 – Main Stage 2)

Dit is weer zo’n band die zijn plaats op een van de Graspop Main Stages heeft verdiend: touren met Guns N’ Roses, Green Day, Avenged Sevenfold. Mee met de Van’s Warped tour. Maar vooral: talloze uitverkochte shows. Asking Alexandria doet voortaan gewoon mee met de grote jongens! Vorig jaar kwam nog hun plaat Asking Alexandria uit. Voor de derde keer op Graspop, en met de teruggekeerde originele zanger Danny Worsnop.

Underoath (zaterdag – 20:30-21:20 – Jupiler Stage)

In 2015 stond de post-hardcorewereld even op z’n kop. Een van de belangrijkste bands in het genre, Underoath, kondigde zijn afscheid aan. Twee jaar later stond de band alweer op het podium en sinds enkele maanden hebben we met Erase Me eindelijk de opvolger voor het in 2010 verschenen Ø (Disambiguation). Op deze nieuwste telg heeft de band een nieuwe sound gevonden en we zijn benieuwd of deze het Graspop-publiek kan overtuigen. Verwacht je aan een show vol emoties, met Spencer Chamberlain als zeer energieke volksmenner van dienst.

Pro-Pain (zondag – 12:50-13:30 – Main Stage 2)

2017 was voor de heren van Pro-Pain een waar annus horribilis: vorige zomer werden Gary Meskil en zijn kompanen immers het slachtoffer van zinloos geweld, nota bene in hartje Brussel. Vooral Gary zelf was er erg aan toe, waarbij zelfs even gevreesd werd voor zijn leven. Gelukkig is het ene jaar het andere niet en staat Pro-Pain met trots te blinken op de affiche van GMM 2018. Ondanks het ontiegelijk vroege uur zullen deze Amerikanen Dessel doen daveren op haar grondvesten dankzij een loeihard combinatie van hardcore en crossover. Zet je schrap, want het dak zal er ongetwijfeld vanaf vliegen. We’re In For The Kill!!

Knocked Loose (zondag – 14:55-15:35 – Jupiler Stage)

Wie op de laatste dag Knocked Loose op het programma heeft staan, kan zijn douchebeurt best uitstellen tot na de show van de Amerikanen. De moshpit zal je een adrenalineboost geven met bijhorend zweet. Het stof dat zal opwaaien tijdens deze show zal waanzinnig zijn. Knocked Loose breekt echt overal het kot af. Wie de muziek van de band niet kent of wat gezellig wil duwen en trekken, kan best ver van de “echte” pit blijven. Want er zal geknokt worden! Deze band is dé nieuwe revelatie binnen het hardcoregenre. Met slechts een album onder de oksel, mocht de band als headliner op tournee doorheen Amerika met opperband Terror. Ook op Graspop zullen ze zwaar gaan uithalen.

Emmure (zondag – 18:25-19:10 – Jupiler Stage)

Kerstmis 2015 was een eenzame kerst voor de frontman van Emmure. Enkele dagen voordien besloten alle leden om uit de band te stappen. Iedereen dacht dat Emmure hierdoor verleden tijd was, maar dan ken je Frankie Palmeri nog niet. De man zocht en vond nieuwe bandleden. Look At Yourself zag een jaar later het levenslicht. De agressie, die wat flauwer werd op voorganger Eternal Enemies, was helemaal terug. Ook de shows van Emmure staan bol van de breakdowns. Wie na Knocked Loose nog naft over heeft om stevig te dansen kan bij Frankie en co nog eens helemaal loos gaan.

Thy Art Is Murder (zondag – 20:20-21:10 – Jupiler Stage)

Na twee uitstekende shows op Graspop 2013 en 2014, was 2016 een wat mindere prestatie. Frontman CJ had enkele maanden voordien beslist om de band om persoonlijke redenen te verlaten, waarna de Australische band naar een nieuw gezicht op zoek moest gaan. Voor de show in Dessel werd Lochlan Watt ingelijfd, nadat ze eerder al met Nick Arthur hadden getoerd. Ook met Watt was het niet meer hetzelfde, waardoor de fans voor de toekomst van de band begonnen te vrezen. Enkel een terugkeer van CJ zou de band weer op de kaart zetten én zo geschiedde. Begin 2017 keerde de man terug, waarna de shows weer op niveau kwamen. Een half jaar later kwam Dear Desolation, het vierde album op de markt. Thy Art Is Murder mag op de laatste Graspop-dag op de Jupiler Stage de feestelijkheden afsluiten. Wij twijfelen er niet aan dat de band dat met verve zal doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X