SubRosa en zijn eerste passage op Graspop: het interview
Eef

Dag drie op Graspop Metal Meeting 2017. SubRosa mag op deze zaterdag de Marquee openen. Ondanks het vroege uur, is er reeds veel volk komen opdagen om van deze doommetalband uit Salt Lake City, Utah, te genieten. En om te zweten.

Na het optreden mogen we drummer Andy Patterson enkele vragen stellen; met enkele verkoelende pinten bij de hand, vertelt deze sympathieke bebaarde drummer rechtuit.

Hallo Andy, alvast bedankt om even langs te komen.

Bedankt dat je aan mij gedacht hebt.

Het is de eerste keer Graspop voor SubRosa. Wat vond je ervan?

Het was echt hectisch: we hadden problemen met het verkrijgen van de parkeerpas op Graspop, dus het begon echt laat te worden om onze instrumenten op te stellen en te soundchecken. Maar de crew hier is fantastisch, zij hebben alles heel snel opgesteld waardoor we op tijd konden starten.

Heb je hierna nog de tijd om hier enkele bands te bekijken?

Nee, we vertrekken over een half uur omdat we een vliegtuig moeten halen.

Stel: je hebt wel nog tijd; welke band zou je zeker niet willen missen?

Ik zou naar In Flames en Ministry gaan kijken. En Mayhem, Monster Magnet, Gojira, Baroness. Het zijn er veel, maar Ministry is mijn eerste keuze.

SubRosa is een doommetalband waar gebruik gemaakt wordt van twee violen. Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit alles tot stand is gekomen.

Rebecca (Vernon, zang, gitaar) woonde ooit samen met Sarah (Pendleton, viool). Rebecca wou een heavy band starten; maar echt een heavy band. Sarah was toen juist aan het leren vioolspelen en wou graag deel uitmaken van de band. Rebecca had haar twijfels, want zij had geen idee hoe een viool kon vertaald worden voor een heavy band. Omdat ze vrienden zijn hebben ze het dan maar eens kans gegeven. Het is dus per ongeluk ontstaan.

Sarah is dan voor een jaar naar Europa verhuisd en dus heeft Kim even die plaats ingenomen. Toen Sarah terugkwam, zijn ze gewoon allebei gebleven.

SubRosa – Hans Van Hoof

De liedjes van SubRosa zijn allemaal prachtige epische tracks die hun tijd nemen om open te bloeien en uiteindelijk te ontploffen. Wie schrijft de muziek?

Rebecca schrijft de muziek en de tekst, de structuur, zeg maar. Wij voegen er onze stukken bij: Kim en Sarah schrijven de vioolstukken op de bestaande structuur. Ik kijk, drumgewijs, welke stukken het best passen.

Welke bands of genres hadden een invloed op je als muzikant?

Ikzelf kom uit de hardcorescene. Meer bepaald de jaren ’80, ’90-hardcore. Maar dat slaat enkel op mij, ik ben niet zeker of SubRosa ergens door beïnvloed werd. Ik weet dat Rebecca zich met veel dingen bezighoudt en dit alles sluipt dan wel in de sound. De nieuwe plaat (For This We Fought the Battle of Ages) is gebaseerd op een  dystopische roman genaamd We (Yevgeny Zamyatin, 1924) – waar Brave New World (Aldous Huxley) en 1984 (George Orwell) zich op geïnspireerd hebben -, dus het hoeft niet steeds muziek zijn waar de invloed vandaan komt.

Vorig jaar verscheen er voor het eerst in de geschiedenis van de band een videoclip (Troubled Cells) en er is een boodschap aan verbonden, niet?

Wij hebben een dominante religie in Utah: het mormonisme, en het probleem daar is dat ze tegen homoseksualiteit zijn. Er werd een beleid gecreëerd, en dit gebeurde vorig jaar, waar er nog strenger zou worden opgetreden tegen homoseksualiteit, met als gevolg dat het zelfmoordcijfer drastisch de hoogte inschoot. Wanneer een kind zich out, wordt hij of zij verbannen uit de samenleving. Op die manier worden minderjarigen dakloos; ze weten niet wat te doen, waar ze heen moeten. En zelfmoord is jammer genoeg het antwoord voor sommigen onder hen. Het is een epidemie en het blijft nog groeien, dus dit moet aan het licht gebracht worden, mensen moeten dit weten. Dus dit was de manier voor Rebecca om het aan te wereld te laten weten.

Rebecca is een ook een mormoon, niet?

Ze is inderdaad een mormoon en daarom is dit zeer belangrijk voor haar. Ze is zeker niet met alles akkoord en volgt ze niet blindelings; ze heeft ook problemen met sommige dingen en ze heeft ook vragen, maar ze staat erop dat mensen met respect worden behandeld en gaat dus niet akkoord met de kerk betreffende deze materie.

Respect.

Laat het ons nu weer over luchtigere dingen hebben: Wat is jouw favoriete SubRosa-track om te spelen of te beluisteren?

Oh, dat is een goede… Laat me denken… Dan kies ik voor Fat of the Ram. Ik speel dit graag omdat het zwaar is en krijg grote open stukken waar ik volledig loos kan gaan. (glundert)

Om te beluisteren zeg ik, op dit moment – het kan morgen anders zijn – de openingstrack van de nieuwe plaat, Despair is a Siren, omdat ik hou van de beweging die deze track maakt. En het lijkt op Fat of the Ram, want ook hier mag ik doormeppen. (lacht)

Andy Patterson – Hans Van Hoof

Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe muziek, heb jij nog enkele tips voor mij? Bands? Platen?

Jazeker: luister naar de nieuwe Eagle Twin! Deze verschijnt via Southern Lord Records later dit jaar. En ook: check de band die banden heeft met Eagle Twin, namelijk Iceburn. In de jaren ’90 zijn ze gestart als hardcoreband en ze zijn geëvolueerd in een soort van jazzy, vrije vorm…, ik heb geen idee hoe je het moet omschrijven, maar het is cool. Dus Eagle Twin en Iceburn: kijk uit voor die twee!

Ik zal dat zeker doen. Bedankt voor dit interview. Heb je nog een boodschap voor onze lezers?

Bedankt om te luisteren… Of beter: bedankt om te lezen! (lacht)

Met dank aan Hans Van Hoof voor de foto’s.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

januari

Geen concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

X