Zoek het eens op een ander: Party San Open Air
Bart Van Gestel
Party San Open Air 2018

Liefhebbers van de meer extreme vormen van metal komen in de lage landen aardig aan hun trekken met festivals en concerten. We hebben Thronefest, Metal Méan, Netherlands Deathfest, Magasin 4… Genoeg evenementen om in je extreme metalnoden te voorzien. Toch is de verleiding groot om eens verder te kijken dan onze neus lang is. Naar het Duitse Party San Open Air bijvoorbeeld.

Een dikke vijfhonderd kilometer vanuit Brussel ligt Schlotheim, in de deelstaat Thüringen. Eenmaal per jaar trekt dit net geen vierduizend zielen tellende gemeenschap haar drievoud aan bezoekers aan. Dan hangt immers het spandoek ‘Hell Is Here‘ boven de ingang van het burgervliegveld Obermehler, samen met een kleurrijke waaier aan nationale vaandels. Meteen is duidelijk dat het om een internationaal treffen gaat, zowel qua bands als bezoekers.

Het festival is ‘op zijn Duits’ geregeld: kamperen doe je naast je wagen links en rechts naast het tarmac van het vliegveld. Ideaal dus bij minderwaardig zomerweer. Het festivalterrein zelf is 50/50 tarmac en gazon en goed voorzien van drank, eten, distro’s en al. S/s/s (shower,shit,shave) doe je met een flatrate van een paar euro voor het ganse weekend op het betere sanitaire materiaal. Glas laat je (zoals op alle festivals) gewoon thuis. Een kleine barbecue kan, breng zoveel eten en drank mee als je wil. Er mee sleuren hoeft ook al niet, want auto = vlakbij.

Party San Open Air 2018 flyer

De minder mobiele mensen zijn uiteraard ook niet verstoken: er zijn busreizen inclusief toegangsticket voorzien. Uiteraard kan er ook gespoord en gevlogen worden. Alle alternatieven worden aangevuld met de nodige info qua transfer van treinstation naar festival locatie. Een beeld zegt natuurlijk meer dan duizend woorden. Kijk gerust eens naar de virtuele rondleiding. Deze werd gemaakt op de editie 2012 van het festival. Wat mij betreft maakt dit de goesting alleen maar groter.

Hoofdreden om naar een festival af te reizen (zeker als dit zich wat verder weg bevindt) is natuurlijk de muziek. Het programma van Party San Open Air 2018 ziet er meer dan indrukwekkend uit. De headliners alleen zijn al op zijn minst legendarisch te noemen. De oerblackies van Venom sluiten een avond af. Ook Emperor lijkt de smaak van optreden weer te pakken te hebben. Na hun doortocht vorige zomer op verschillende Europese festivals (waaronder Graspop) en afgelopen voorjaar nog op Netherlands Deathfest. Het festival is gastheer voor hun enige Duitse festivaloptreden in 2018. Laatste headliner is Watain. Deze band regeert momenteel op de troon van de internationale extreme scene. Wie deze band mist omwille van overlaps op Graspop, kan eens nadenken om af te reizen naar Schlotheim om ze daar in een waardige headlinerpositie te ervaren.

Qua programma conflicten zit je trouwens ook goed op Party San: er zijn slechts twee podia. Er is een groot buitenpodium, en een podium voor de lokale helden en kleinere namen in een grote tent (mét toog). Gezien de bands min of meer afwisselend op hoofd- en zijpodium spelen is er geen keuzestress.

Party San Open Air 2018 affiche

De bands zijn afkomstig van over de ganse globe: Japan, Mexico, Verenigde Staten, Griekenland, Egypte, Turkije… Maar ook twee bands van hier: het Belgische Possession, en het Nederlandse Pestilence.

Party San Metal Opein Air 2018 gaat door op 9, 10 en 11 augustus 2018. Een ticket voor het volledige festival, inclusief camping, kost je net geen negentig euro. Er worden geen dagtickets verkocht. Alle info omtrent het festival is uiteraard terug te vinden op hun website en Facebook. Nog niet helemaal overtuigd om te gaan? Hier de complete lijst van alle 49 bands, hun land van oorsprong, genre en stijl:

Anaal Nathrakh;UK;Death/black;Napalm Death, Emperor
Benighted;FR;Death Metal Grindcore;Suffocation, Aborted
Blood Incantation;USA;Death Metal;Death, Morbid Angel
Brujeria;MX;Death/grind;Sore Throat, Napalm Death
Carpathian Forest;NOR;Black Metal;Bathory, Hellhammer
Coffins;JAP;Death Metal;Autopsy, Nihilist
Crescent;EGY;Death Metal;Nile, Morbid Angel
Dead Congregation;GR;Death Metal;Incantation, Rottrevore
Deserted Fear;DE;Death Metal;Asphyx, Bolt Thrower
Dying Fetus;USA;Death Metal;Cannibal Corpse, Suffocation
Emperor;NOR;Black Metal;Bathory, Celtic Frost
Endseeker;DE;Death Metal;Dismember, Entombed
Engulfed;TR;Death Metal;Incantation, Immolation
Essenz;DE;Death/black;Necrovore, Godflesh
Evil Warriors;DE;Black Metal;Immortal, Darkthrone
Exciter;CAN;Speed Metal;Accept, Motörhead
Exhorder;USA;Thrash Metal;Slayer, Testament
Goath;DE;Black Metal;Archgoat, Deicide
Gorilla Monsoon;DE;Riff;Crowbar, Black Sabbath
Graveyard;SP;Death Metal;Nihilist, Incantation
Grim van doom;DE;Doom/sludge;Electric Wizard, Black Sabbath
Gruesome;USA;Death Metal;Massacre, Death
Guineapig;ITA;Goregrind;Gut, Impegito
Gutrectomy;DE;Death Metal;Dying Fetus, Gut
Harakiri For The Sky;AT;Post Black Metal;Shining, Alcest
Hierophant;ITA;Death Metal;Bolt Thrower, Behemoth
Masters Hammer;CZ;Black Metal;Venom, Bathory
Obscenity;DE;Death Metal;Obituary, Massacre
Our Survival Depends On Us;AT;Ambient Doom Psych;Agalloch, Pink Floyd
Pestilence;NL;Death Metal;Possessed, Death
Pillorian;USA;Black/doom;Emperor, Thorns
Possession;BEL;Black/death;Hellhammer, Possessed
Ram;SWE;Heavy Metal;Judas Priest
Razorrape;SW;Death Metal;Suffocation, Dying Fetus
Revenge;USA;War Black Metal;Blasphemy, Sarcofago
Sadistic Intent;USA;Death Metal;Possessed, Death
Skelethal;FR;Death Metal;Grave, Nihilist, Carnage
Tankard;DE;Thrash Metal;Venom, Bier
The Black Dahlia Murder;USA;Melodic Death Metal;Dissection, At The Gates
The Committee;INT;Black Metal;Bathory, Dissection, Absu
The Spirit;DE;Death Metal;Dissection
Toxic Holocaust;USA;Speed Thrash Metal;Slayer, Venom, Discharge
Tribulation;SWE;Death/black;Dissection, The Fields Of The Nephilim
Ultra Silvam;SW;Black Metal;Bathory, Mayhem
Unanimated;SWE;Death/black;Bathory, Cetlic Frost
Unleashed;SWE;Death Metal;Venom, Morbid Angel
Venom;UK;Black Metal;Venom
Watain;SWE;Black Metal;Bathory, Sodom, Hellhammer
Wolfheart;FI;Melodic Death Metal;Katatonia, Amorphis

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X