Ashley Bickx

Wanneer er zich een nieuwe release aandient uit de stal van Relapse Records kun je er donder op zeggen dat het er stevig aan toe zal gaan. Wat wil je ook met een label dat zich als het ware gespecialiseerd heeft in death metal, aangevuld met enkele andere extreme varianten uit het metal genre. Mammoth Grinder is zo een band die absoluut zijn plaatsje verdient in de catalogus van dit label, want met Cosmic Crypt is dit drietal ondertussen ook weer al toe aan langspeler nummer vier. Op 26 januari ligt dit schijfje in de rekken bij uw betere platenboer!

De band Power Trip zal bij de meeste metalheads ongetwijfeld een belletje doen rinkelen. Deze Amerikaanse band tekende in 2017 nog voor één van de hoogtepunten met het album Nightmare Logic dat terug te vinden was in heel wat jaarlijstjes. Naast brutale thrash metal heeft Chris Ulsh nog een ander een andere passie: death metal! Een creatief en brutaal ei dat hij met heel veel passie en toewijding kwijt kan in Mammoth Grinder.

Zoals al aangegeven speelt Mammoth Grinder death metal. En dan voornamelijk een variant die doorspekt is met de traditionele Zweedse invloeden zoals we dat gewend zijn van bands als Entombed en Cut Up. Een variant die door sommigen ook wel death ’n roll genoemd wordt. Iets waar wel in te komen valt, want de riffs zijn bij momenten zelfs ‘catchy’ te noemen zonder aan brutaliteit in te moeten boeten. Zo bevatten nummers als Grimmenstein, Molotov en Superior Firepower een lekker gejaagde en voortstuwende basisriff, die fans van het genre zeker zullen weten te smaken. Voeg daar nog een stevige dosis punk bovenop en u heeft een perfect beeld waar Mammoth Grinder voor staat.

Wie houdt van zware, logge mid-tempo passages is bij Mammoth Grinder aan het verkeerde adres. De meeste nummers klokken af onder de drie minuten, waardoor de band vanzelfsprekend gekozen heeft om telkens de gashendel volledig open te trekken. Enkel tijdens Divine Loss en Mysticism gaat het tempo kortstondig naar beneden, waarna de band vervolgens weer wild en bijtend het beste van zichzelf geeft. Op de vocale prestatie van Chris Ulsh valt er alleszinds niets af te dingen, want die is van een van een hoog niveau. Joe Petagno, die eerder al werk leverde voor bands als Mötorhead en Pink Floyd, kroop wederom in het penseel en zorgde voor een verbluffend artwork dat helemaal past binnen het muzikale concept van Mammoth Grinder.

Met Cosmic Crypt heeft Mammoth Grinder een deathmetalplaat afgeleverd waar de band zelf trots op kan én mag zijn. Het Zweedse geluid wordt absoluut geen oneer aan gedaan en hier en daar slaagt de band er zelfs in om zijn eigen toets toe te voegen via enkele straffe gitaarsolo’s en enkele interessante ‘hooks’. Een net iets gevarieerder palet death metal had dit schijfje een hogere score opgeleverd, maar wie zijn death metal liefst rechtlijnig zonder al te veel fransjes en tierlantijntjes heeft, mag bij bovenstaande score gerust een volledig punt bijtellen. In dat geval is er zelfs sprake van een knaller van een plaat. Amped-Up houdt het echter op een dik verdiende acht op tien.

Tracklist:

 1. Grimmenstein
 2. Servant Of The Most High
 3. Blazing Burst
 4. Divine Loss
 5. Molotov
 6. Superior Firepower
 7. Human Is Obsolete
 8. Locusts Nets
 9. Myticism
 10. Rotting Robes
 11. Cosmic Crypt

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X