Sebastiaan Schabon

Heidevolk, wie kent deze sympathieke Nederlanders nu nog niet? Deze folkmetalband bracht op 12 januari na drie jaar nog eens nieuw werk op de markt. De nieuwste telg kreeg de naam Vuur van Verzet mee en het was wederom Napalm Records dat voor verdeling en promotie zorgde. De vorige plaat Velua werd op zeer positieve wijze onthaald door de pers, hopelijk krijgen we nu hetzelfde scenario.

Wat mij meteen opviel toen ik de tracklist bekeek, was dat hier meer dan één engelstalig liedje op terug te vinden is. Toen ik een aantal jaren geleden bassist Rowan Roodbaert interviewde op Paganfest in Tilburg, zei hij, toen met het album Velua als drijfveer achter de tour, dat ze de engelstalige fans buiten de Lage Landen ook wilden verwennen. En dat is hun hier ook weer uitstekend gelukt. Met Ontwaakt krijgen we meteen een stevige mokerslag te verwerken. Het recept blijft na al die jaren nog steeds hetzelfde: stevige gitaren, een flinke portie melodie en vioolstukken, en niet te vergeten de dubbele zang. Het is niet iedereen gegund om zo haast griezelig perfect met twee vocalisten te werken, waarvan de combinatie een waar genot voor het oor vormt.

De tweede track is meteen de eerste engelstalige, namelijk A Wolf In My Heart. Leun tijdens deze track even achterover, sluit je ogen en laat je geest drijven op de tonen van Lars Nachtbraeker en de zijnen. We krijgen stevigheid en tegelijkertijd veel melodie op ons afgevuurd, er wordt op geen enkel moment aan kwaliteit ingeboet. Wat ik op Velua indertijd hoorde, zet zich hier ook weer door: een band die bruist van de energie en inspiratie. Soms maak je als recensent al eens mee dat een band een saai en ongeïnspireerd album uitbrengt, maar als het van Heidevolk afhangt, zal dat nooit gebeuren.

Folk metal is een genre dat me steeds meer en meer weet te fascineren. Door de vertellingen, mythes en sagen van een ver verleden te vertalen in liederen krijg je een haast onuitputtelijke bron van inspiratie. Heidevolk brengt met Vuur van Verzet wederom een ijzersterk album uit waar nog heel lang over gepraat zal worden. En nu maar hopen dat het live ook zo goed klinkt!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X