Therion + Imperial Age / De Kreun, Kortrijk / 15-02-2018
Alex

Met de nieuwe plaat Beloved Antichrist en drie bands in de caravan trekt Therion deze dagen door Europa. Op donderdag hield de stoet halt in zaal De Kreun, Kortrijk.

Dankzij het permanente verkeersinfarct op het Belgische wegennetwerk tussen de oostelijke en westelijke landsgrenzen, was uw verslaggever te laat voor de optredens van de eerste twee acts. Imperial Age uit Rusland kreeg ik wel van eerste tot laatste noot mee. Ietwat formulaïsche symfonische power metal met orchestratie uit de laptop, op Warhammer geïnspireerde kostuums en twee zangessen ter begeleiding van de baszanger (die ook een aardig potje kon growlen).

AOR – Imperial Age @ De Kreun – Kortrijk – BE

Op muzikaal gebied was de band geen revelatie, maar saai was het niet. Het was duidelijk dat het publiek vooral voor Therion was gekomen, maar daar trok Imperial Age zich niet veel van aan: de band gaf zich en dat werd hen in dank afgenomen. Het hele optreden werd echter overschaduwd door een barslechte mix. Ik hoorde in deze volgorde: symfonie, drums, bas, zang, gitaar. Ik hield mijn hart al vast voor Therion 

Anna Kiara & Evgeniya Odintsova – Imperial Age @ De Kreun – Kortrijk – BE

Setlist Imperial Age

 1. The Awakening
 2. The Legacy of Atlantis
 3. The Monastery
 4. Domini Canes (March of the Holy Inquisition)
 5. The Escape
 6. Death Guard
 7. Aryavarta
 8. Anthem of Valour
 9. And I Shall Find My Home

Pavel Vredes – Imperial Age @ De Kreun – Kortrijk – BE

De hoofdact zelf begon er goed twintig minuten vroeger aan dan eerst meegedeeld en zou uiteindelijk ook twee in plaats van anderhalf uur spelen. Vanaf het begin was het duidelijk dat het geluid bij Therion wel glashelder en mooi uitgebalanceerd was: oef! De Zweden (aangevuld met een Italiaanse soprano en een Argentijn op gitaar) waren met z’n zevenen, drie onder hen op de zang. Hun aller bijdragen en dan nog eens de orchestraties bleven vanaf opener Theme of Antichrist tot en met afsluiter To Mega Therion netjes gemixt.

Linnéa Vikström, Thomas Vikström & Chiara Malvestiti @ De Kreun – Kortrijk – Be

In tegenstelling tot eerdere optredens die ik meepikte van de band, in het bijzonder dan de Gothic Kabbalah – en 20th Anniversary – tours uit 2007, was het podium erg sober aangekleed. Drumstel op een verhoog achteraan, met aan weerszijden plek waar niet-zingende vocalisten konden staan, en vooraan een open plek. Er werd minder aandacht besteed aan het theatrale en des te meer aan de muziek zelf. De band gebruikte de ruimte en de bandleden liepen af en aan op het podium met een energie die verborg dat de band al twee weken de baan op was.

Linnéa Vikström – Therion @ De Kreun – Kortrijk – BE

Op de setlist was niets aan te merken: ik was haast vergeten hoe heerlijk bruut Therion onder al die heldere stemmen kon klinken. Er werd gekozen voor een smakelijke mix van oud en nieuw, met een vijftal tracks uit het laatste album en nog dan één tot drie uit de albums terug tot Theli. Blood of Kingu, Typhon, Ginnungagap, Wine of Alluqah, To Mega Therion, Din, … Hoewel ik de laatste dagen wat meer van de band door mijn koptelefoon had gejaagd dan anders, was het toch een herontdekking van de catalogus: heerlijk!

Therion @ De Kreun – Kortrijk – BE

De stukken gekozen uit de opera waren erg verteerbaar tijdens een regulier optreden: Night Reborn, Theme of Antichrist, My Voyage Carries On, … Die nummers kregen het publiek moeilijk mee omdat ze nog zo nieuw zijn (al zag ik wel een man lustig meebrullen met de teksten – die had duidelijk gestudeerd), maar geef de band nog enkele maanden en de toeschouwers gaan ook bij de nieuwe tracks uit de bol. Een enkele opmerking mijnentwege, en dat ligt dan wellicht meer aan mezelf, is dat op een gegeven moment de eerste noten van Pledging Loyalty – zonder meer en met reden mij favoriete stuk van de nieuwe plaat – door de zaal klonken, om dan abrupt in Nifelheim over te gaan. Was ik in mijn gat gebeten? Lichtjes, ja.

Christofer Johnsson – Therion @ De Kreun – Kortrijk – BE

Noteer dat het optreden goed was: setlist, energie, interactie. Noteer dat Therion het na dertig jaar bestaan en 22 jaar na Theli hét nog altijd heeft: de riffs, de melodie, de kracht, de présence. Wie er volgende keer niet bij is, mag het komen uitleggen.

Setlist Therion:

 1. Theme of Antichrist
 2. The Blood of Kingu
 3. Din
 4. Bring Her Home
 5. Night Reborn
 6. Nifelheim
 7. Ginnungagap
 8. Typhon
 9. Temple of New Jerusalem
 10. An Arrow from the Sun
 11. Wine of Aluqah
 12. Lemuria
 13. Cults of the Shadow
 14. The Khlysti Evangelist
 15. My Voyage Carries On
 16. The Invincible
 17. Der Mitternachtslöwe
 18. Son of the Staves of Time
 19. The Rise of Sodom and Gomorrah
 20. To Mega Therion

Foto’s van alle bands van dit optreden en veel meer optredens in binnen- en buitenland vindt u door op volgende link te klikken:  https://incakola.smugmug.com/Music/International-Bands

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

januari

Geen concerten

februari

Geen concerten

Loading
Share This
X