Ashley Bickx

Op 11 augustus ligt Avé, het debuutalbum van Venom Inc, officieel in de rekken. Wie het reilen en zeilen in metalland van in den beginnen op de voet gevolgd heeft, zal ongetwijfeld vertrouwd zijn met het werk van de band Venom. Venom stond als het ware aan de bakermat van wat vandaag beschouwd kan worden als black metal. Desondanks vielen er bij Venom toch ook meer rock ’n roll invloeden te bespeuren. Iets wat trouwens ook bij Venom Inc het geval is. Aan de toevoeging van het woordje ‘Inc’ gaat een hele historie vooraf? die ik verder in deze review kort zal toelichten. Maar één ding is zeker: Met Venom Inc heeft Venom er een te duchten ‘concurrent’ bij, hetgeen de koude oorlog tussen beide groepen ongetwijfeld niet ten goede zal komen.

Venom bestond oorspronkelijk uit frontman Cronos, drummer Abaddon en gitarist Mantas. Cronos werd door interne strubbelingen al snel aan de kant geschoven en vervangen door Tony Dolan. Dat het leven niet altijd over rozen loopt, bewijst het feit dat Venom al snel ophield te bestaan en alle drie de heren besloten om een andere weg in te slaan. Cronos claimde ondertussen via de juridische weg de originele naam ‘Venom’. Hij schaarde enkele ervaren muzikanten rondom zich en het resultaat daarvan mochten we begin 2015 aanhoren in de vorm van het album Long Haired Punks. Ondertussen besloten Tony Dolan, Abaddon en Mantas om terug samen het muzikale pad te bewandelen onder de naam Venom Inc. Het resultaat daarvan is Avé.

Maar genoeg geschiedenisles en omkadering voor vandaag. Want naast heel deze kwestie is Venom Inc gewoon een heel sterke band die kan teren op heel wat ervaring in het metalen wereldje. Nuclear Blast twijfelde dan ook geen seconde om deze heren aan zich te binden. Opener Avé Satanas, een duister nummer, is meteen ook het langste van allemaal. Ruim zeven minuten wordt de luisteraar meegezogen in een epische tocht richting het rijk van Satan. Qua sfeer een dikke tien op tien, want deze mid-tempo stamper van jewelste is ongelofelijk sterk opgebouwd. De solo van Mantas is om duimen en vingers van af te likken. Iets wat trouwens geldt voor al het soleerwerk dat terug te vinden is op dit debuutalbum van Venom Inc.

Na deze sterke opener beslist de band om het vat van de rock ’n roll open te trekken. Uiteraard geen pure rock ’n roll zoals we dat kennen, maar eerder black ’n roll. Zo zijn Forged In Hell en Metal We Bleed twee nummers, die bol staan van de groove. Dein Fleisch, dat eerder al als single verscheen en voorzien werd van een donkere, naar sadomasochisme neigende videoclip, wordt dan weer gekenmerkt door een loodzware riff. Bovendien slaagt Tony ‘The Demolition Man’ Dolan er met zijn vocale prestaties in om het gestoorde aspect in deze song sterk te laten bovendrijven. Op Blood Stained wordt het tempo sterk gedrukt. Globaal bekeken is dit het nummer dat het minst tot de verbeelding spreekt, gezien de kwaliteit van de vier songs die Blood Stained vooraf gaan.

Een euvel dat op Time To Die volledig wordt verholpen, want hier trekt Venom Inc alle registers open en schakelen ze meteen drie versnellingen hoger in vergelijking met Blood Stained. Time To Die is een nummer dat live ongetwijfeld voor het nodige vuurwerk zal zorgen, vanwege het refrein dat werkelijk uitnodigt tot meebrullen. Venom Inc trekt op The Evil Dead en War de lijn van het strakkere up-tempowerk gewoon door. Daar tegenover staat dan weer dat Preacher Man en I Kneel To No God iets trager van aard zijn. Beide nummer klokken af boven de zes minuten, wat net iets te veel van het goede is. Niet dat de nummers niets toevoegen, maar indien de band slechts één van deze twee songs had opgenomen, was het geheel misschien net iets vloeiender geweest. Gelukkig slaagt Venom Inc er in om zijn debuutalbum af te sluiten met een knaller van formaat. Black N Roll vat in een goede vier minuten samen waar Venom Inc voor staat, namelijk stevige, donkere metal doorspekt met elementen afkomstig uit de rock ’n roll. Het tempo ligt lekker hoog en de aanwezige gitaarsolo is werkelijk subliem. Black ’n roll is misschien wel de meest gepaste naam om de stijl aan te duiden waar Venom Inc voor staat.

Avé is een meer dan geslaagd debuutalbum van een band, die na een lange pauze, helemaal terug is van weggeweest. Weliswaar opererend onder een andere naam en met de steun van een ander label. Avé Satanas en Black N Roll mogen gerust de hoogtepunten van dit album genoemd worden, maar daarnaast zijn er jammer genoeg ook enkele nummers die minder de aandacht weten vast te houden. Daar zal de lange speelduur van ruim een uur ook wel voor iets tussen zitten. Langs de andere kant is dit het mooiste bewijs van de gedrevenheid en de goesting die heerst bij de leden van Venom Inc. De aanwezigheid van Venom en Venom Inc zal er altijd toe leiden dat de fans van het eerste uur verdeeld blijven in twee kampen. Hopelijk doet dit Venom Inc niet de das om, want ondanks enkele mindere nummers zal Avé zeker zorgen voor een vuistslag die hard zal aankomen in het hedendaagse ‘metalfirmament’. Hopelijk blijven deze heren niet te lang meer weg uit ons Belgenlandje.

Tracklist: 

 1. Ave Satanas
 2. Forged In Hell
 3. Metal We Bleed
 4. Dein Fleisch
 5. Blood Stained
 6. Time To Die
 7. The Evil Dead
 8. Preacher Man
 9. War
 10. I Kneel To No God
 11. Black N Roll

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

augustus

12augallday14Alcatraz Festival

september

Geen concerten

Loading
Share This
X