Bart Vereecke

Vier jaar na Pinnacle Of Bedlam, komen de deathmetalpioniers van Suffocation met nieuw werk. Onder het label Nuclear Blast ligt vanaf 16 juni …Of The Dark Light, de achtste studioplaat van deze band, in de rekken. Of het nieuwe album van de band uit Long Island, New York hiermee ouder werk als Effigy Of The Forgotten kan evenaren lees je hier.

In 1991 zorgde Suffocation voor een schok binnen de deathmetalwereld met een ijzersterk debuut, Effigy Of The Forgotten. Sinds dat album was Suffocation een groot voorbeeld en inspiratiebron voor heel wat deathmetalbands. Snelle, complexe gitaarriffs en drums in combinatie met breakdowns en een verfijnde vorm van songwriting vormen het winnende recept. Met het daaropvolgende Breeding The Spawn (1993) en Pierced From Within (1995) bouwde de band verder op dit succes en leverde hiermee nog twee krakers af.  Deze drie albums van Suffocation zijn ware death metalklassiekers geworden door de jaren heen. Na de ep Despise The Sun (1998) kwam een eind aan dit mooie verhaal.

Na enkele personeelswijzigingen zette Suffocation in 2002 zijn weg verder, met een eerste album in negen jaar, Souls To Deny. De band bleef echter kampen met personeelsproblemen, dat tot op vandaag. Ook nu, met het nieuwe album, …Of The Dark Light, heeft Suffocation met de Canadees Eric Morotti (drums) en Long Island-kid Charlie Errigo (guitars) twee nieuwe bandleden in de gelederen. Derek Bayer (bass) die de meeste lyrics schrijft, oudgedienden Terrance Hobbs (guitars) songwriter en Frank Mullen (vocals) vervolledigen de line-up. Bij live-optredens is het echter eerder een uitzondering op de regel, wanneer Frank Mullen de vocals voor zijn rekening neemt. Hij beperkt zich tot lokale shows, en poseert nog mee op de bandfoto’s. Op heden neemt Kevin Muller (ex-Pyrexia) het beestachtig gebrul voor zijn rekening wanneer Suffocation op tour gaat. Voor de opnames van …Of The Dark Light werkte het kwintet samen met Joe Cincotta, die onlangs nog aan het werk was met Body Count en Obituary.

Wanneer we de nieuwe studioplaat …Of The Dark Light aan de nodige luisterbeurten onderwerpen, merken we op dat de productie niet geheel proper is, waarbij vooral de klank van de kunstmatige drums kan gaan storen. Uitpakken met stoffige producties lijkt stilaan een trend te gaan worden, en pakt ook bij Suffocation behoorlijk goed uit. Ook opvallend is de korte speelduur, met een amper 36 minuten.

Met openingstrack Clarity Through Deprivation, het daaropvolgende The Warmth Within The Dark en het brutale Your Last Breaths krijgen we meteen de drie beste songs van dit album op ons afgevuurd. Met een sound vol technische riffs, krachtige drums en bijhorende breakdowns krijgen we alle ingrediënten wat je bij Suffocation kunnen verwachten. De brutale vocals van de legendarische Frank Mullen weerklinken uit de diepten van de duisternis.

Wat verder op het album krijgen we met Return To The AbyssThe Violation en de titeltrack Of The Dark Light een aardig middengedeelte voorgeschoteld. Waarbij vooral de verwoestende breakdowns in Of The Dark Light bijblijven. Techniek en snelheid zijn van een zéér hoog niveau. Toch kan ik me niet van de indruk ontdoen dat het een album is in dalende lijn, want bij de laatste drie tracks is enkel het iets tragere Caught Between Two Worlds een klein lichtpuntje.

We kunnen stellen dat Suffocation een album weet af te leveren van hoogtes en laagtes. Ondanks de vele personeelswijzigingen weet de band, vooral onder invloed van Terrance Hobbs, zijn typische sound te behouden. Platen als Effigy Of The Forgotten en Breeding The Spawn zal Suffocation wellicht nooit meer weten te evenaren, ook al is hun laatste worp zeker niet hun slechtste. Voor wie een slechte dag had op het werk en even van wat frustraties af wil is …Of The Dark Light van Suffocation een prima album om de weg huiswaarts mee in te kleuren. Met de video van het krachtige Your Last Breaths geven we je onder dit artikel alvast een voorsmaakje.

Wie Suffocation live aan het werk wil zien, moet zich donderdag 24 augustus naar Het Entrepot in Brugge begeven, waar Suffocation het podium deelt met de heren van Fractured Insanity. Dit alles in organisatie van Feed The Fire.

Tracklist:

  1. Clarity Through Deprivation
  2. The Warmth Within The Dark
  3. Your Last Breaths
  4. Return To The Abyss
  5. The Violation
  6. Of The Dark Light
  7. Some Things Should Be Left Alone
  8. Caught Between Two Worlds
  9. Epitaph Of The Credulous

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X