Spoil Engine + The Charm The Fury + Static / CLUB de B, Torhout / 20-05-2017
Ashley Bickx

Voor het merendeel van de Belgische bevolking was 5 mei 2017 een doodnormale dag. Voor de mensen die de eigen, vaderlandse metal een warm hart toedragen, stond deze datum daarentegen reeds maanden met stip aangeduid in hun agenda. Op 5 mei 2017 verscheen immers het langverwachte nieuwe album van, het uit Roeselare afkomstige, metalcorecollectief  Spoil Engine. Meteen ook het eerste album met de Nederlandse furie Iris Goessens achter de microfoon. De officiële releaseparty voor het nagelnieuwe album, genaamd Stormsleeper, stond gepland op 20 mei 2017 in Torhout. Dat het een feestje in hun achtertuin zou worden, stond dus al in de sterren geschreven. Het voorprogramma werd verzorgd door twee Nederlandse bands namelijk Static en The Charm The Fury. Een verslag van deze feestelijke avond kan u hier lezen!

Optredens op zaterdagavond hebben zo zijn voordelen. Het vooruitzicht om de ‘morning after’ lekker lang in bed te kunnen blijven liggen, is mooi meegenomen. Maar ook het feit dat het hatelijke fenomeen genaamd ‘file’ geniet van het weekend om te recupereren, maakt het mogelijk om zonder veel frustratie te arriveren op de plaats van gebeuren. Na een lange, doch rustige autorit van anderhalf uur arriveerde ondergetekende dan ook, vrij van stress, in het West-Vlaamse Torhout.

Na een verfrissende pint was het om klokslag 20 uur de beurt aan Static. Ik moet eerlijk bekennen dat ik van deze band nog nooit gehoord had, laat staan dat ik wist welk genre ze het toen al talrijk aanwezige publiek zouden voorschotelen. Achteraf bleek dit volkomen logisch, gezien het feit dat de frontman ons na enkele nummers verklapte dat deze show hun allereerste optreden OOIT was. Van een primeur gesproken!

Thimo Franssen – STAT!C @ Club de B – Torhout – W-VL

Dat deze jongens talent hebben, staat als een paal boven water. Aan niets was op te merken dat dit hun debuut op de planken was. Strak, energiek en charmant. Deze jongens weten verdomd goed hoe ze moeten musiceren. Qua stijl kan je Static het best onderbrengen onder de typische US rock en hard rock. Fans van het, eveneens uit Torhout afkomstige, gezelschap Fields Of  Troy, kunnen aan deze band hun hartje ophalen. Een meer dan geslaagde openingsact en een naam om in het oog te houden!

Na een korte pauze was het de beurt aan The Charm The Fury om het (West-Vlaamse) publiek verder op temperatuur te brengen. Openen deed de band met Weaponized, afkomstig van zijn recentste album The Sick, Dumb & happy dat ondertussen ook al ruim twee maanden in de rekken ligt. Het merendeel van de set bestond uit nieuw materiaal, maar ook enkele krakers van hun debuutalbum, namelijk Colorblind en afsluiter Carte Blanche, passeerden de revue.

Martijn Slegtenhorst – The Charm The Fury @ Club de B – Torhout – W-VL

Het mag duidelijk wezen dat de carrière van deze Nederlanders zich voor het moment in een stroomversnelling bevindt, getuige het feit dat de band volgende maand het voorprogramma mag verzorgen voor het grote Slayer voor de optredens in Antwerpen en Tilburg. Het enige minpunt is dat het publiek duidelijk voor Spoil Engine naar Torhout afgezakt was, waardoor frontlady Caroline Westendorp de nodige moeite had om enige deining in de zaal te veroorzaken.

Caroline Westendorp – The Charm The Fury @ Club de B – Torhout – W-VL

Iets na tien uur was het ‘moment suprême’ dan eindelijk aangebroken. Op de inleidende tonen van het nummer Doomed To Die ging het doek open waarna de zaal voor de eerste keer uit zijn voegen barstte. Snoeiharde metalcore was het codewoord. Metalcore die bovendien op smaak gebracht wordt door een ijzersterke stem, want wat de kleine, frêle Iris Goessens uit haar strot krijgt, is werkelijk fenomenaal.

Iris Goessens – Spoil Engine @ Club de B – Torhout – W-VL

Bij momenten klinkt ze live gewoonweg nog beter dan op plaat. Iets wat op zich al een hele prestatie is de dag van vandaag. Zoals het op een goede releaseparty de gewoonte is, werd Stormsleeper, het nagelnieuwe album van Spoil Engine, in zijn totaliteit aan het publiek voorgesteld. Een ijzersterk album dat door Amped-Up terecht bekroond werd met een dikke, vette 9! Gedurende het hele optreden was de sfeer in de zaal enorm intens. Zowel de band als het publiek genoten zichtbaar met volle teugen. De temperatuur in de zaal bereikte al snel zijn kookpunt en dat mag U in dit geval best letterlijk nemen. Het was werkelijk snikheet.  Afsluiten deed de band met het openingsnummer van hun laatste worp, namelijk Disconnect, waarbij de middelvingers in het rond vlogen en er wederom een grote moshpit ontstond.

Steven “Gaze” Sanders – Spoil Engine @ Club de B – Torhout – W-VL

Toen de rust even teruggekeerd was, deed zangeres Iris Goessens nog een aankondiging van jewelste. Alles was namelijk in gereedheid gebracht om een videoclip op te nemen voor het nummer Black Sails. Een aankondiging welke op het aanwezige publiek hetzelfde effect bleek te hebben als een rode lap op een stier. ‘Save the best for last’ zou U gerust kunnen zeggen. Bovendien kon het publiek na het optreden gewoon rustig blijven hangen in de zaal om zich te bedienen van al het lekkers dat de bar in de aanbieding had en om een praatje te slaan of op de foto te gaan met de bandleden van Spoil Engine, The Charm The Fury en Static.

Spoil Engine @ Club de B – Torhout – W-VL

Met een grote smile begon ondergetekende aan de lange, eenzame autorit richting het Land van Waas met de duidelijke bevestiging dat Spoil Engine nu wel echt helemaal terug van weggeweest is. Benieuwd of de langverwachte doorbraak er nu eindelijk toch van gaat komen. Met Stormsleeper heeft de band alvast het perfecte wapenarsenaal in huis!

Nieuwbaken bassist David De Loco & Iris Goessens – Spoil Engine @ Club de B – Torhtout – W-VL

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X