Bart Vereecke

Het begrip ‘superband’ klinkt stilaan vertrouwd in de oren. Met (ex-)leden van onder andere Entombed, Necrophobic, Dark Funeral en Unleashed in de gelederen is ook het Zweedse Firespawn een band die we dit etiket kunnen opplakken.  Met ‘The Reprobate‘ brengt de death metalband reeds zijn tweede studioalbum uit. We gaven deze langspeler de nodige luisterbeurten om uit te maken of de band de verwachtingen kon inlossen.Het ontstaan van de band Fireborn is alweer zo’n 3 jaar geleden. De naam zal echter weinig belletjes doen rinkelen, want amper een jaar later veranderde de band zijn naam in Firespawn. Deze deathmetalband trekt net wat meer aandacht wanneer je de bandleden eens van naderbij bekijkt. Met Lars-Göran Petrov, Alex Friberg, Matte Modin, Victor Brandt en Frederik Folkare beschikt de groep immers over prima personeel dat collectief meer dan 25 jaar ervaring bijeen brengt.

In 2015 kwam Firespawn met zijn debuutalbum Shadow Realms opdagen. Het album werd matig onthaald, en niet alle verwachtingen werden ingelost. Ondanks de ongetwijfeld drukke agenda’s komen de Zweden amper twee jaar later met hun tweede worp, ‘The Reprobate’.

Openen doen we op dit album met Serpent of the Ocean, wat een prima start betekend. Meteen trekt de band stevig van leer en houdt er het tempo goed in. De snelheid waarmee de brutale riffs op je afgevuurd worden is niet min. Ook zanger LG Petrov levert uitstekend werk. Na een abrupt einde gaan we over naar Blood Eagle. Het tempo blijft moordend en het gitaarwerk is een stuk technischer dan bij zijn voorganger. Met wat moderne invloeden is het een van de betere nummers op dit album, en het is dan ook spijtig dat het nummer snel aan zijn einde toe is.

Met Full of Hate en Damnatio ad Bestias krijgen we meer van dat voorgeschoteld. Laatstgenoemde is een catchy nummer, waarbij de invloed van Entombed terug te vinden is. Invloeden van voormalige werkgevers zijn in deze plaat dan ook moeilijk weg te denken. Toch kan je stellen dat Firespawn wel authentiek klinkt. Alles is net wat sneller, technischer en bombastischer dan bij pakweg Entombed. Tijdens Generals Creed is ook op te merken dat dit gezelschap ook inspiratie kon putten uit het werk van Morbid Angel. Dit nummer zorgt ervoor dat je halfweg nog eens goed bij de les wordt gebracht. Hierbij volgen met The White Chapel Murderer en A Patient Wolf nog twee nummers vol brutale riffs met een extreme groove. Met Death by Impalement en de titeltrack hebben we twee mindere nummers op het album. De aandacht zakt dan ook stilaan weg. Nightwalkers begeleidt ons naar het einde van dit album.

We moeten toegeven dat Firespawn met The Reprobate zijn voorganger Shadow Realms zeker overtreft. Op dit album is duidelijk te horen dat deze heren flink wat ervaring hebben. Toch moeten we stellen dat, wie op zoek is naar een uniek, vernieuwend deathmetalalbum, eraan is voor de moeite. De songs zijn puur en onvervalst, maar niet baanbrekend. Wie heimwee heeft naar het Left Hand Path tijdperk van Entombed zal aan deze plaat wel wat plezier beleven. Er is toch wel sprake van eerherstel, na een mindere debuutplaat.

Artwork voor dit album werd voorzien door Paolo Girardi. In het verleden hebben ook bands als Inquisition en Nocturnal Graves samengewerkt met deze Italiaanse schilder. Hij voorziet dit album van een mooie cover, wat niet zou misstaan in de platenkast. Als is het nog wachten tot 28 april, tot deze in de rekken ligt.

Tracklist

  1. Serpent of the Ocean
  2. Blood Eagle
  3. Full of Hate
  4. Damnatio ad Bestias
  5. Death by Impalement
  6. Gernerals Creed
  7. The White Chapel Murderer
  8. A Patient Wolf
  9. The Reprobate
  10. Nightwalkers

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

april

22apr(apr 22)12:0024(apr 24)23:59KEEP IT TRUE XXIIITAUBERFRANKENHALLE - LAUDA-KÖNIGSHOFEN - DUITSLAND

mei

10mei18:4023:59Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ De Helling - Utrecht

11mei19:0023:00Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ Maison Folie Beaulieu - Rijsel (Lomme)

Loading
Share This
X