Rolo Tomassi & While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Spanje
Hughes Vanhoucke

Aan de vooravond van afgelopen zomer zakte Amped-Up af naar Birmingham om een show van While She Sleeps bij te wonen en deze ook te verslaan. Kort na nieuwjaar gingen de Britten uit Sheffield opnieuw op tournee, een tour die van start ging in Parijs en twee dagen later over Bilbao raasde. Amped-Up was er opnieuw bij en brengt in de volgende alinea’s verslag uit van de show in het Baskische zenuwcentrum.

Deze keer besloten we voor de verandering naar het Spaanse Baskenland te trekken aangezien deze tour vooral de Latijnse landen van Europa aandoet.

Regen en Baskenland zijn twee woorden die elkaar goed kunnen uitstaan en vaak in eenzelfde zin uitgesproken worden. België en regen trouwens ook. Op zaterdag 13 januari regent het pijpenstelen in het noorden van Spanje waardoor we ons als gekken naar zaal Santana 27 spoeden.
Een kwartier nadat het opgengooien van de deuren, krijgen we al het eerste voorprogramma gepresenteerd, Against The Waves, een metalcoregezelschap uit de Spaanse hoofdstad Madrid die al tien jaar aan de weg timmert en afgelopen zomer nog op Download Madrid stond nadat ze al op Resurrection Fest in Galicië, het grootste heavy metal & hardcorefestival van Spanje, of Rock En El Parque in Colombia op hoofdpodia stonden. Ondertussen hebben de jongens twee albums op hun actief staan waarvan de laatste, Borealis, geproduceerd werd door Joey Sturgis, bekend als producer van o.a. Asking Alexandria, The Devil Wears Prada, Emmure en vele andere bands uit het metalcore genre.

Against The Waves @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Live brengen de jongens een combinatie van stevige sound met technische en elektronische passages die door het lokale publiek met open armen onthaald worden maar helaas in mijn oren nogal veertien in een dozijn klinken. Het nummer dat er met kop en schouders bovenuit steekt is zonder twijfel Lost In The Fire, een nummer waarop de stem van de Amerikaanse Kristin LeAnné te horen is, helaas is in Bilbao enkel haar stem op band aanwezig.

Jesús de Luis – Against The Waves @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

De tweede band van de avond en het voorprogramma voor heel de tour, Rolo Tomassi, kun je bezwaarlijk een band uit veertien in een dozijn noemen. De stadsgenoten van While She Sleeps aangevoerd door Eva Spence zorgen voor een blitzkrieg die het merendeel van de bezoekers verrast. Geen melodische metalcore maar regelrechte mathcore à la The Dillinger Escape Plan met een gracieuze vrouwelijke redhead in de rol van Greg Puciato, een frontwoman die al bij de band zit sinds haar … veertiende.

Eva Spence – Rolo Tomassi @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

De set wordt geopend met een nieuw nummer, Rituals, uit het op til staande album (Time Will Die And Love Will Bury It) dat begin maart verschijnt. Een agressief nummer dat kalm begon waarin de leeuwin in Eva Spence onthuld wordt. Naast deze nieuwe track wordt vooral geput uit Grievances, het vierde album van de band dat in juni 2015 verscheen toen de stichters amper de kaap van de 25 jaar overschreden hadden en al het tienjarige bestaan van de band vierden. Rolo Tomassi enkel kennend van naam sta ik perplex, deze band alleen al is de rit van 1250 Km waard.

James Spence – Rolo Tomassi @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Bij momenten wordt de brulboei vocaal bijgestaan door haar broer die ook de synths bemant, James Spence. Het zijn vooral die twee die in de picture komen, gitarist Chris Cayford en bassist Nathan Fairweather houden een nogal low profile aan terwijl drummer Tom Pitts achter zijn haargordijn verschuild zit. Eén voor één uitstekende muzikanten. Hier en daar hoor je invloeden van Mike Patton van Faith No More maar ook van triphoppers Portishead, maar het is vooral de energie en de podium présence van Eva Spence die me doen denken aan The Dillinger Escape Plan net als de manier waarop ze haar longen leeg schreeuwt. Diezelfde Eva Spence bekende na de show dat de Amerikanen één van hun grootste invloeden zijn sinds de start van hun carrière, inmiddels dertien jaar geleden. Een voorprogramma die de lat hoog legt voor While She Sleeps.

Rolo Tomassi @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Even na tienen krijgen we de headliner van deze relatief korte tour door Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië geserveerd alvorens de heren de tijd van een aantal shows de opwarming zullen verzorgen voor de nog kortere Europese tour van Architects die op zijn beurt dient als opwarming voor de lange Amerikaanse tour. Architects en While She Sleeps zijn twee bands die in het Verenigd Koninkrijk immens populair zijn, en niet enkel bij het jonger publiek. Metalcore is over de kleine plas al lang niet meer het genre bij uitstek bij tieners en twintigers, op optredens van het genre zie je fans in alle leeftijdscategorieën. Als je beide bands aan het werk wilt zien dan kan dat heel binnenkort in het Antwerpse Trix en in 013 in het Nederlandse Tilburg waar Amped-Up eveneens aanwezig zal zijn.

Loz Taylor – While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

De lat mag dan hoog gelegd worden door Rolo Tomassi, While She Sleeps springt er vanaf het eerste nummer over. Het titelnummer van het meest succesvolle album van de Britten uit Sheffield wordt op een weergaloze manier gebracht met een schitterende reactie van het Spaanse publiek dat op gepaste wijze reageert op de wervelende start van deze show. Spanjaarden zijn een dankbaar publiek dat een kleine duizend man sterk is.

While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Al vanaf het tweede nummer, Civil Isolation, duikt de charismatische Loz Taylor het publiek in. Terwijl het publiek richting het podium crowdsurft gaat Lawrence de omgekeerde richting uit om even later crowdsurfend terug te keren naar het podium. In tegenstelling tot eergisteren bij het optreden van Kreator in het Franse Rijsel worden de crowdsurfers niet teruggestuurd in het publiek en worden zo potentiële ongevallen vermeden.

Al vanaf het begin is het meteen duidelijk dat er structuur zit in deze show en dat die tot op de puntjes voorbereid werd wat niet wegneemt dat vrijwel iedereen in de zaal volop geniet.

Mat Welsh – While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Na twee nummers uit We Are We, het derde album van de band dat vorig jaar in eigen beheer uitgebracht werd volgen drie nummers uit de eerste twee albums die niet minder interessant zijn. Naar het einde van de show wordt ruimte gemaakt voor twee nummers uit de eerste mini-album van de band toen Jordan Widdowson nog de frontman was en poppy klankkleuren nog geen deel gingen uitmaken van de nummers van While She Sleeps. Die poppy klanken zijn uiteraard geen slechte zet naar verkoopcijfers toe, je bereikt er immers een breder publiek mee.

Sean Long – While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

Nadat Loz Taylor een paar keer het publiek ging opzoeken of op de crash barriers ging staan om een bevallige blonde deerne de dag van haar jong leven te bezorgen verdwijnt de zanger plots. Luttele ogenblikken later duikt die opnieuw op, op het balkon van de tweede verdieping waar hij op de metalen borstwering zit. Van geen kleintje vervaardigd springt hij het publiek in dat Taylor gelukkig opvangt zodat hij niet tegen de grond neersmakt.

Loz Taylor – While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

De leuke show van iets meer dan een uur wordt afgesloten met twee nummers uit We Are We, het hitgevoelige Silence Speaks dat op plaat en video de medewerking van Oliver Sykes van BMTH kreeg en Hurricane, de eerste single van hun nieuwste lp.

Mijn tweede optreden van het nieuwe jaar was er een om duimen en vingers af te likken dankzij de professionaliteit van WSS, de eclectische muziek van Rolo Tomassi en niet in het minst het schitterende Baskische publiek.

While She Sleeps @ Santana 27 – Bilbao – Baskenland – Spanje

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

26sep13:30DEVILS ROCK FOR AN ANGEL 2020OC IN 'T RIET - ZILLEBEKE

26sep17:00FAARFEST 2020JH DE FAAR - MEERHOUT

26sep18:00KASHFEST 2020THE LANE - OOSTBURG - NEDERLAND

26sep19:00ROBERT JON & THE WRECK @ THE CROSSOVER - GENT

27sep18:00STEVE IGNORANT + THE CRAVATS @ AB BOX - BRUSSELSteve Ignorant presents 'Crass songs 1977-1984'

oktober

31okt16:30JUDASFEST IIIDEN EGLANTIER - SINT-NIKLAAS

Share This
X