Fields Of Troy - The Great Perseverance
Label: Painted Bass Records
90
Ashley Bickx

Qua naambekendheid dient de West-Vlaamse metalband Fields Of Troy niet al te veel meer onder te doen voor de grotere metalacts uit ons Belgenlandje. Toch had dit gezelschap tot voor kort slechts twee ep’tjes achter zijn naam staan, genaamd Black Rain en Hardship. Vooral dat laatste kleinood maakte echter wel duidelijk dat Fields Of Troy een naam was om absoluut in de gaten te houden. Iets wat menig festivalorganisator niet ontgaan was. Op vrijdag 30 maart 2018 kwam er grondig verandering in het tot dan toe eerder geringe oeuvre van deze heren. Of er met The Great Perseverance spreekwoordelijke potten (zullen) sneuvelen, kan je lezen in onderstaande review!

Antwerp Metal Fest 2017 betekende mijn eerste kennismaking met Fields Of Troy. Wat toen meteen opviel was de vibe en onbevlogenheid waarmee dit gezelschap stond te musiceren. Ook de gelaagdheid op vocaal gebied wist toen een zeer positieve indruk na te laten, daar deze band met twee vocalisten door het leven gaat. Zo beschikt naast frontman Louis Soenens ook gitarist Sven Herssens over een verfijnd paar stembanden. Negen maanden later volgde dan de officiële bevalling. Een dag later, namelijk op 31 maart 2018 stelde Fields Of Troy met ongelofelijk veel goesting zijn nieuwste kindje aan het massaal opgekomen publiek voor in een uitverkochte Club de B in Torhout. Een show waar collega Hughes Vanhoucke volgend verslag over neerpende.

Nu het inleidend gedeelte er op zit, kan de focus verlegd worden naar het muzikale aspect, want daar draait het bij Amped-Up nog steeds om, hoe je het ook draait of keert. Wat dit muzikale aspect betreft, kunnen we na tig luisterbeurten alleen maar concluderen dat Fields Of Troy met deze The Great Perseverance een dijk van een debuutalbum heeft weten af te leveren. Bands als Tremonti, Alter Bridge, Mastodon en andere Amerikaanse toestanden mogen dan wel een overduidelijke bron van inspiratie zijn voor dit gezelschap, toch weet de band aan ieder nummer een eigen twist te geven, waardoor er van puur leentjebuur zeker en vast geen sprake is. Meer zelfs, ieder nummer blinkt uit in diversiteit: een streep onvervalste hard rock, wat nu-metal-invloeden, een portie metalcore, of zelfs grunge … The Great Perseverance zal een breed publiek weten aan te spreken zonder te verzanden in een mengelmoes van verschillende stijlen.

Ook het aspect ‘zang’ blinkt uit op zijn eigen manier: Louis Soenens mag dan wel de officiële frontman zijn van Fields Of Troy, toch wil dit niet zeggen dat hij de enige is binnen de band die op vocaal vlak de show weet te stelen. Zoals eerder al aangehaald werd, kan ook gitarist Sven Herssens zijn mannetje staan als het op zang aan komt. Iets wat hij op deze The Great Perseverance maar al te graag in de verf zet. Bovendien zorgt deze interactie / afwisseling op vele momenten voor kippenvel, daar de timbres van deze twee heren perfect bij elkaar passen.

Het derde sterke punt van The Great Perseverance is het totaalpakket dat Fields Of Troy de luisteraar voorschotelt: werkelijk alles klopt aan dit plaatje. Van artwork, tot de zang, tot de mix. Nergens is deze band op het kleinste foutje te betrappen. De gitaristen zorgen voor een perfecte afwisseling tussen brutaliteit en melodie. De bassist vult het geheel op gepaste wijze op, maar het is toch vooral drummer Lothar Ryheul, die de ritmesectie naar een hoger niveau weet te tillen. Net de kaap van de twintig gepasseerd, maar zo kunnen drummen! Het is er weinigen gegeven.

Normaliter bevat iedere review een opsomming van de sterkere en minder sterkere nummers. Een gewoonte die voor The Great Perseverance (gelukkig) niet opgaat, daar er gewoonweg geen minder nummer te bespeuren valt. Het enige onderscheid dat gemaakt kan worden is dat tussen de sterke en zeer sterke nummers. Het zegt veel over de kwaliteit waarmee Fields Of Troy dit debuutalbum heeft weten aan te pakken. Met The Great Perseverance heeft Fields Of Troy het ideale product om definitief door te breken in het binnenland, maar ook in het buitenland. Een ongelofelijk sterk album dat in vele jaarlijstjes terug te vinden zal zijn!

Facebook Fields Of Troy

Tracklist:

 1. Intro
 2. Dethroned
 3. Aphasia
 4. Flame In The Mirror
 5. My Temple Broken
 6. Face The Giant
 7. Condemn The Unknown
 8. Shove And Pull
 9. Where Bones Have Dried
 10. Last Words
 11. Doomsayer

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

X