Rotthier Peter

Witherfall is een samenwerking tussen gitarist Jake Dreyer (Iced Earth, White Wizzard), zanger Joseph Michael (White Wizzard) en drummer Adam Sagan (Circle II Circle). Sagan kan de release van dit album jammer genoeg niet meer meemaken. De jongeman, amper 36, overleed eind 2016 aan de gevolgen van een agressieve bloedkanker. Op 6 oktober 2017 brachten ze verscheen Nocturnes And Requiems eindelijk op de Europese markt via Century Media Records. Om één of andere duistere reden verdween deze review van onze persoonlijke radar. Gelukkig wisten we hem alsnog op te vissen, want het zou zonde zijn om dergelijk plaatje niet in de belangstelling te plaatsen.

Verwacht geen doorslag van de genoemde bands want de muziek die Witherfall uitspuwt, mag dan wel raakvlakken hebben met wat de genoemde bands produceren, toch ligt het totaalgeluid mijlenver daar vandaan.

Van bij opener Portrait merk je al dat dit niet het zoveelste Amerikaanse powermetalbandje is geworden want Witherfall mag dan als basis vertrekken van die Amerikaanse powermetal uit de eighties, het resultaat dat bereikt wordt, valt eerder te klasseren onder de noemer progressieve metal maar dan wel met lekker stevige momenten die refereren aan thrash en speed. De manier waarop ze die stevige basis mixen met invloeden die absoluut niet metal gerelateerd zijn, zoals in What We Are Dying For, waar je een uitgebreid Spaans intermezzo te verwerken krijgt, boeten niets aan kracht in maar verrijken de song.

De band gaat op datzelfde elan verder op dit debuut waarop de luisteraar keer op keer verrast wordt door de muzikale bochten die Witherfall doorheen zijn songs weeft. Het absolute hoogtepunt in deze progressieve metalreis is Sacrifice denk ja dan als je het negen minuten durende meesterwerkje beluisterd hebt. Als dan even later het ingetogen The Great Awakening op je boterham krijgt, gaan de haartjes op je armen recht overeind staan. Een echt kippenvelmoment, ook al dankzij de schitterende vocalen van Joseph Michael. Met The End Of Time, opgedragen aan hun overleden drummer, weet Witherfall opnieuw te verbazen. Opzwepende powermetal doorspekt met zweverige geluiden die nog even verdergaan op Finale waarna dit conceptalbum afgesloten wordt met een passend sluitstuk voor Nocturnes And Requiems, Nobody Sleeps Here.

Ik ben alvast blij dat ik er nog in geslaagd ben om dit album dit jaar te beluisteren, want deze release verdient absoluut een plaatsje in mijn eindejaarslijstje van 2017? Topalbum!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X