Ashley Bickx

Dat er in België heel wat talent te bespeuren valt op metalgebied, staat buiten kijf. De laatste jaren is er dan ook een sterke groei te bespeuren in het aantal bands dat zowel in het binnenland als in het buitenland sterk naam weet te maken. Ieper was enkele weken geleden nog het decor van een indrukwekkende plechtigheid ter herdenking van De Groote Oorlog. Daarnaast blijkt er in de Westhoek ook een stevige metalbasis aanwezig te zijn. The Curse Of Millhaven is één van die bands die volop aan de weg naar boven aan het timmeren is. Op het debuutalbum, Vestibule Of Hell, lieten deze West-Vlamingen al horen dat ze over heel wat talent beschikken. Drie jaar later volgt met de ep Plagues de volgende stap in het spreekwoordelijke proces.  

Normaal gezien zou ik deze zomer The Curse Of Millhaven reeds tweemaal aan het werk gezien moeten hebben. Jammer genoeg diende de band om privéredenen verstek te geven voor zowel Antwerp Metal Fest als voor de show met Obey The Brave in Kavka ergens halfweg juli. Een jammerlijke zaak, want wat deze heren laten horen op hun tweede werkstuk is van een zeer hoog niveau. Beenharde death metal waarbij de invloeden van het deathcore genre nooit veraf zijn. De vijf songs op deze Plagues staan allemaal in het teken van ziekte, verderf, infecties en de dood. Kortom alles wat ons menselijke ras om zeep zou kunnen helpen.

Op muzikaal vlak hebben we hier duidelijk te maken met vier heren die hun instrument tot in de perfectie beheersen. Het drumwerk van Bart Rambour is verschroeiend: De blastbeats vliegen de luisteraar meermaals rond de oren. Maar ook het gitaarwerk is subliem: Bij momenten technisch, maar soms ook traag en slepend. Luister maar eens naar Black Death en het afsluitende nummer Plagues en U zal perfect begrijpen wat ik bedoel. Met Jasper Lobelle heeft deze band bovendien een zanger van wereldformaat in de gelederen: Demonisch, ruw, maar toch perfect verstaanbaar. Het is er weinigen gegeven.

Met deze ep onder de arm, maakt The Curse Of Millhaven duidelijk waarom ze dit jaar de publieksprijs in de wacht wisten te slepen op de befaamde AMF Contest. Plagues is uitgedraaid op een werkstukje van een zeer hoog niveau, dat iedere fan van het deathmetalgenre aan zijn collectie MOET toevoegen. Werkelijk alles klopt aan deze concept-ep. Ook het artwork van Liliana Sanches verdient zeker nog een eervolle vermelding. Absoluut een band om in het oog te houden. Hopelijk maken de platenlabels duidelijk dat ze wel degelijk oor hebben voor talent, want The Curse Of Millhaven is duidelijk nog niet aan het einde van zijn kunnen. Op 2 september staat trouwens de officiële release show op de agenda. Place to be is de Vort’n Vis in Ieper.

Tracklist: 

  1. Bringer Of Disease
  2. Black Death
  3. The Infection
  4. Left In Stench
  5. Plagues

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

april

22apr(apr 22)12:0024(apr 24)23:59KEEP IT TRUE XXIIITAUBERFRANKENHALLE - LAUDA-KÖNIGSHOFEN - DUITSLAND

mei

10mei18:4023:59Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ De Helling - Utrecht

11mei19:0023:00Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ Maison Folie Beaulieu - Rijsel (Lomme)

Loading
Share This
X