Ashley Bickx

Waar de stad Gent vroeger nog beschouwd werd als één Belgische steunpilaren van het metalgenre, is zij vandaag jammer genoeg nog een schim van zichzelf. Het aantal metalconcerten in de Vooruit is per jaar nog op één hand te tellen. Een ongelofelijk jammerlijke zaak, want in het verleden mocht deze tempel van de ‘sossen’  heel wat grootheden verwelkomen. Gelukkig zijn er in het Gentse nog heel wat metalbands actief. Een band met wortels in de studentenstad bij uitstek is Reject The Sickness. Op 16 maart verschijnt langspeler nummer twee, genaamd The Weight Of Silence. Amped-Up liet dit digitale schijfje maar al te graag ettelijke rondjes draaien. De review kan je hier lezen!

Reject The Sickness zal bij vele liefhebbers van het vaderlandse metalen lied ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. De laatste jaren heeft deze band een aardig parcours afgelegd. Zo wisten ze reeds een plek te bemachtigen op de affiche van Antwerp Metal Fest en Graspop en stonden ze in 2016 in de finale van de Wacken Metal Battle. Iets waar vele kleinere bands alleen maar van kunnen dromen. Een kleine twee jaar later is Reject The Sickness helemaal klaar voor de definitieve doorbraak. Met The Weight Of Silence hebben ze alvast het juiste materiaal in handen.

Iets wat ik persoonlijk na de eerste luisterbeurten niet had durven verhopen, want aanvankelijk wist dit kleinood niet meteen een diepe indruk na te laten. Na een vijftal luisterbeurten kwam hier gelukkig verandering in. Reject The Sickness serveert dan ook zeker en vast geen hapklare, zeemzoete, catchy metalnummers. In plaats daarvan komen ze met een kruisbestuiving van melodic death metal en thrash metal op de proppen, waarbij geregeld enkele passages voorbij drijven die sterk doordrenkt zijn met invloeden uit het deathcoregenre. Een gebrek aan veelzijdigheid kan je deze band dan ook niet verwijten.

Enkele weken geleden werd het eerste wapenfeit van dit nieuwe schijfje op de wereld losgelaten. My Ire werd voorzien van een knappe videoclip, maar desondanks vind ik dit nummer één van de mindere die terug te vinden zijn op The Weight Of Silence. Het bevat net iets te weinig dynamiek en finesse in vergelijking met de rest van de songs. Bloodline, Never Trust A Liar en True Nature tappen dan weer uit een heel ander vaatje en behoren met recht en rede tot het sterkste materiaal dat Reject The Sickness tot nu toe wist neer te pennen.

Met Wilted Flowers levert deze band het mooiste bewijs dat instrumentale intermezzo’s allerminst saai hoeven te zijn. Het drie minuten durende stukje bevat een mooie combinatie van emotionele, ingetogen gitaarlijnen en een vleug weemoedigheid. Awakening vormt een prima slotakkoord, mede dankzij de inbreng van een stukje pianomuziek, dat ervoor zorgt dat het album eindigt zoals het begonnen werd.

Reject The Sickness weet met deze tweede worp het potentieel dat hen werd toegedicht absoluut te bevestigen. The Weight Of Silence is een veelzijdig stukje, krachtige metal, dat genoeg afwisseling biedt om te blijven boeien. Af en toe merk je wel dat er nog ruimte is voor verdere verfijning en dat het vat gevuld met progressie bijlange nog niet leeg is. Op 24 maart staan deze Vlamingen op de planken van Kavka tijdens het Metal Attack Festival. Een niet te missen afspraak!

Tracklist:

  1. My Ire
  2. Face The Storm
  3. Bloodline
  4. Saviour
  5. Wilted Flowers
  6. Never Trust A Liar
  7. Reclaim The Throne
  8. True Nature
  9. No More Secrets
  10. Awakening

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X