Nederland beschikt over enkele puike blackmetalbands: Urfaust is al lang geen onbekende meer, en nu werd samen met het jonge Wederganger dit split-album op de markt gegooid. Als twee bands van dit kaliber de krachten bundelen, dan spitsen wij graag onze oren!

Toegegeven, Wederganger was al op onze radar verschenen, maar aan luisteren waren wij nog niet toegekomen. Dat dit een fout van formaat was, blijkt al tijdens opener Heengegaan. Wie houdt van duistere, zware, hypnotiserende black metal, zal hier zeker aan zijn trekken komen. Vanaf de eerste noot wordt de sfeer gezet, maar het echte hoogtepunt zit, zoals gewoonlijk, helemaal achteraan. De samenzang daar maakt het helemaal af: een diepe, zuivere zang, die gecombineerd wordt met schurende grunts, terwijl het nummer ondertussen helemaal losgebarsten is: dit is hoe het moet, geen discussie! Met De Gebrokene volgt nog een meer uptemponummer, ideaal voor de liefhebbers die graag eens helemaal loos gaan, en dat lekker aansluit op de psychotische dissonantie die Urfaust alweer voorzien heeft. Want ook deze band schotelt ons twee nummers voor, die overigens helemaal in het verlengde liggen van het jongste album Empty Space Meditation. Is het eerste nummer verschroeiend chaotisch, dan is het laatste eerder traag en unheimlich, voorzien van die typische schrille uithalen.

Ons oordeel? Twee bands met elk twee nummers, waarbij Urfaust zijn waanzinnige status  (of: status van waanzin) bevestigt, terwijl Wederganger ons overtuigd heeft om nu toch eens dat debuutalbum te beluisteren.  Een goed split-album versterkt de krachten, en dat is exact wat hier gebeurd is. Of zoals de albumhoes al laat zien: dit is verscheurend goed!

X