Bart Vereecke

Dat Polen bijzonder actief is in de genres death en black metal is al langer geen geheim meer. Bands als Batushka en Mgla veroveren stilaan Europa. Allen treden ze in de voetsporen van het grootse Behemoth. Met Tremendum komt ook Hate aankloppen met een tiende studioalbum. Het album, uitgebracht onder het label Napalm Records ligt in de rekken sinds 5 mei.

Met zijn tiende studioplaat is Hate niet aan zijn proefstuk toe, zoveel is duidelijk. Het debuut, Daemon Qui Fecit Terram, van dit Poolse gezelschap dateert al van 1996. Het grootste succes tot nog toe boekte de band dan weer met Anaclasis: A Haunting Gospel of Malice & Hatred (2005). Van de originele bezetting blijft enkel nog ATF Sinner over. Zo maakte onder andere Piotr Mittloff Kozieradzki de overstap naar Riverside om er plaats te nemen op de drumkruk. Ook de dood van bassist Mortifier in 2013 liet zijn sporen na. Na Crusade: Zero (2015) komt Hate nu dus met de opvolger Tremendum.

De band bestaande uit  Adam Buszko (vocals & guitar) en Paweł Jaroszewicz (drums) liet zich voor de opnames van hun nieuwste Tremendum bijstaan door Dominik Prykiel (guitars) en Paweł Michałowski (bass). Samen zullen ze onder de beter bekende namen Adam The First Sinner, Pavulon, Domin en Apeiron de podia betreden.

De plaat Tremendum telt negen songs die laten horen dat Hate nog lang niet is uitgeblust. Onder tromgeroffel openen we met Asuric Being. Deze track werd begin maart op de wereld losgelaten. Op het album zelf krijgen we wel een langer uitgesponnen versie hiervan. Hierna volgt het verschroeiende Indestructible Pillar. Het drumwerk van Pavulon is om duimen en vingers bij af te likken! Dit kan je in onderstaande video bewonderen. In dit nummer is ook de invloed van Behemoth nadrukkelijk aanwezig.

Na een lekkere start volgt Svarog’s Mountain. Hier merken we meteen op dat Hate meer ruimte laat voor melodie en een duistere sfeer op het nummer laat neerdalen. Een prima track die verfrissend in de oren klinkt. Naarmate het album vordert, wordt duidelijk dat Hate deze lijn over het ganse album doortrekt. Dit maakt van Tremendum het meest complete plaat die Hate ons tot op vandaag wist af te leveren.

Verder op het album krijgen we met Fidelis Ad Mortem en Into Burning Gehenna twee brutale songs, waarvan de laatstgenoemde een hoogtepunt genoemd mag worden. De mystieke poëzie die Buszko in zijn songteksten weet te verweven is van grote klasse en zorgt ervoor dat Tremendum zo gepassioneerd gaat klinken. Met Ghostforce zijn we toe aan de persoonlijke favoriet van deze plaat. De bombastische klanken van de drums worden er met de betere riffs gecombineerd. Als laatste krijgen we het zwarte Walk Through Fire. Het einde van dit meesterwerk wordt bekroond met het meest donkere nummer dat deze langspeler te bieden heeft en bevat een interessante passage in het Pools naar de laatste momenten van het Tremendum. Als bonustrack geeft Hearts Of Steel dit alles nog wat meer glans. Rest ons enkel nog te vermelden dat de productie van dit album uitstekend is.

We kunnen dan ook stellen dat Hate ons aardig wist te verrassen. Fraaie songteksten, een grimmige atmosfeer en meer ruimte voor melodie zorgen ervoor dat Tremendum een waar meesterwerk geworden is, waarmee Hate mogelijk uit de schaduw van bands als Behemoth kan treden. Ook fans van het eerste uur kunnen deze zonder verpinken aan hun platenkast toevoegen.

Wie Hate live aan het werk wil zien, krijgt die mogelijkheid tijdens ThroneFest. Hiervoor moet je je het weekend van 3 en 4 juni richting Kubox, Kuurne begeven. Hate deelt er het podium naast Marduk, Dark Funeral, Absu, Deströyer 666 en onze Belgische trots Wiegedood.

Tracklist:

 1. Asuric Being
 2. Indestructible Pillar
 3. Svarog’s Mountain
 4. Numinosum
 5. Fidelis Ad Mortem
 6. Into Burning Gehenna
 7. Sea Of Rubble
 8. Ghostforce
 9. Walk Through Fire
  Bonus track:
 10. Hearts Of Steel

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X