Channel Zero + Evil Invaders + King Hiss / Trix, Antwerpen / 15-12-2017
Ashley Bickx

Tijdens de zomermaanden kwam Channel Zero al met het heuglijke nieuws op de proppen dat er een nieuw album in de stijgers stond. Een album dat in oktober het levenslicht zag en de naam Exit Humanity meekreeg. Een album dat bovendien ook gepaard zou gaan met een ouderwetse tournee doorheen het Belgische land. Om het hele gebeuren nog wat chauvinistischer te maken, werden er nog twee kleppers van Belgische bands aan de affiche toegevoegd, namelijk de prinsen van de speed/thrashmetal van Evil Invaders en de stoere rockers van King Hiss. Op 15 december streek deze geweldige affiche neer in Antwerpen om de Trix om te toveren tot een walhalla voor de metalvrienden. Amped-Up zond twee van zijn zonen uit om deze speciale avond van een passend verslag te voorzien. 

Tegenwoordig is vertrekken uit Gent om 17 uur ook geen garantie meer op een tijdige aankomst rond 20 uur in Antwerpen. Drie uur over een afstand van een goede zestig kilometer is absurd, maar het is stilaan dagelijkse realiteit. We zullen maar niet met de beschuldigende vinger wijzen, maar iedereen met een beetje gezond verstand weet meteen dat het niet de chauffeur van een twee meter lange Citroën Saxo. Laten we het er op houden dat de vrijheid van verkeer niet meteen de meest gunstige, Europese verwezenlijking was.  Genoeg gepalaverd, terug naar de orde van de dag. Metal!

Bij aankomst had ik nog net genoeg tijd om een korte sanitaire stop in te lassen vooraleer ik mij in de zaal begaf. Een verrassend lege zaal. Gelukkig hadden de heren van King Hiss dit perfect in de smiezen en begonnen ze dan ook met korte, opbouwende intro om het aanwezige publiek, dat nog rustig zat te ‘socialisen’ aan de bar de tijd te geven om zich te verplaatsen naar de plek waar de lamp brandde.  Over de prestatie van deze West-Vlamingen kunnen we redelijk kort zijn, want die was er weer eentje zo strak als de broeken van de heren van Evil Invaders.

Jason Bernard & Jan Coudron – King Hiss @ Trix – Antwerpen – BE

Af en toe was er wel eens een kleine, technische hapering, maar dat is slechts een onbenullige futiliteit bij een performance als deze. Frontman Jan Coudron verkeerde wederom in bloedvorm en heeft bovendien totaal geen micro nodig om de zaal te vullen met zijn bulderende, zoete en krachtige stemgeluid. Met nummers als Mastosaurus, Killer Hand en Snakeskin deed King Hiss heel wat kopjes in de zaal op en neer gaan. Na een goed half uur zat het optreden van deze toppers er weer op. Op Antwerp Metal Fest zag ik hen voor het eerst aan het werk en waren ze voor mij persoonlijk één van de vele verrassingen dat weekend. Vanavond wist King Hiss met verve deze status te bevestigen!

Joost Noyelle – King Hiss @ Trix – Antwerpen – BE

Na een korte pauze vulde de zaal zich met rook, waarna drie schimmen in alle sereniteit plaats namen op het podium. Na de eerste furieuze, muzikale noten van opener As Life Slowly Fades werden deze drie heren vergezeld van hun vierde kompaan en frontman, die als dolleman het podium kwam opgestormd. Wie nog nooit gehoord heeft van Evil Invaders moet de laatste twee jaar onder een steen geleefd hebben. Niet alleen nationaal is men lyrisch over deze jonge gasten, maar ook het buitenland valt stilaan als een blok voor dit muzikale geweld. Amerika mag dan wel voorlopig nog een klein struikelblok vormen; in Japan mochten ze ondertussen al kennismaken met dit viertal. Snel, energiek en virtuoos worden vaak als adjectieven aangehaald om deze band te omschrijven en deze codewoorden waren ook vanavond weer volledig aan de orde. In België zijn er weinig drummers die aan de hielen van Senne Jacobs weten te reiken. bassist Joeri Van de Schoot mocht deze zomer bovendien ook al zijn kunnen tentoonspreiden met het project van de Brides Of Lucifer, wat toch ook wel bewijst dat deze man heel wat in zijn mars heeft.

Frontman Joe – Evil Invaders @ Trix – Antwerpen – BE

Hoewel Evil Invaders een goeie twee maand geleden nog op de proppen kwam met een knaller van een nieuwe langspeler, vormde de setlist vanavond toch een mooie smeltkroes uit het complete, voorlopig nog beperkte oeuvre van deze band. Waar de speed metal aanvankelijk nog centraal stond, bewees Evil Invaders met zijn laatste worp dat zij nog heel wat meer in hun mars hebben. Het prachtige Oblivion was daar vanavond het mooiste voorbeeld, want de melancholische gitaarpartijen bezorgden uw verslaggever van dienst de krop in de keel.

Max – Evil Invaders @ Trix – Antwerpen – BE

Muzikale genieën zullen nooit echt van ons heen gaan en dat was ook vanavond wederom het geval. Het is geen geheim dat Lemmy Kilmister, frontman van het legendarische Motörhead, een grote bron van inspiratie was voor Evil Invaders, waarna de band met het nummer Raising Hell tekende voor het hoogtepunt van hun show en misschien wel van de hele avond. Wat een muzikaal geweld, wat een klasse! Channel Zero zou al van goede huize moeten komen om de Evil Invaders vanavond nog te overtreffen.

Begin van de jaren ’90 zorgde één bepaald metal album voor heel wat deining. Niet alleen binnen de eigen vaderlandse metalscene, maar ook ver daarbuiten. Wie er in die tijd bij was, zal dit absoluut kunnen beamen, want nummers als No Light en Succeed Or Bleed staan ook vandaag nog als een huis, alhoewel ze (jammer genoeg) geen deel meer uitmaken van de reguliere setlist van Channel Zero. De pure, onversneden thrash metal heeft plaats moeten maken voor een iets meer groovy geluid. Perfect te begrijpen, want vanaf de comeback – inmiddels ook al bijna tien jaar geleden – was elk nieuw album dan ook een schot in de roos.

Christophe Depree – Channel Zero @ Trix – Antwerpen – BE

Wie Channel Zero de laatste weken ietwat gevolgd heeft, zal ongetwijfeld weten dat het viertal een vijftal geworden is. Christophe Depree wist ‘promotie’ te maken van roadie naar volwaardig bandlid als tweede gitarist. Gelukkig maar, want anders zou de band vanavond van start gegaan zijn met een valse noot. Tijdens het openingsnummer Dark Passenger kreeg Mikey Doling immers af te rekenen met een hardnekkig gitaarprobleem. Iets wat de beste kan overkomen. De rest van de band ving dit perfect op en ook het publiek kon er duidelijk de pret van in zien. Luid aangemoedigd voegde Mikey zich opnieuw bij zijn vier bandmakkers om het publiek te trakteren op enkele recentere nummers, zoals de hitsingle Hot Summer en enkele oude krakers zoals Heroin en en Fools Parade.

Mikey Doling – Channel Zero @ Trix – Antwerpen – BE

Na een vijftal nummers ter opwarming was het eindelijk tijd om de nieuwste telg uit de catalogus aan het Antwerpse publiek voor te stellen. Met Blood Letters, Exit Humanity en Mental Breakdown werd het gaspedaal stevig ingedrukt en werd ook meteen duidelijk dat het publiek al goed tot zeer goed vertrouwd was met het nieuwe materiaal! Met Let The Games Begin voegde de band zelfs een zeemzoete, romantische toets aan zijn show toe.

Franky DSVD – Channel Zero @ Trix – Antwerpen – BE

Na het corpus, dat voornamelijk uit nieuw werk bestond, werd het stilaan tijd om toe te werken naar het einde van de avond. Maar niet vooraleer Mikey ook vanavond weer de bierbijl mocht opnemen tegen enkele individuen uit het publiek. Een humoristische noot, die de aanwezigen vanavond kort de tijd gaf om op adem te komen, want enkele nummers daarvoor had de nieuwbakken, Griekse drummer Seven Antonopoulos duidelijk geen zin in wat ouderwets gezever van Frontman Franky DSVD door tijdens diens toespraak plotsklaps een nieuw nummer in te zetten.  Met Seven Antonopoulos is meteen ook een belangrijke naam gevallen. Het plotse verlies van Phil Baheux zal altijd een litteken blijven voor Channel Zero, maar het mag duidelijk zijn dat Franky en zijn vrienden met deze Griek een nieuw beest van een drummer in huis gehaald hebben!

Seven Antonopoulos – Channel Zero @ Trix – Antwerpen – BE

Het sluitstuk vanavond bestond naar goede gewoonte uit de oerklassiekers, die werkelijk door iedereen uit volle borst meegebruld werden: Help, Suck My Energy en een eigen versie van de Slayer-klassieker Raining Blood deden wederom een stevige moshpit ontstaan. Met Black Fuel kwam er op imposante wijze een einde aan erg vermakelijke show van een band die nog lang niet aan het einde van zijn Latijn is. In België blijft Channel Zero misschien wel de meest populaire metalband van allemaal, ondanks het feit dat er anno 2018 – om een goede week op de feiten vooruit te lopen – ontzettend veel talent van eigen bodem te bespeuren valt. King Hiss en Channel Zero tekenden beiden voor een ongelofelijk strakke show, maar hetgeen de heren van Evil Invaders vanavond ten tonele brachten, was van een uniek hoog niveau!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X