Voor mensen die punkmuziek te eentonig vinden is er postpunk, een genre dat probeert vernieuwing te brengen. Dit door niet vast te klampen aan éénzelfde formule en eens buiten de lijntjes te kleuren. De Zweden van Avfall gelden voor de postpunkpers als een belangrijke opkomende act. Het eerste singeltje Mental Preparation zette het genre op z’n kop. Het was lang geleden dat er nog zo’n beloftevolle band werd gespot in het genre. Het gelijknamige album moet voor een nieuwe wind binnen het wereldje zorgen, ik ben eens benieuwd.

Postpunk is zo’n ruim begrip dat je je zowat aan alles kan en mag verwachten. Van toestanden die zowel leunen naar new wave als naar dance muziek. Het is een dun lijntje waar de postpunkers op balanceren. Ook op deze Mental Preparation ligt de nadruk helemaal anders dan we gewoon zijn van het punkgenre. De elektronische invloeden zorgen voor een dromerig geheel, zeker in combinatie met de zweverige vocal.

Stevige muziek kan je deze nieuwe plaat van Avfall niet noemen, al heeft het wel iets waardoor je ook als liefhebber van de ouderwetse punk wordt aangesproken. Voor mij persoonlijk was het op momenten te traag waardoor ik m’n aandacht niet voor de volle honderd procent kon bewaren. Maar telkens weer konden de Zweden mijn aandacht terug trekken naar hun dromerige muziek.

Wanneer de titeltrack aanbreekt snap ik waarom de pers zo lyrisch was over dit nummer. Het tempo gaat de hoogte in en tal van elementen dragen ertoe bij dat het geheel (eindelijk) wat harder wordt. Iets wat de twee nummers na dit bommetje blijven aanhouden waardoor je vol adrenaline achterblijft wanneer de laatste noot uit je boxen knalt.

Petje af voor de Zweden van Avfall. De zachtere muziek die ze hier voorstellen weet me zo’n kleine vijfentwintig minuten te entertainen. Enkele dipjes drukken de pret niet, deze Mental Preparation is een uitstekende cd voor liefhebbers van new wave zoals The Cure en Joy Division in combinatie met de op sommige momente stevige punk van The Ramones en Buzzcocks.

Tracklist:

  1. No Need
  2. Dancing On My Own
  3. February Blues
  4. No Shepherd No Heard
  5. Necessity
  6. Mental Preparation (Ft. Johan Rönnkvist)
  7. The Way Things Are
  8. Sjukdomsinsikt

Share This
X