Alex

Therion is terug van nooit weggeweest! Zes snelle jaren na haar vorige volwaardige release, een collectie op basis van Franse chansons, brengt de operametalgroep een metalopera uit: Beloved Antichrist. De soundtrack van dat gebeuren wordt weldra op de wereld losgelaten.

Therion staat bij mij te boek als een van de sterkste symfonische metalbands uit de scene: strakke ritmes uit de gitaar van bandleider Christofer Johnsson worden moeiteloos en organisch gecombineerd met groots klinkende orkeststukken en klassiek geschoolde zangers. Op Therions vorige worp, Les Fleurs du Mal (2012), goochelde de band met covers van Franse chansons en wist die te verpakken tot boeiende, kwalitatieve nummers die nog regelmatig door mijn boxen schallen. Die laatste cd werd trouwens geheel door Johnsson zelf gefinancieerd: label Nuclear Blast vond het te riskant, Johnsson was er terecht van overtuigd. En wie iets verder in het verleden kijkt, ziet nog meer topalbums: Theli, Vovin, Deggial, Secret of the Runes, … De van oorsprong Zweedse groep liet maar zelden een steek vallen. Gedreven door een eigenzinnige vastberadenheid hebben Johnsson en zijn internationale entourage nu een metalopera klaar: Beloved Antichrist. De soundtrack daarvan, niet minder dan drie uur lang, wordt nu op cd (enfin, drie cd’s) uitgebracht.

Voor we verdergaan, een belangrijke noot: Beloved Antichrist is géén metalplaat, het is de muziek die hoort bij een stuk. Wordt de muziek als een reguliere plaat beoordeeld, dan buist de band. Over het gehele album ligt de nadruk op het verhaal en de stemmen die het verhaal vertellen middels langgerekte zinnen, terwijl al wat metal is de achtergrond vormt. Een absolute minderheid van de nummers zijn metalnummers. Een gewaarschuwd luisteraar is er twee waard.

En dat was ik bij mijn eerste luisterbeurt niet: ik verwachtte materiaal zoals de eerste single Temple of New Jerusalem, geen door zang gedreven stukken. Het duurde naar mijn aanvoelen lang voor er een nummer passeerde dat me deftige riffs bood, en daarna was er weer een serie aan operastukken. Halverwege de luisterbeurt, anderhalf uur achter de kiezen en nog anderhalf uur te gaan, zag ik het zeer somber in: wat moest ik hiermee doen? Tegen het einde van de rit kreeg ik de smaak echter te pakken, en tijdens de tweede passage genoot ik anders en meer van de muziek. Ik hoorde beter hoe de muziek aangepakt werd en dat er overal boeiende stukken, riffs en melodietjes inzaten. Zo verwijs ik graag naar Pledging Loyalty dat van een behoorlijk minimaal stuk opbouwt naar een grootse climax (een van de allerbeste passages in het gehele werk), om dan weer gevolgd te worden door even minimaal maar pakkend mannenduet.

De echte metalnummers die her en der verspreid liggen, sluiten moeiteloos aan op de stijl van recente platen: de singles Temple of New Jerusalem, Night Reborn en Theme of Antichrist, en de te ontdekken parel Shoot Them Down! zijn allen gebouwd op de ritmegitaar waarover wat melodie gesprenkeld is.

Het geluid is Therion pur sang: we herkennen onder anderen oudgedienden Thomas Vikström en Lori Lewis als personages, de mix van klassiek en metal, de typerende sound van Johnssons gitaar, een zacht en vol basgeluid. Dat alles in een uitstekende mix waarin de vele instrumenten en stemmen elkaar de broodnodige beweegruimte gunnen.

Ik zal wellicht nog regelmatig naar Beloved Antichrist luisteren, zij het dan niet aan een stuk en ook niet zo frequent als andere platen. Als achtergrondmuziek of als ik iets gemoedelijker wens. Het is geen metalplaat, wel een muziekstuk dat vol zit met boeiende ideeën zit en de luisteraar die het aandurft zal blijven verrassen.

Tracklist:

 1. Turn From Heaven
 2. Where Will You Go
 3. Through Dust, Through Rain
 4. Signs Are Here
 5. Never Again
 6. Bring Her Home
 7. The Solid Black Beyond
 8. The Crowning Of Splendour
 9. Morning Has Broken
 10. Garden Of Peace
 11. Our Destiny
 12. Anthem
 13. The Palace Ball
 14. Jewels From Afar
 15. Hail Caesar!
 16. What Is Wrong
 17. Nothing But My Name
 18. The Arrival Of Apollonius
 19. Pledging Loyalty
 20. Night Reborn
 21. Dagger Of God
 22. Temple Of New Jerusalem
 23. The Lions Roar
 24. Bringing The Gospel
 25. Laudate Dominum
 26. Remaining Silent
 27. Behold Antichrist
 28. Cursed Be The Fallen
 29. Resurrection
 30. To Where I Weep
 31. Astral Sophia
 32. Thy Will Be Done!
 33. Shoot Them Down!
 34. Beneath The Starry Skies
 35. Forgive Me
 36. The Wasteland Of My Heart
 37. Burning The Palace
 38. Prelude To War
 39. Day Of Wrath
 40. Rise To War
 41. Time Has Come Final Battle
 42. My Voyage Carries On
 43. Striking Darkness
 44. Seeds Of Time
 45. To Shine Forever
 46. Theme Of Antichrist

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X