Steven Demey

De nieuwe keizer is opgestaan! Leve de keizer! Ja, nu Emperor zich al jaren beperkt tot af en toe eens een show spelen, is er dringend nood aan vers bloed om de honger van de fans van extreme symfonische metal te stillen. Het Amerikaanse Nightbringer zien we in staat om die grote schoenen te vullen. Het illustere gezelschap is op tien jaar tijd met Terra Damnata al aan zijn vijfde langspeler toe en houdt dus een mooi tempo aan. Toch is het pas sinds de derde plaat Hierophany of the Open Grave dat ze op enige internationale erkenning mogen rekenen. Het vorige album Ego Dominus Tuus was een nieuwe stap in de goede richting. Met het recent uitgebrachte Terra Damnata zetten ze echter de kroon op het werk.

Nightbringer heeft zijn wortels in Colorado, USA maar eigenlijk mogen we tegenwoordig van een internationale band spreken. De in Londen residerende Portugees Menthor mept sinds de vorige plaat vakkundig elk gaatje dicht. Met Menthor is er een Belgische connectie want het sympathieke heerschap speelt ook nog bij Enthroned én bij nieuwe black metal revelatie Coldborn. Coldborn is de band van Norgaath, die als bassist nu ook deel uitmaakt van Nightbringer. En zo is de cirkel rond.

Daar waar we bij vorige platen nog wel eens problemen hadden met de volledig dichtgemetselde sound, stellen we vast dat er op Terra Damnata veel meer evenwicht is. De instrumenten zijn veel beter van elkaar te onderscheiden. Het geluid is veel overzichtelijker geworden. Ook de zangpartijen zijn nu eindelijk nadrukkelijk aanwezig, daar waar ze op vorig werk wel eens verzopen in de totaalsound. Maakt dit het tot makkelijk verteerbare kost? Allesbehalve! Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om vat te krijgen op het album. Het is als een omgekeerde bokswedstrijd. Na een eerste luisterbeurt lig je knock-out in een hoekje. Daarna sta je geleidelijk op en in de tiende luisterronde ga je alsnog voor de overwinning en kan je beginnen genieten van de complexiteit.

Toen Emperor in 1994 zijn meesterwerk In the Nightside Eclipse op de wereld losliet, wist aanvankelijk niemand wat ermee aan te vangen. Nu kan er geen slecht woord meer over gezegd worden. Het verhaal van Nightbringer kan éénzelfde weg opgaan. Anno 2017 zal het wel zo’n vaart niet meer lopen, maar de vergelijking houdt wel steek. Eens de muziek zijn ware kracht prijsgeeft, is er geen weg meer terug. De zang varieert van hoge krijsen over declamerende zang tot getormenteerde uithalen. Het drumwerk van Menthor is werkelijk onnavolgbaar. De Portugees levert zijn beste prestatie ooit af. Het basspel van onze landgenoot Norgaath zit duidelijk hoorbaar in de mix en legt een dikke laag onder de vlijmscherpe gitaarriffs. De heren wisselen moordende tempo’s af met slepende, atmosferische stukken. We verwijzen nogal vaak naar Emperor, maar eigenlijk heeft Nightbringer best wel een eigenzinnige kijk op black metal. De hele plaat is doorspekt met ijle, erg hoge, dissonante gitaarriedels die ondertussen hun handelsmerk geworden zijn. Het maakt de sound erg herkenbaar. Fans van een eigenzinnig gezelschap als het Franse Deathspell Omega zullen hier ook wel pap van lusten.

Nightbringer doet regelmatig onze contreien aan en staat ook live meer dan zijn mannetje. Zo zagen we ze enkele jaren geleden nog in een klein zaaltje in Roeselare, en de hypnotiserende sfeer van hun show maakte toen zwaar indruk. Wie de kans krijgt om ze bezig te zien, mag die zeker niet laten liggen! Nightbringer heeft met Terra Damnata zijn beste werk tot nu toe én één van de beste black metal platen van 2017 afgeleverd!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

Geen concerten

X