Sebastiaan Schabon

Italië is een land dat aan een stevige opmars bezig is als het gaat om het voortbrengen van goede metalbands. En met het uit Milaan akomstige epic folkmetalensemble Atlas Pain is er weer een band ontstaan die vanuit dit land probeert om de internationale toer op te gaan. Zij brachten op 7 april hun eerste volwaardige studioplaat What The Oak Left uit via Scarlet Records, die een twee jaar eerder verschenen ep opvolgt. De band bestaat sinds 2013, dus ze zijn nog jong en zitten vol inspiratie. Maar weerspiegelt zich dat ook in de muziek, die voornamelijk geïnspireerd wordt door mythes en oude volksverhalen?

Epic folk metal dus. Een stijl die me altijd heeft weten te boeien. En dat is ook nu niet anders. Na de introtrack The Time And The Muse wordt het gaspedaal meteen stevig ingedrukt op To The Moon. Donderende drums, wervelende en gecompliceerde riffs, het betere keyboardwerk en rauwe zang zijn de ingrediënten voor de muziek van Atlas Pain. Epische momenten heb je in overvloed op dit album dat dus gedomineerd wordt door mythes en folklores. Op bepaalde momenten wordt er zelfs dubbel gezongen met zowel cleane als rauwe vocalen. In het begin is dat even wennen, maar eens je dat gewoon bent blijkt het uitstekend te passen bij de muziek.

Nog een track die wat aandacht verdient is White Overcast Line. Niet alleen omwille van zijn tijdsduur – bijna twaalf minuten – maar ook doordat er hierop veel meer melodie zit dan op de rest van het album. Punt nummer drie is dat het gehele nummer volledig instrumentaal is. Twaalf minuten lang geen vocalen en er dan zo een goed nummer van maken, het is niet voor iedereen weggelegd. Het ene moment kan je lekker wegdromen op de zachte tonen van de toetsenist, het volgende moment wekken de gitaristen je met een mokerslag uit je roes. En met deze knaller gaan we eruit.

Jezus man, wat een album! Epic folk metal is een stijl die altijd wel iets nieuws te bieden heeft en wat Atlas Pain hier gepresteerd heeft is echt wel hoog niveau. Deze gasten mogen gerust eens in de buurt passeren met een concert, dat wil je dan zeker niet missen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X