Countdown: de Graspop 2017 Top 50 van Amped-Up – deel vier
Bart Van Gestel

Om het Graspop-virus nog wat extra te voeden en de metalkriebels in de buik nog wat meer op te laten spelen tellen we vandaag verder af in onze Graspop top 50 van Amped-Up. Vandaag tellen we van twintig naar elf.

20. Architects (zaterdag – Main Stage 2 – 14:55)

Jaar van oorsprong: 2004
Land: Groot-Brittanië
Line-Up: Sam Carter (zang), Tim Hillier-Brook (gitaar), Dan Searle (drums), Alex Dean (bas)
Subgenre: metalcore
Belangrijkste plaat: Gods Have Abandoned Us (2016)

Architects
Trivia: gitarist Tom Searle, tweelingsbroer van Dan en muzikaal genie van Architects, verloor in augustus 2016 de strijd tegen kanker. De tour die gepland stond in het najaar van 2016 ging gewoon door en elk optreden werd een prachtig, emotioneel eerbetoon aan hun broeder.

Architects website
Architects Facebook

Eerder op Graspop: 2011 en 2014
Zeker zien want: De emotionele rollercoaster die deze metalcoreband het laatste jaar heeft moeten doorstaan, was loodzwaar. Het feit dat ze hun fans nooit in de steek hebben gelaten, verdient het allergrootste respect. Daarnaast is Architects gewoon ook een steengoede band die absoluut het bekijken waard is! Het feit dat ze op één van de hoofdpodia geprogrammeerd staan spreekt boekdelen.
Vermijden want: metalcore hoeft zo niet voor jou, ondanks het pijnlijke, maar mooie verhaal dat aan deze band vasthangt.

19. Europe (vrijdag – Main Stage 1 – 21:25)

Jaar van oorsprong: 1979
Land: Zweden
Line-Up: Joey Tempest (zang, gitaar, toetsen), Jon Levén (bas), Ian Haughland (drums), John Norum (gitaar), Mic Michaeli (gitaar, toetsen)
Subgenre: hard rock
Belangrijkste plaat: The Final Countdown (1986), what else?

Europe

Trivia: dé hitmachine uit Zweden, die nog steeds de ballen uit onze broek weet te rocken met een set vol gouden oude hits en sterk nieuw materiaal. Ze slepen nog steeds de wereldhit ‘he Final Countdown met zich mee, maar Europe is meer dat die hit alleen, veel meer!

Europe website
Europe Facebook

Eerder op Graspop: 2012
Zeker zien want: Europe levert live steeds een sterke prestatie. Na al die jaren zit er nog geen greintje sleet op de band en frontman Joey Tempest is een fenomeen. Met een tros vol hits in de bagage zullen deze Zweden de weide zeker in vuur in vlam zetten.
Vermijden want: je kennis omtrent de band reikt niet verder dan The Final Countdown, Carrie en Rock The Night. Je vindt trouwens ook dat The Final Countdown een intro is die Sabaton ooit verzonnen heeft.

18. Five Finger Death Punch (zaterdag – Main Stage 2 – 21:10)

Jaar van oorsprong: 2005
Land: USA
Line-Up: Ivan Moody (zang), Zoltan Bathory (gitaar), Jason Hook (gitaar), Chris Kael (bas), Jeremy Spencer (drums)
Subgenre: alternatieve metal
Belangrijkste plaat: The Wrong Side Of Heaven And The Righteous Side Of Hell Volume 1 (2013)

Fve Finger Death Punch

Trivia: Hoewel Five Finger Death Punch in de USA enorme bekendheid geniet en vaak voor overvolle arena’s speelt, stond deze band pas in 2015 voor het eerst op de affiche van Graspop. Hun bekendheid uit zich onder andere in hun dikke vier miljoen likes op Facebook waarbij ze populaire, Europese band zoals Volbeat of Sabaton met sprekend gemak achter zit laten.

Five Finger Death Punch website
Five Finger Death Punch Facebook

Eerder op Graspop: 2015
Zeker zien want: voor de Europese fans van deze band is het geen sinecure om hun helden live aan het werk te zien. Alleen al om deze reden is Five Finger Death Punch absoluut niet te missen. Daarnaast werkt deze typisch Amerikaanse ‘spierballen metal’ enorm aanstekelijk waardoor Five Finger Death Punch het voltallige publiek moeiteloos uit zijn hand laat eten.
Vermijden want: voor een hoop fans van het hardere werk, ik denk dan voornamelijk aan de fans van de black en death metal, zal deze act bestempeld worden als te afgelikt en te commercieel.

17. Melechesh (vrijdag – Marquee – 14:45)

Jaar van oorsprong: 1993
Land: Israël
Line-Up: Ashmedi (zang, gitaar), Scorpios (bas, achtergrondzang), Moloch (gitaar), Lord Curse (drums)
Subgenre: Orientaalse black metal
Belangrijkste plaat: The Epigenesis (2010)

Melechesh

Trivia: Interessant weetje over drummer Lord Curse: hij is werkzaam bij de firma Industrial Light and Magic. Jawel, die firma die zorgt voor special effects in films zoals Star Wars. Onderstaand clipje werd trouwens opgenomen in de befaamde kelders van de Basilica Cisterne in Istanbul, bekend van de finale van de Dan Brown-thriller Inferno.

Melechesh Facebook

Eerder op Graspop: nee
Zeker zien want: blackened thrash metal met een sausje van oriëntaalse invloeden is immer bekoorlijk. Laat ons hopen op een weekendje stof happen met zomerse temperaturen, de Marquee zal dan op ideale temperatuur zijn voor deze band.
Vermijden want: Melechesh speelt een indrukwekkende blend, die voor minder geöefende luisteraars erg druk en warrig over kan komen.

16. Baroness (zaterdag – Metaldome – 14:00)

Jaar van oorsprong: 2003
Land: USA
Line-Up: John Baizley (gitaar, zang), Pete Adams (gitaar, zang), Sebastian Thomson (drums), Nick Jost (bas, toetsen)
Subgenre: sludge
Belangrijkste plaat: Red Album (2007)

Baroness

Trivia: je kent ze wel: die art nouveau -achtige albumcovers van bands zoals Black Tusk, Kvelertak, Skeletonwitch en natuurlijk Baroness zelf. Awel, deze inkt-met-waterverf tekeningen zijn van de hand van zanger-gitarist John Baizley.

Baroness website

Baroness Facebook

Eerder op Graspop: nog niet
Zeker zien want: moet er nog iemand overtuigd worden van de genialiteit van John Dyer Baizley en de zijnen?
Toegegeven, Purple was een ferme stap richting toegankelijkheid, maar de nummers waren er niet minder om. En bands die platen maken zoals The Red Album en niet klein te krijgen zijn door busongelukken, die hebben bij ons een streepje voor. Zeker gaan kijken dus!
Vermijden want: je bent niet zo tuk op van die overgangen van zwevende muziekpartijen naar blackmetalachtigeriffs met ‘cleane’ zang.

15. Evanescence (zondag – Main Stage 1 – 19:10)

Jaar van oorsprong: 1998
Land: USA
Line-Up: Amy Lee (zang), Jen Majura (gitaar), Troy McLawhorn (gitaar), Tom McCord (bas), Will Hunt (drums)
Subgenre: alternatieve rock/metal
Belangrijkste plaat: Fallen (2003)

Evanescence

Trivia: Het nummer Bring Me To Life werd ook gebruikt als soundtrack voor de blockbuster Daredevil uit het jaar 2003.

Evanescence website
Evanescence  Facebook

Eerder op Graspop: nee
Zeker zien want: alhoewel Evanescence al bijna 20 jaar op de teller heeft staan, is het toch de allereerste keer dat ze op het hoofdpodium in Dessel staan. Bovendien is een optreden van deze wereldberoemde band op Belgische bodem altijd een rariteit.
Vermijden want: de band teert nog steeds vol op het succes van het album Fallen uit 2003. De laatste albums van de band hebben nooit meer het niveau van deze klassieker geëvenaard.

14. Devin Townsend Project (zaterdag – Marquee – 16:10)

Jaar van oorsprong: 2008
Land: Canada
Line-Up: Devin Townsend (zang, gitaar, toetsen), Dave Young (gitaar, toetsen, mandoline), Ryan Van Poederooyen (drums), Brian ‘Beav’ Waddel (bas), Mike St-Jean (toetsen, synths, programmeren)
Subgenre: progressieve metal
Belangrijkste plaat: Addicted (2009)

Devin Townsend

Trivia: het project bestaat sinds 2008, maar Hevy Devy is al veel langer bezig: eerst solo (Cooked on Phonics, 1996), dan met de Devin Townsend Band sinds 2003 (Accelerated Evolution).

Devin Townsend website
Devin Townsend Facebook

Eerder op Graspop: 2001 en 2010
Zeker zien want: weinigen kunnen humor en ultraharde anthems zo laten samenvloeien tot één geheel als deze Canadese muzikale duizendpoot. Op zaterdag begint het feestje vroeg!
Vermijden want: bij het Devin Townsend-conveptverhaal/album van Ziltoid The Omniscient heb je zoiets van: “WTF!?! Too many shrooms…

13. Meshiaak (vrijdag – Metaldome – 11:15)

Jaar van oorsprong: 2014
Land: Australië
Line-Up: Danny Tomb (zang), Dean Wells (gitaar), Jon Dette (drums), Nick Walker (bas)
Subgenre: thrash metal
Belangrijkste plaat: Alliance of Thieves (2016)

Meshiaak

Trivia: Jon Dette is een man met een pak ervaring. Zo nam hij al plaats op de drumkruk bij Slayer, Anthrax, Testament, Iced Earth, Terror, Apocalypse, Temple of Brutality en zo verder. Deze man is dus niet aan zijn proefstuk toe. Meshiaak zet deze zomer pas zijn eerste voetstappen binnen Europa. De passage op Graspop vindt plaats tijdens een tour in het gezelschap van Metal Church.

Meshiaak website
Meshiaak Facebook

Eerder op Graspop: nee
Zeker zien want: Meshiaak bestaat uit een door de wol geverfde stel muzikanten. Op hun gezamenlijk CV staan bands als Anthrax, Bane Of Bedlam, Slayer, Testament en Teramaze.
Vermijden want: een donderdagavond kan op Graspop Metal Meeting wel eens uitlopen tot in de vroege uurtjes. Het vroege speeluur van dit kwartet de dag erna kan dan ook geen godsgeschenk genoemd worden. Degene met een kater, eet rustig je ontbijt/middagmaal, want de dag is nog lang.

(nvdr: als je ze per sé wil zien, blijf maar in je bed liggen. Hoewel het nog niet officiëel gemaakt is door de organisatie zelf op het moment van schrijven en de band nog steeds op de affiche staat, heeft Meshiaak ondertussen wel bekendgemaakt dat zijn toernee (samen met Metal Church) afgelast is omwille van het vertrek van drummer John Dette. Vervanger op de toernee met Metal Church is Comaniac. Afwachten nog wat de organisatie van Graspop zelf gaat aankondigen, maar U bent bij deze alvast getipt.

12. Alcest (vrijdag – Metaldome – 19:55)

Jaar van oorsprong: 1999
Land: Frankrijk
Line-Up: NeigeStéphane Paut (zang, gitaar, basgitaar, keyboard), WinterhalterJean Deflandre (drums)
Subgenre: facteur, heu…post-metal
Belangrijkste plaat: Écailles de lune (2010)

Alcest

Trivia: De bandnaam Alcest heeft geen betekenis. Neige kon geen andere naam bedenken en vond deze nobele, hemelse klank perfect passen bij de muziek. Tot 2008 waren Neige en Winterhalter nog samen actief binnen de Franse blackmetalband Peste Noir. Als kind had Neige dromen over een sprookjesland. Een plaats waar kleuren, vormen en klanken waren die hier niet aanwezig zijn. De muziek van Alcest is vermoedelijk geïnspireerd uit deze dromen.

Alcest website
Alcest Facebook

Eerder op Graspop: 2015
Zeker zien want: met Kodama leverde Alcest in 2016 een plaat af die in menig eindejaarslijstjes terug te vinden was. De band keerde terug naar zijn eerdere werk en kwam met een plaat waar een duister kantje aan vast zit, waarin de blackmetalinvloeden terug meer ten tonele verschijnen. Deze post-black metal/shoegazeband putte deze keer zijn inspiratie uit de Japanse cultuur. Wie het even rustiger aan wil doen tijdens deze driedaagse, is bij Alcest aan het juiste adres om even weg te dromen op de Desselse wei. Misschien pik je er zo maar eventjes een van de beste optredens van dit weekend mee. Post-black metal viert anno 2017 hoogtij, en hier is Alcest het levende bewijs van. De Metaldome is de ideale plaats om dit kunstwerk op te voeren.
Vermijden want: de rustige muziek die Alcest brengt is niet voor iedereen weggelegd. Wie op zoek is naar alweer een volgende circlepit of eens stevig wil moshen, zal niet aan zijn/haar trekken komen tijdens dit optreden. Misschien maar een ander podium opzoeken dan.

11. Amenra (vrijdag – Marquee – 19:25)

Jaar van oorsprong: 1999
Land: België
Line-Up: Colin H. Van Eeckhout (zang), Mathieu J. Vandekerckhove (gitaar), Lennart Bossu (gitaar), Levy Seynaeve (bas), Bjorn J. Lebon (drum)
Subgenre: post-sludge metal
Belangrijkste plaat of song: Mass V (2012)

Amenra

Trivia: Wie Amenra zegt, zegt ‘Church of Ra‘. De bekendste zendelingen van deze kerk zijn ongetwijfeld Oathbreaker, Wiegedood en The Black Heart Rebellion, maar ook soloprojecten als Syndrome, CHVE en Treha Sektori.

Amenra website
Amenra Facebook

Eerder op Graspop: 2014
Zeker zien want: gitaren die grond doen splijten, en oerkreten die uit het diepste van de gewonde aarde lijken te komen… Na een optreden van Amenra ben je weer een beetje een ander mens geworden. De band geeft steeds het beste van zichzelf, je aanvaardt zo’n geschenk dus maar beter in dank.
Vermijden want: er is al genoeg miserie op de wereld, moet dat ook nog eens op een festival? Graspop betekent voor jou: een reuzenrad, botsauto’s, en leuke gimmicks op een podium. Een feestvarken als jij blijft weg van dit soort grimmigheid, en loopt liever lallend over de festivalwei.

 

We naderen stilaan de top tien in onze Graspop-hitlijst. We maken het nog een beetje spannender: volgende week tellen we af van tien naar zes. De laatste dagen voor Graspop doen we er telkens eentje bij om op woensdag 14 juni (1 dag voor de start van Graspop 2017) onze nummer één bekend te maken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X