Interview met Venom Inc over het verleden, het heden en de toekomst.
Ashley Bickx

Een dikke maand geleden verscheen het langverwachte debuutalbum van Venom Inc. Op de redactie van Amped-Up waren we redelijk enthousiast over deze plaat, gezien het feit dat de line-up van Venom Inc bestaat uit drie leden van het grote Venom. Een band die door velen beschouwd wordt als de grondlegger van het blackmetalgenre. Enkele weken voor de release van Avé stond er een interview op de planning met frontman Tony ‘The Demolition Man’ Dolan. Het relaas van een lange babbel via skype kan je hier lezen.

Hallo Tony, eerst en vooral gefeliciteerd met het debuutalbum van Venom Inc. Ik heb het album van een review voorzien en ik was aangenaam verrast over de kwaliteit en de agressiviteit van de songs. Hoe is de beslissing tot stand gekomen om opnieuw het muzikale pad te bewandelen met Abaddon en Mantas?

TD: Mantas en ik hebben ruim tien jaar getourd met M-pire Of Evil. Op een gegeven moment kwamen we op het idee om Abaddon mee te vragen om op die manier een kleine Venom-reünie te houden voor de fans. Uiteindelijk heeft het heel wat moeite gekost om Abaddon te overtuigen, want in vergelijking met ons twee was hij de voorbije decennia weinig actief op metalgebied. Iets wat meespeelde, was het feit dat er totaal geen druk aanwezig was van één of ander muzieklabel. We wouden onszelf zijn en fun maken met het publiek. Wat we echter totaal niet verwacht hadden, was de enorme positieve respons van de fans. We waren werkelijk in shock. Wij drie hadden altijd al een bepaalde synergie toen we nog bij Venom speelden. We waanden ons dan ook meteen terug in de jaren tachtig. Het voelde echt juist om terug met zijn drieën op het podium te staan.

Zowel Abaddon, Mantas als jij hebben een lang verleden bij de band Venom. Kan je ons iets meer vertellen over de naam Venom Inc?

TD: Na onze jaren in M-Pire Of Evil en de reünie-concerten, waren we er van overtuigd dat Venom echt wel een belangrijk deel van onze identiteit was. Daarom wouden we ook de component ‘Venom’ verwerken in onze nieuwe bandnaam. Oorspronkelijk was er sprake van Iron Steel, maar dat idee werd vrij snel verlaten. Er is veel gediscussieerd geweest op een productieve manier. Het was voor de fun, maar het maakte deel uit van wat we doen en wie we zijn. Daarom wouden we Venom absoluut in onze naam. De passie van toen was helemaal terug. We willen overal spelen waar we welkom zijn. We zijn totaal niet bezig met het aantal mensen dat onze shows komt bezoeken. We doen het puur uit passie. Het is veel groter uitgedraaid dan we verwacht hadden toen we opnieuw samen begonnen te spelen. Uiteraard speelden de auteursrechtelijke regels ook mee, waardoor we vrij snel uitkwamen bij de naam Venom Inc.

Avé bevat een mooie afwisseling tussen enkele snelle krakers zoals Time To Die en enkele mid-tempo beukers zoals Avé Satanas. Een bewuste keuze? (de review van Avé kan je trouwens hier lezen)

TD: Als band komen we met honderden ideeën op de proppen. We hadden een relatief strak schema opgespeld gekregen van Nuclear Blast, omdat Mantas in Portugal woont, Abaddon in Schotland en ik in Londen verblijf. We realiseerden ons vrij snel dat we de voorbije twee jaar continu op tour geweest waren met elkaar. Alle ideeën hadden we eigenlijk al uitgewisseld zonder het zelf echt te beseffen. Zodra we begonnen, hadden we een duidelijk thema voor ogen. Het hele album stelde eigenlijk zichzelf samen. Mantas schreef veel muziek en stuurde die dan op langs digitale weg naar Abaddon die op zijn beurt de drums opnam en het resultaat terug naar Mantas stuurde. Daarna vloog ik over naar Mantas om de lyrics af te werken en namen we de vocalen op in twee dagen. Daarna ging het enorm snel en op twee maanden tijd was alles praktisch klaar.

We wouden echt vastleggen waar we live voor staan. Vooral de energie stond hierbij centraal. In de studio kan je behoudend en protectionistisch ingesteld zijn, maar dat wouden we ten allen tijde vermijden. Mantas was op een gegeven moment bang dat we in de verkeerde richting aan het werken waren. Ik heb dan redelijk wat moeite gehad om hem gerustgesteld te krijgen onder andere door te zeggen dat hij gewoon moest spelen zoals hij al die jaren al speelt. Hij moest gewoon zichzelf zijn. op die manier komen we tot heel eerlijke muziek. Van zodra we dingen gaan overnemen van andere bands, komt het fake over. Op die manier is ook de huidige dynamiek van het album tot stand gekomen. Eigenlijk zonder er echt bij stil te staan.

Dein Fleisch werd voorzien van een videoclip, die bij momenten erg erotisch uit de hoek komt. Zo wordt de kijker zelfs getrakteerd op beeldmateriaal dat nauw aanleunt bij SM. Wie is er op dit idee gekomen om dergelijk expliciet materiaal te verwerken in de videoclip?

TD: Een deel van de deal was dat er zeker één videoclip opgenomen zou worden. We wouden niet zomaar een clip opnemen, waarbij we staan te spelen in één of andere verlaten loods met wat kettingen daarbij. Zoveel andere bands hebben ons dat al voorgedaan. We wouden iets meer gedreven doen. Op die manier kwamen we bijna automatisch uit bij het nummer Dein Fleish. Vrienden en familie mogen je dan nog zo goed mogelijk kennen. Niemand kent je beter dan jezelf. Ook wat uiterlijk betreft. Tattoos en piercings maken niets uit. Stille waters hebben soms diepe gronden. Dat idee hebben we ook trachten te verwerken in de videoclip. Een knappe man met de wereld aan zijn voeten, een knappe vrouw, schatjes van kinderen, maar die echter kampt met een donkere identiteit. Op het einde wil hij altijd maar meer en meer al dan niet seksueel genot en op die manier geeft hij uiteindelijk toe aan Lucifer: Ik heb uw ziel en jij krijgt al het plezier wat je maar wil.

Zijn er inmiddels plannen voor een Europese tournee?

TD: in september starten we met een wereldwijde tournee. We starten in Noord-Amerika waarna we overvliegen naar het Verenigd Koninkrijk. We hopen enkele shows te kunnen doen in Europa. Binnenkort verblijven we sowieso in Portugal bij Mantas thuis, omdat hij het laatste album van M-Pire Of Evil absoluut wil afwerken. Daarna willen we zeker een uitgebreide tour doen doorheen Europa. Avé is Latijn voor ‘hallo’: Een groet naar al onze fans, die trouwens echt geweldig zijn. Het is een cliché, maar zonder fans waren we nergens. Het album is onze manier om onze fans te bedanken.

Venom Inc staat onder contract bij Nuclear Blast. Hoe verliep de samenwerking?

TD: De mensen bij Nuclear Blast zijn altijd enorm eerlijk. Recht voor de raap. Is het goed, dan is het goed. Is het slecht, dan sturen ze altijd bij, waar nodig. Labels die echt om de bands en om de muziek geven is enorm belangrijk voor ons. We wilden echt het allerbeste ‘product’ afleveren, omdat Nuclear Blast altijd zo eerlijk en oprecht is geweest. Het is ook gewoon een label dat kan teren op jarenlange ervaring. Dertig jaar is niet niets (Nuclear Blast blaast dit jaar dertig kaarsjes uit).

Wat zijn volgens jou de grote verschillen tussen de metalscene in de jaren tachtig en de metalscene  zoals we die vandaag kennen?

TD: Ik had haar, dat was geweldig!  Nu ben ik kaal, maar genoeg gelachen. Het internet is misschien wel het belangrijkste verschilpunt. Als je vroeger een babbeltje wou slaan met een band, moest je gewoon wachten tot na de show. Foto’s van optredens waren zeker zeldzaam. Nu is alles gedigitaliseerd. Als jonge band kan je de muziek op een eenvoudige manier wereldwijd maken. Ook het hele metalgebeuren is veel uitgebreider geworden: Er zijn veel meer subgenres dan vroeger. Illegaal downloaden is verboden, honderd procent mee akkoord, maar we hebben liever dat mensen onze muziek horen dan dat ze afhaken door het financiële aspect. Uiteraard moeten de piraten er uit gehaald worden, maar we maken muziek voor de fans. Mantas haat sociale media, maar langs een andere kant is het een prachtige manier om onze muziek aan de man te brengen. Ook voor de fans is Facebook een eenvoudige manier om met ons te communiceren. Iets wat we alleen maar toejuichen.

Voor velen zijn jullie drie de grondleggers van het blackmetalgenre. Naar welke bands luistert Tony Dolan vandaag de dag zoal?

TD: Dust Bolt, Tantric, Ultra Violence… De lijst is enorm uitgebreid. Abbath is bijvoorbeeld echt geweldig als het op black metal aankomt. Passie is voor mij persoonlijk het belangrijkste. Ik denk niet echt in genres. Indertijd speelden we gewoon rock muziek zonder er echt bij stil te staan. Nu is het uiteraard geschiedenis, maar toen waren we ons daar veel minder van bewust. Dat is iets wat zich nu ook zal herhalen met de volgende generatie metalbands. Ik heb honderden cd’s van bekende en onbekende bands en iedere morgen leg ik een schijfje op. Kritiek op het internet is makkelijk gegeven, maar als band mag je nooit opgeven. Dat is misschien nog wel het belangrijkste van al. Zolang je er zelf volledig achter staat, ben je goed bezig!

Hartelijk dank voor uw tijd. Veel succes met Venom Inc en hopelijk mogen we jullie snel verwelkomen in de Benelux.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

april

Geen concerten

mei

Geen concerten

X