Jurgen Callens

Het blijft maar releases regenen bij Pure Steel Records. Nu is het het Noord-Ierse Conjuring Fate dat op vrijdag 9 juni met zijn feitelijke debuut mag proberen om brokken te gaan maken. Voorafgaand aan deze eerste langspeler verscheen in 204 wel al een ep met de titel House On Haunted Hill. Eerlijk gezegd is die aan me voorbij gegaan en is dit dus mijn eerste kennismaking met dit vijftal. De bio beloofde alvast genoeg om ons schrap te zetten voor de elf nummers tellende plaat, die net onder het uur afklokt.

Het is nu niet zo dat je elke dag een Noord-Iers ensemble te horen krijgt. Ik was dus wel even benieuwd om de muziek hiervan te ondergaan. Zeker al als er in de bio met vergelijkingen met legendes als Iron Maiden, Diamond Head en Helloween gestrooid wordt. De songs zouden gesofistikeerder klinken als op de ep, meer hooks bevatten en een veel helderder produktie hebben meegekregen, zodat de details in de songs zelf meer tot hun recht zouden komen. Dat geloven we best graag. Misschien zullen enkelen onder ons ook al wel eens de video voor het nummer Dr. Frankenstein op Youtube hebben zien passeren. Met deze song wil Conjuring Fate namelijk tonen waar het voor staat. Die vormt, na de plaat gecheckt te hebben, eigenlijk best ook wel een adequaat beeld van de band. Tommy Daly is de naam van de zanger van deze formatie. En hoewel de muziek van dit vijftal me bij momenten wel goed kan bekoren – je hoort inderdaad vaak leuke gitaarpartijen die ferm veel invloeden bevatten van de oude Iron Maiden en Helloween – toch zijn het de vocalen die hier voor een massieve domper zorgen. Die zijn veel te eentonig en niet krachtig genoeg. En hier kan ook de achtergrondzang niet veel meer aan rechttrekken. Dan is een vol uur muziek uitzitten natuurlijk niet meer zo evident als je dacht dat het zou zijn. Het is dan vooral in de songs waarin power vereist is, dat de zanger tekort schiet. Ook kan hij niet genoeg melodie in zijn stem leggen. Heel jammer, want de instrumentalisten zijn zelf best getalenteerd genoeg. Dat uit zich bijvoorbeeld in een prima track als Chasing Shadows, die gevarieerd is, lekker beukt en goed soleerwerk bevat. Je hebt zelfs de neiging om met dit nummer te gaan meezingen. Helaas gebeurt dit voor de rest van het materiaal te weinig en blijven we op onze honger zitten om echte uitschieters te horen. Eigenlijk zijn het de  bonussongs, House On Haunted Hill en Mirror Mirror, van de ep, die me nog het meest aanspreken.

Kortom, voor de muziek zelf kunnen we dit album een dikke voldoende geven, maar omdat er vocaal veel meer in gezeten had, komen we tot onderstaande score. Hopelijk trekt Conjuring Fate hieruit conclusies, want wij zien hier anders best wel mogelijkheden voor de toekomst weggelegd.

Tracklist:

 1. Our Darkest Days
 2. Marching Dead
 3. Dr. Frankenstein
 4. Land Of The Damned
 5. Chasing Shadows
 6. A Primal Desire
 7. Trust No One
 8. Apocalypse
 9. House On Haunted Hill (bonus)
 10. Mirror Mirror (bonus)
 11. Backwoods Witch (bonus)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X