Mykrur brengt Scandinavische volksliederen in Tivoli Vredenburg
Hughes Vanhoucke

Eind vorig jaar was Myrkur nog op tour met Sólstafir waarmee ze op 18 december in de Vaartkapoen optrad. Kop een maand na het beëindigen van de Europese tour van vijf weken als opwarmer van de IJslanders gaat de bevallige Amalie Bruun, de multi-instrumentaliste en zangeres achter Myrkur, opnieuw op tour. Deze keer niet met haar vaste begeleidingsband maar met een duo folkmuzikanten en twee bijkomende koorzangeressen.

Amalie Bruun – Myrkur @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

Voor de tweede dag op rij begeef ik me naar Tivoli Vredenburg in Utrecht, deze keer niet naar zaal Ronda maar Cloud Nine, een leuk zaaltje geschikt voor 400 bezoekers op de negende verdieping hoog boven de stad, een rechthoekige zaal met balkon in U-vorm en het podium langs de lange kant om een ideaal zicht te krijgen op het podium. Een eenvoudige maar schitterende zaal net als de zaal waarin gisteren het hardcore feest EMP Persistence Tour doorging. State of the art-zalen die je niet zo vaak ziet in België. Het is duidelijk dat muziekcultuur een trapje hoger staat in Nederland dan in Vlaanderen, laat staan Wallonië. Waar vind je uitmuntende zalen bij ons vergelijkbaar met 013, Afas Live, Gebr. De Nobel, Tivoli Vredenburg en noem maar op? Ik ken ze alvast niet. To the point!

De show van vanavond wordt met een kwartier vertraging geopend door de lokale band Boyle voor een honderdtal mensen. De indie folkband uit Utrecht treedt aan in een niet conventionele opstelling, drummer Tim en bassiste Lotte maken vandaag geen deel uit van hun band die een semi akoestische set brengt met nieuwe nummers en ook een aantal songs uit hun enig album, Release, die ze vandaag in een speciale vinyl versie aan de man brengen voor 15 €, te betalen in baar geld of met bitcoins, dixit zanger Marten Timan. Hun muziek klinkt nogal The National-achtig waarbij weinig ritmewisselingen te bespeuren vallen.

Boyle @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

Jammer genoeg wordt de show van Boyle verpest door een aantal jongeren die expliciet gekomen zijn om merch van Myrkur te kopen en luidop staan te praten op de eerste rij en weinig respect tonen voor Boyle dat duidelijk niet het genre speelt dat de jongelingen graag hadden gehoord.

Na een behoorlijk lange pauze tussen het voorprogramma en de hoofdact komen de mysterieuze Amalie Bruun en haar gastmuzikanten het podium even na 21 uur opgewandeld. De opzet van de bevallige Deense actrice en blackmetaldiva is een korte tour door een beperkt aantal zalen in Europa waar ze deze keer geen black metal brengt maar oude Scandinavische volksliederen samen met een tweekoppig koor en twee befaamde snaarinstrumenten spelers in een intieme setting met nepkaarsen en wat takken en schapenhuiden.

Amalie Bruun – Myrkur @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

De klassiek opgeleide Amalie Bruun, getooid in een lang middeleeuwse kleed, neemt plaats achter de vleugelpiano versierd met struiktakken terwijl haar gastmuzikant dat doet op een stoel vooraan het podium, helemaal rechts links van het podium staat het tweekoppige zangkoor die samen de show aanvatten met Skøgen skulle dø, een nummer uit het eerste volledige album van Myrkur dat vanavond op een heel andere wijze gebracht wordt. Het nummer wordt gevolgd door een ander nummer uit M, Jeg er guden, i er tjenerne en I riden så, een cover van de Finse folkband Gjallarhorn.

Gastmuzikant – Myrkur @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

Voor het vierde nummer, Dronning Ellisiv, krijgt Myrkur het gezelschap van de blonde Hollandse muzikante Kati Ran op een traditioneel Zweeds snaarinstrument, de nyckelharpa, terwijl Amalie Bruun de piano verlaat en plaats neemt vooraan het podium om een soort indianentrommel te bespelen. Dit nummer leidt een resem adaptaties van Scandinavische volksliederen in, met daartussen ook een volkslied uit Schotland, House Carpenter.

Gastmuzikant & Kati Ran – Myrkur @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

De korte set wordt afgesloten met De Tre Piker uit Mareridt, een nummer dat op magistrale wijze door Amalie Bruun solo gebracht wordt waarbij de multi -instrumentaliste de nyckelharpa hanteert.

Als enig bisnummer nadat het publiek de naam Myrkur bleef scanderen krijgen we een ultiem nummer van de band, Den Lille Piges Død, dat opnieuw door het voltallige gezelschap gebracht wordt.

Een heel alternatieve set van Myrkur dat best wel te verteren viel in een zaal met een uitstekende klank.

Amalia Bruun – Myrkur @ Cloud Nine – Tivoli Vredenburg – Utrecht – NL

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X