Convocation - Scars Across
Everlasting Spew Records
85
Bart Van Gestel

Mijn kennis binnen het doom-death genre is uiterst beperkt. Het genre ligt me eigenlijk niet. Niet zozeer door de sfeer van melancholie die er rond hangt, dan wel de traagheid en de daaruit vloeiende angst voor verveling. Allemaal hetzelfde liedje, dacht ik. Het Finse Convocation, dat met Scars Across op de proppen komt, betekent voor mij een kentering in deze zelfgeschapen vooroordelen.

Convocation bevat twee teamleden: LL, pseudonniem voor Lauri Laaksonen, tevens bandlid bij Desolate Shrine en MN, pseudoniem voor Marko Neuman. Deze laatste is ook voorman bij Dark Buddha Rising. MN is verantwoordelijk voor de vocalen, terwijl LL instaat voor al de rest. Deze band is actief sinds 2013 en heeft nu pas zijn eerste plaat uit.

Scars Across is geen doom-death plaat met een handleiding. Toch onderscheidt deze zich behoorlijk van andere albums uit het genre door een meer diepgaande opbouw en erg veel sfeervolle momenten in de songs op te nemen. Dit is alvast een eerste punt dat mij overtuigde door te zetten in het beluisteren van deze plaat. Hetgeen wat er gepresenteerd wordt, is gewoon te goed om af te zetten. Zo eenvoudig is het.

Convocation

Convocation belegt zijn muziek verder met heerlijk subtiele toevoegingen die het ruwe substraat van de slome schurende gitaren draaglijker lijken te maken. Het bijvoorbeeld in Ruins Of Ourselves duidelijk aanwezige Hammond-riedeltje geeft de stevigere stukken meer moment waardoor deze extra gewicht in de schaal leggen. Of de uit een jaren negentig horrorfilmachtige piano uit de titeltrack. Dit in combinatie met de trage opbouw geeft een enorm contrast. Resultaat: flink schuddende hoofden en een niet afzwakkende aandacht voor de muziek. De afwisseling in de lange songs doet je bijna vergeten dat je naar vijftien minuten durende tracks luistert. De kwellende gitaarriffs en de dreigende, bijna huilende strot van MN doen hier de rest. Bijzonderheidje over de zang: MN doet alle zang. Ook bijvoorbeeld de vrouwachtige stem in Allied POWs. Indrukwekkend. Natuurlijk maakt dit laatste wel een beetje verdacht inzake studiotools, maar dit doet geen afbreuk aan het geheel. Integendeel.

Scars Across is een werkstuk dat bij mij regelmatig zal afgespeeld worden. Dankzij het experimenteren met toetseninstrumenten allerhande is de drempel erg laag gemaakt. Dit smaakt zeker en vast naar meer.

Tracklist:

  1. Disposed
  2. Ruins of Ourselves
  3. Allied POWs
  4. Scars Across

Convocation Facebook

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

08dec18:3023:00VOLBEAT + SKINDRED + BAD WOLVES @ Sportpaleis - Antwerpen

16dec18:3023:00AIRBOURNE + BLUES PILLS + CROBOT @ Koninklijk Circus - Brussel

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X