Ashley Bickx

Deze zomer had ondergetekende het privilege om muzikaal kennis te mogen maken met het Nederlandse gezelschap Bleeding Gods, dat op Antwerp Metal Fest meteen tekende voor één van de absolute hoogpunten tijdens dit tweedaagse, uiterst gezellige metalfestival. De blackened thrash metal ging er daar bij een volle Marquee in als een zoet broodje. Het was dan ook een verrassing toen de band enkele maanden geleden met trots bekendmaakte dat zij een deal hadden weten versieren met het grote Nuclear Blast. Op 12 januari ligt het eerste resultaat van deze samenwerking in de rekken. Ondertussen heeft Dodekathlon, zo heet het nieuwe schijfje, al heel wat rondjes gedraaid, waardoor een review dan ook op zijn plaats is.

Bij het neerpennen van deze review geeft de agenda nog steeds 2017 aan, maar het mag meteen gesteld worden dat Dodekathlon, de tweede langspeler van Bleeding Gods, op zijn minst mag meedingen naar de prijs voor album van de maand januari! De pure, zwartgeblakerde thrash metal heeft niet plaats geruimd voor, maar heeft wel het gezelschap moeten dulden van enkele andere, muzikale invalshoeken. Zo zijn de deathmetalpassages bijvoorbeeld niet op één hand te tellen. De grootste innovatie in vergelijking met het debuutalbum Shepherd Of Souls, uit 2015, is de toevoeging van het bombastische en theatrale aspect, waardoor de link met bands als ScepticfleshFleshgod Apocalypse en Behemoth niet ver te zoeken is.

Uit alles blijkt dat Bleeding Gods meer dan klaar is om de stap naar de top te zetten. De steun van het grote label Nuclear Blast is daarbij ideaal om dit daadwerkelijk te bereiken. Zo verschijnen er op Youtube geregeld zogenaamde ’teasers’, waarbij de band kort ingaat op het muzikale aspect of op het artwork om maar enkele voorbeelden te noemen. Een artwork dat bovendien een absolute pluim verdient, want de graad van detail tart alle verbeelding. Qua thematiek heeft Bleeding Gods gekozen om met een waar conceptalbum voor de dag te komen, waarin het hele verhaal van Hercules uit de doeken gedaan wordt. Iets waardoor het bombastische nog wat extra cachet meekrijgt. Vandaar ook dat de titel van het album in het Grieks verwerkt is in het artwork.

Het openingsnummer Bloodguilt vormt meteen een perfecte blauwdruk voor hetgeen je van de rest van dit album mag verwachten: Strakke riffs, een bombastisch refrein, een uiterst sfeervolle brug en een gitaarsolo, die voor een spetterend eindstuk zorgt. Laat bovenstaande omschrijving vooral niet de indruk opwekken dat Bleeding Gods hiermee nummer voor nummer repetitief voor de dag komt, want elke song blinkt uit door een sterk staaltje eigenheid. Iets wat trouwens pas na een x-aantal luisterbeurten volledig tot zijn recht komt. In dit opzicht is Dodekathlon zeker geen hapklare brok, want de nummers zijn zo gelaagd, dat de ware pracht van nummers als Beloved By Artemis en Tripled Anger – om een maar een paar te noemen – niet meteen van bij de eerste luisterbeurt echt tot de luisteraar weet door te dringen.

Het verhaal van Hercules bestaat uit twaalf werken. Vandaar ook dat er op dit schijfje maar liefst twaalf, lijvige nummers terug te vinden zijn, die samen zorgen voor een zeer uitgebreide speelduur. Door de heftigheid en de furieuze passages is het vooral naar het einde toe geen sinecure om er de volledige aandacht bij te houden. In dat opzicht is het ruim drie minuten durende instrumentale intermezzo Tyrannical Blood een welgekomen rustpunt.

Met Dodekathlon heeft Bleeding Gods een enorme stap vooruit gezet. Op muzikaal vlak heeft de band zich een eigen geluid toegeëigend en met de steun van Nuclear Blast zal dit album voldoende in de belangstelling komen te staan. Iets wat deze Nederlanders absoluut verdienen, want Dodekathlon is een dijk van een extreme metalplaat geworden, die heel wat waar voor zijn geld biedt. Wie Bleeding Gods live aan het werk wil zien, kan op 24 maart afzakken naar Kavka in Antwerpen voor het Metal Attack Festival, waar deze band de affiche deelt met onder andere The Curse Of Millhaven, Temptatations For The Weak, Reject The Sickness en Bear. Van een topaffiche gesproken!

Tracklist:

 1. Bloodguilt
 2. Multiple Decapitation
 3. Beloved By Artemis
 4. From Feast To Beast
 5. Inhuman Humiliation
 6. Birds Of Hate
 7. Saviour Of Crete
 8. Tyrannical Blood
 9. Seeds Of Distrust
 10. Tripled Anger
 11. Hera’s Orchard
 12. Hound Of Hell

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

oktober

15oktalldayProgtime 2022

november

Geen concerten

Loading
Share This
X