Bart Vereecke

Het gebeurt niet al te vaak dat we een album van Layered Reality Productions op ons bord krijgen. Een Nederlands label waar progressieve, complexe rock en metal een onderkomen heeft. Na drie jaar zelfontdekking en harde muzikale arbeid is het tijd voor het volgende hoofdstuk in het muzikale verhaal van Nederlander TDW aka Tom De Wit. Samen met Dreamwalkers Inc. brengt TDW ons The Antithetic Affiliation. Zijn zevende langspeler die een album van uitersten is geworden.

Dit album is erg duidelijk qua indeling, ook al bestaat deze fraaie digipack om te beginnen uit maar liefst drie schijfjes. Het album zelf bestaat uit twee delen : The Idealist en The Cynic en vormt precies een soort schetsboek van emotionele toestanden waar TDW de afgelopen jaren getuige van was. Op deze plaat worden de grote thema’s aangeraakt en gaat men op zoek naar de buitenste reikwijdte van emoties en muziek in het algemeen.

The Idealist is wat meer melodisch werk waarbij heel wat symfonische elementen aanwezig zijn en alles wat zachter gaat klinken. Positieve emoties zoals geluk en euforie komen hier naar voren. The Cynic vormt de tegenpool, en bevat meer kwaadheid, wanhoop en frustratie. Alles is wat donkerder en meer gericht op metaal.  Beide lijken bij elkaar te horen als Yin en Yang.

Op The Idealist krijgen we met openingstrack The More We Remember meteen een 22 minuten durend spektakel op ons afgevuurd in een symfonische metalen stijl. Het geheel is onderverdeeld in vijf stukken : Suprise, Gratefulness, Overconfidence, An educational moment en Embrace. De compositie met heel wat dromerige secties bevat voldoende variatie. Een start krijgen we in de vorm van een tedere piano solo, waarna Tom De Wit de eerste zinnen influistert. Een mooie mix van vocalen, indrukwekkend gitaarspelen, pakkende riffs en erg dynamische drums vormen een weergave van de chaos in het leven. Het contrast tussen lichte details en zware delen in deze track is ronduit geniaal.

Bij Anthem wordt de zang van Tom aangevuld met een vrouwelijke stem, wat alles wat meer in de richting van symfonische metal stuurt. TDW weet op de juiste momenten te versnellen en gas terug te nemen wat zorgt voor een fantastische structuur.

Het tweeluik Monolith – The Ascent en Monolith – The Descent vormen samen het keerpunt van The Idealist naar The Cynic. Deze nummers zijn elkaars tegenpool, waar gelijkenissen  vrij snel hoorbaar zijn. Zo is de tekst hetzelfde, maar in omgekeerde volgorde.

Ook bij het epische Lest We Forget merk je snel dat deze de tegenpool voor The More We Remember vormt. Zowel qua tijdsduur als beleving vertoont het nummer heel wat gelijkenissen. Er heerst een theatraal karakter in deze songs die wat doet denken aan The Devin Townsend Project. Een perfecte afwisseling van versnellen en vertragen zorgt dat deze langere composities niet gaan vervelen.

The Antithetic Affiliation is een album dat je niet zomaar even tussendoor beluistert. De nieuwe plaat van TDW is een progressief klinkend alternatief voor liefhebbers van The Devin Townsend Project, Ayreon en misschien wel Avantasia. Tom De Wit en Dreamwalkers Inc. leveren met The Antithetic Affiliation prima werk af en wisten zich voor dit album te omringen met diverse gastmuzikanten die zeker een meerwaarde weten te betekenen. We geven het lijstje hieronder dan ook graag met jullie mee. Het album bruist van muzikale pit en creativiteit en smaakt naar meer. Enig minpuntje is dat de geluidskwaliteit op de DVD An Acoustic Night At The Chapel (Live at Progpower Europe 2016) wat ondermaats is, waardoor zang en muziek wat minder tot hun recht komen. Alles klinkt hier wat minder dynamisch.

 

Tracklist:

CD 1: The Idealist

 1. The More We Remember
 2. Anthem
 3. Lovesong
 4. Monolith – The Ascent

CD 2: The Cynic

 1. Monolith – The Descent
 2. Aphrodisia
 3. Dirge
 4. Lest We Forget

Bonus DVD : An Acoustic Night At The Chapel (Live at Progpower Europe 2016)

Line Up:

 • Tom De Wit – Vocals, Synths, Guitars
 • Lennert Kemper – Guitars, Vocals
 • Vincent Reuling – Synths, Vocals
 • Hanna van Gorcum – Violins, Treble Vielle, Vocals
 • Norbert Veenbrink – Guitars
 • Joey Klerkx – Guitars, Vocals
 • Peter den Bakker – Bass
 • Kenneth Martens – Drums

Guest Preformances:

 • Cailyn Erlandsson – Lead Vocals on Dirge
 • Radina Dimcheva – Lead Vocals on Aphrodisia & The More We Remember
 • Martine Mussies – Cello on Dirge & Aphrodisia
 • Dave Mola – Guitar solos on Aphrodisia
 • Sopie Zaaijer – Violins & Viola on Anthem
 • Sascha Blach – Demonic Vocals on Lest We Forget
 • Tommy Talamenca – Guitar Solos on Lest We Forget
 • Mendel bij de Leij – Guitar Solos on Lest We Forget
 • Frank Schiphorst – Guitar Solos on Lest We Forget
 • Thomas Cochrane – Trumpet & Trombone on Lest We Forget
 • Nienke van der Kamp – Oboe on Lest We Forget & The More We Remember
 • Bob Wijtsma – Guitar Solos on The More We Remember

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X