Nieuwe alternatieve rock/metalsensatie Of Allies @ Sanctuary – Burnley – UK
Hughes Vanhoucke

Net na het optreden van Avatar in het Franse Rijsel begaf ik me meteen naar de ferryhaven van Dunkerque; het volgende optreden op mijn programma was immers Of Allies, een band die in de portefeuille zit van het PR-agentschap van James Montheit van TesseracT wie ik op Conformity Fest mocht ontmoeten.

Of Allies speelde op vrijdag 16 maart in de gotisch aangeklede pub Sanctuary in Burnley, in het verre Lancashire tussen Blackburn en Leeds.

Of Allies is een relatief nieuwe band uit Yorkshire, zijn eerste langspeler, Night Sky, werd medio november uitgebracht. In een mum van tijd werd deze één miljoen keren gestreamd via Spotify en is hot in de vooraanstaande Britse bladen Metal Hammer en Kerrang! De jongens mochten al voorprogramma’s afleveren voor o.a. TesseracT en Arcane Roots.

De show op zo’n vijf uur rijden van Folkestone begint met bijna anderhalf uur vertraging en een povere opkomst te wijten aan de slechte weersverwachtingen. Burnley, toch de grootte van Kortrijk, ligt er nogal spookachtig bij die vrijdagavond, geen kat op straat, zelfs niet in de namiddag. In Doel loopt ’s nachts meer volk op straat.

De weinig aanwezige mensen worden door Soldato opgewarmd, een band uit Preston met een Litouwse bassist dat inmiddels twee jaar bestaat en waarvan de vier leden een verschillende muzikale achtergrond hebben. De jongens brengen een aantal catchy rock- en hardrocknummers uit hun ep Our Animal die wat weg hebben van Grateful Dead al zijn die wat snediger. Als afsluiten hebben de lads nog een verrassing in petto: een nieuw nummer genaamd Cryptonite ook al is hun jongste plaat nog maar dik een half jaar oud.

Een klein half uurtje na de podiumombouw is het de beurt aan Of Allies, de reden waarom ik naar Burnley afzakte. De band bestaat nog niet zo lang en bracht eind vorig jaar een langspeler uit in eigen beheer met de hulp van Pledgemusic. Dat er potentieel in zit is een understatement, zonder potentieel kom je niet terecht bij Hold Tight PR, noch mag je het voorprogramma verzorgen van Arcane Roots, die vorig jaar ook al een prachtexemplaar van een plaat op de mensheid losliet.

De band steekt van wal met 17, één van de vier singles afkomstig uit Night Sky, meteen gevolgd door Collapse, de nieuwste single van de band. Het aanwezige publiek zit meteen in de sfeer dankzij de uiteenlopende invloeden uit verschillende rock- en metalgenres met knipogen naar onder andere Deftones, Arcane Roots of Biffy Clyro. Het aanwezige publiek lijkt ervan te genieten, net als de Vlaming die de lange rit trotseerde. De vele interacties met het publiek zorgen ervoor dat iedereen betrokken is bij de show op de tweede verdieping van een best wel leuke gotische pub. De hoofbrok van de show zijn de singles en een resem andere nummers uit hun enige album al is er ook plaats voor een aantal nummers uit eerdere ep’s die ook al een schot in de roos waren.

De harmonische riffs gekoppeld aan de catchy vocals vormen een leuk geheel en het zou me heel hard verbazen mocht de band dit jaar niet doorbreken in het Verenigd Koninkrijk waarna de weg open ligt voor Europa.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X