Skeletal Remains - Devouring Mortality
Label: Century Media Records
85
Ashley Bickx

Bestaat er voor een metalband überhaupt een betere datum om een nieuw album te releasen dan vrijdag de dertiende? Mijns inziens niet! Iets wat Skeletal Remains en de mensen van Century Media Records blijkbaar ook in de smiezen hebben. Nu onze aardbol de nodige portie onheil te verwerken gekregen heeft en het weer maatschappelijk aanvaard is om onder ladders door te lopen, is het tijd om Devouring Mortality, de nieuwe langspeler van de deathmetalband Skeletal Remains eens grondig onder de loep te nemen.

Wie death metal een warm hart toedraagt, zal ongetwijfeld al van dit gezelschap gehoord hebben. Niet in het minst door het feit dat deze Amerikanen goed overeen komen met onze eigen, vaderlandse deathmetaltrots Carnation. Het was immers mede dankzij Skeletal Remains dat Carnation mocht aantreden op Asakusa Deathfest, waarna er zelfs een korte tournee doorheen Japan volgde. Iets wat Carnation alleszinds geen windeieren gelegd heeft.

Ook Skeletal Remains gaat het de laatste maanden voor de wind: zo werd er recentelijk een grote platendeal getekend bij gigant Century Media Records. De ideale omstandigheden om met een dijk van een plaat op de proppen te komen en om maar meteen met de deur in huis te vallen: Devouring Mortality mag gerust tot een van de sterkere deathmetalreleases van dit jaar gerekend worden!

Old school death metal in al zijn glorie. Zo valt de muziek van Skeletal Remains nog het best van al te omschrijven. Vanaf de eerste noten van opener Ripperology lijkt het wel of de tijd een dikke 25 jaar heeft stilgestaan en we ons nog steeds bevinden in het tijdperk waarin bands als het legendarische Death het muzikale klimaat voor een groot deel bepaalden. Het mag duidelijk zijn waar Skeletal Remains de mosterd vandaan haalt.

Vocaal houdt frontman Chris Monroy het midden tussen Chuck Schuldiner en Martin Van Drunen. Wie beide heren kent, zal direct begrijpen dat het op vocaal vlak wel snor zit. Gelukkig blijft het daar niet bij, want ook het muzikale aspect is dik in orde: het gierende gitaarwerk in combinatie met het typische ronkende basgeluid zorgen met de regelmaat van de klok voor het nodige vuurwerk. Luister maar eens naar een nummer als Seismic Abyss, dat een portie riffs bevat om van te smullen,  en u kan zich meteen een beeld vormen bij bovenstaande beeldspraak. Voeg daar nog een drummer op speed aan toe en je krijgt een fantastische portie death metal voor de kiezen. Het is niet voor niets dat dit nummer, samen met Torture Labyrinth en het flitsende Mortal Decimation tot de favorietjes van ondergetekende behoren.

Wie op zoek is naar een ondermaats nummer, is er aan voor de moeite, of het moet dan wel het instrumentale intermezzo Lifeless Manifestation zijn. Een dreigend stukje muziek, maar dan wel eentje dat door zijn uiterst korte speelduur van een minuut weinig aan het geheel weet toe te voegen. Het enige voordeel van dit nummertje is dan ook dat het een welgekomen rustpunt biedt, want voor de rest is Skeletal remains weinig geneigd om het gaspedaal te lossen.

Devouring Mortality bewijst met recht en rede waarom Century Media records deze heren een contract aangeboden heeft. Binnen de underground kon de naam Skeletal remains al rekenen op heel wat bijklank, maar het kan heel goed zijn dat er aan de top van het genre plaats gemaakt zal moeten worden voor dit gezelschap. Op 5 mei doen ze samen met de labelgenootjes van Angelus Apatrida en de band Trallery Roeselare aan waar ze De Verlichte Geest in vuur en vlam zullen zetten. Wanneer Headbanger’s Ball Fest het bordje ‘uitverkocht’ zal mogen uithangen, zal er bijgevolg nog steeds een meer dan volwaardig alternatief voorhanden zijn.

 

Tracklist:

  1. Ripperology
  2. Seismic Abyss
  3. Catastrophic Retribution
  4. Devouring Mortality
  5. Torture Labyrinth
  6. Grotesque Creation
  7. Parasitic Horrors
  8. Mortal Decimation
  9. Lifeless Manifestation
  10. Reanimating Pathogen
  11. Internal Detestation

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X