Ashley Bickx

Gezien de overvloed aan releases is het voor een band van alle belang om de fanbase tevreden te houden. Alles is vergankelijk en zeker de graad van populariteit van een muziekgroep. Voortdurend cirkelen de aasgieren boven het hoofd van de muzikanten, wachtend op het kleinste punt van kritiek om de band vervolgens met de grond gelijk te maken. Bij Relapse Records zijn ze zich ten volle bewust van dit hedendaagse klimaat. Vandaar ook dat er op 2 maart een split album op de markt gebracht van twee bands uit de stal van Relapse Records, namelijk Iron Reagan en Gatecreeper. Amped-Up kroop maar al te graag in de digitale pen om dit kleinood aan een grondig oordeel te onderwerpen.

Qua naambekendheid zal vooral de naam Iron Reagan bij velen bekend in de oren klinken. Sinds 2012 zijn deze Amerikanen volop in de weer om de wereld te veroveren met hun crossover thrash metal. Bij Gatecreeper zijn de funderingen daarentegen nog maar pas gelegd. Niet alleen qua bekendheid, maar ook qua muziekstijl bestaan er tussen beide bands heel wat verschilpunten. Bij Iron Reagan staat crossover centraal, terwijl Gatecreeper een loodzware variant van de Zweedse death metal laat horen.

Ondanks de verschilpunten tussen beide bands, is deze split een ware lust voor het oor. Iron Reagan heeft het genoegen om de split af te mogen trappen en doet dat met vier nieuwe nummers, die stuk voor stuk een band in topvorm laten horen. De namen Iron Reagan en Municipal Waste zullen altijd in één adem genoemd worden, maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat Iron Reagan net iets meer metal klinkt dan de vrienden van Municipal Waste.

Na vier nummers pure, onversneden crossover is het tijd om stilaan over te schakelen naar die andere band, Gatecreeper. Persoonlijk had ik tot voor deze split nog nooit van deze Amerikanen gehoord. Op zich niet verwonderlijk, aangezien deze band nog niet echt veel potten heeft weten breken en nog maar één volwaardige langspeler achter zijn naam heeft staan. Na het intermezzo Daybreak dat het perfecte verbindingsstuk vormt tussen beide ‘delen’, gaat Gatecreeper direct genadeloos van start. Dead Inside is een allesvernietigende brok Zweedse death metal, dat de luisteraar compleet murw achterlaat. War Has Begun is nog zo een brok pure kracht, maar dan wel één waar Gatecreeper net iets meer melodie in zijn geluid verwerkt heeft.

Alleen is het een jammerlijke zaak dat Gatecreeper ons slechts met twee nummers weet te plezieren. Onze nieuwsgierigheid is daarentegen wel geprikkeld, want persoonlijk kijk ik nu al uit naar de tweede volwaardige langspeler van deze Amerikanen.

Met deze split toont Relapse Records nog maar eens dat ze weldegelijk beschouwd mogen worden als één van de grotere spelers in metalland. Voor zowel Iron Reagan als voor Gatecreeper kwam een nieuwe langspeler veel te vroeg, dus lost men dit op perfecte wijze op met dit samenwerkingsverband. Dé ideale zet, want op deze manier zullen beide bands er heel wat zieltjes bij weten te winnen.

Tracklist:

  1. Iron Reagan – Paper Shredder
  2. Iron Reagan – Take The Fall
  3. Iron Reagan – Proudly Unaccountable
  4. Iron Reagan – Burn For This
  5. Gatecreeper – Daybreak (Intro)
  6. Gatecreeper – Dead Inside
  7. Gatecreeper – War Has Begun

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X