Jurgen Callens

Italië, het land van wijn, zon, pasta en bella donna’s. Maar sinds geruime tijd ook een bakermat voor veel heavy- en powermetalbands. De vloedgolf van groepen die de laatste tijd van die kanten op ons af komt, lijkt maar niet te stoppen. Zo kregen we deze keer het debuut van Black Phantom in de bus. Better Beware! bevat elf songs en wordt op 26 mei uitgebracht via het Punishment 18 label. Met leden uit verschillende bands die al het één en ander bewezen hebben, was het evident dat wij hiervoor wel even onze oren wilden spitsen.

Het is altijd handig voor een reviewer als je wat info meegestuurd krijgt over de band in kwestie. Helaas was dit deze keer niet het geval en gaan we puur op de muziek zelf moeten afgaan. Wel weten we dat dit vijftal bestaat uit (ex-) leden van onder meer Mesmerize en Eruption (waarvan we onlangs op deze site ook nog het nieuwe album bespraken). Mensen die dus zeker de kneepjes van het heavymetalvak kennen en weten hoe ze een plaatje in mekaar moeten boksen. Muzikaal ligt de muziek in het straatje van de heavy metal van halverwege de jaren tachtig, met veel verwijzingen naar de NWOBHM. Ik denk dan vooral aan een band als de vroege Iron Maiden, die duidelijk een voorbeeld moet zijn geweest voor deze heren. Zowel instrumentaal als vocaal heeft Black Phantom hier aardig wat van weg. Het album sluit ook nog eens af met een cover van het sublieme Total Eclipse, waardoor de connectie moeilijk nog langer te ontkennen valt. Maar laat het ons nu niet meteen een klakkeloze kopie van onze grote helden gaan noemen ook, want daarvoor heeft de Italiaanse band wel genoeg eigen smoelwerk aan de dag gelegd. Dat hoor je bijvoorbeeld tijdens de song The Absence, die heel gevarieerd en daarom uiterst interessant is. Op deze track hoor je ook goed de gelijkenissen met het timbre van de stem van Bruce Dickinson. Maar er staan wel meer knappe composities op Better Beware!, zoals de opener Light Behind The Armour, de titelsong en Less Than Zero. Alles heeft ook steeds dat heerlijke nostalgische sfeertje tussen de nummers sluimeren. Het valt ook steeds op dat die Italiaanse bands steeds van een heel deftig niveau zijn, en ook Black Phantom lijkt ons een aanwinst te gaan worden voor wie houdt van oldschool heavy metal, wars van trends en modegrilletjes.

Better Beware! is dus een lekkere binnenkomer, die doet verlangen naar meer. Een album dat zeker de fans van Iron Maiden fans van het eerste uur zou moeten aanspreken. Onze goedkeuring draagt dit album dus zeker weg.

Tracklist:

 1. Light Behind The Armour
 2. Black Phantom
 3. Up Is Down, Black Is White
 4. Less Than Zero
 5. Firebase Valley Forge
 6. From An Is To A Was
 7. The Absence
 8. Ninth Ring of Hell
 9. The Invisible Man
 10. King Of Bottom Feeders
 11. Total Eclipse

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

november

Geen concerten

december

Geen concerten

X