Jurgen Callens

Het Zweedse Narnia is terug! De melodische metalband, met christelijke roots, stond aan de heropleving van de revival van de traditionele melodische heavy metal aan het eind van de jaren negentig en komt op 21 juli eindelijk met nieuw werk op de proppen. Gitarist en virtuoos CJ Grimmark en meesterzanger Christian Liljegren hebben de handen opnieuw in mekaar geslagen en leveren met Narnia een opvolger af voor het in 2009 verschenen Course Of A Generation. Het nieuwe album is meteen het zevende en komt uit via Massacre Records. Wij checkten  de plaat voor jullie: opnieuw en opnieuw.

Melodische metalfans zullen Narnia zeker kennen. De band maakte steeds kwalitatieve albums en was ook vaak live te zien. Alleen leken ze nooit de erkenning te krijgen die  ze eigenlijk wel verdienden. Gaat dit met dit nieuwe album veranderen? Wij hopen het alvast, en wensen het de band alleszins toe, want met Narnia heeft het vijftal een heel sterke nieuwe plaat gemaakt. Het was eigenlijk al te horen vanaf de eerste noten van deze nieuweling: Reaching For The Top, I Still Believe en On The Highest Mountain zijn schitterende melodische metalsongs met prachtige vocalen en dito flitsend gitaarwerk. Alles klinkt opnieuw groots, met veel bombast, met de nodige neoklassieke elementen, krachtig en supermelodieus en catchy. De oude elementen lijken allemaal behouden maar de plaat leeft zeker op naar de verwachtingen die de dag van vandaag gesteld worden. Hier valt geen kwaad woord over te zeggen, wat een klasse. De enige echte juiste combinatie voor dit recept is ook de samenwerking tussen Grimmark en Liljegren. De chemie werkt en de vreugde en het geloof spatten er vanaf. Thank You, het nummer dat dit sterke openingstrio volgt, klinkt volledig anders: het kon zowaar zomaar op een hedendaags  popalbum gestaan hebben. Het draait vooral om zang en toetsen en klinkt vrij spacey, maar het moet kunnen vinden wij. Ook al omdat de prachtige gitaarsolo het lied naar een hoger niveau tilt. One Way To The Promised Land pikt de draad weer op en is een machtige melodische powermetaltrack met alle goeds dat daarbij hoort, inclusief fabuleuze zanglijnen die je kippenvel bezorgen. Narnia klinkt sterk en vet, biedt veel variatie en wisselt uptempo, midtempo en ingetogen vlotjes met mekaar af. De combinatie tussen traditioneel en de hedendaagse verwachtingen klopt ook. Moving On is bijvoorbeeld nog zo een topsong: virtuoos en het lied blijft ook onmiddellijk aan je hersenpan kleven. Luistertips genoeg dus, al kan je zelf de nodige clips voor Reaching For The Top, Thank You, Messengers en I Still Believe al checken via Youtube. Naast de negen reguliere songs kregen wij ook nog twee bonustracks bijgeleverd: een nieuwe versie van Living Water, waarop Jens Johansson zijn opwachting maakt en Utvandrarna.

Kortom, Narnia maakt hier een comeback om U tegen te zeggen. Dit is zonder meer één van de sterkste melodische metalreleases die wij dit jaar al hebben mogen beluisteren. De band gaat in 2017 en 2018 ook touren, dus hou zeker de concertagenda even in de gaten. De break heeft de band duidelijk goed gedaan, want hier horen we een herboren formatie terug. Verplichte aanschaf voor al wie melodische power metal een warm hart toedraagt.

Tracklist:

  1. Reaching For The Top
  2. I Still Believe
  3. On The Highest Mountain
  4. Thank You
  5. One Way To The Promised Land
  6. Messengers
  7. Who Do You Follow?
  8. Moving On
  9. Set The World On Fire
  10. Living Water
  11. Utvandrarna

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X