Bart Van Gestel

Ik leerde Sawthis enkele jaren geleden kennen middels de oosterse invloeden die af en toe in hun muziek binnenglippen. Daar ik een zwak heb voor deze invloed voelde het dan ook als natuurlijk aan dat ik deze band ging blijven volgen. Ze hebben deze keer nieuw werk uit, en meteen wordt de oosterse invloed opnieuw duidelijk. Dit keer in de titel zelfs: Babhell.

In Babhell gaat het Italiaanse Sawthis een stapje verder in de eigen ontwikkeling en levert hierdoor een heerlijke plaat af. Muzikaal brengt deze band een erg groovy versie van moderne thrash. De band doet me een beetje qua riffing aan Nevermore’s Enemies Of Reality denken, of aan In Flames van begin deze eeuw. De eerder gemelde invloeden uit het oude Mesopotamië zijn nooit echt prominent aanwezig bij Sawthis. Ze zijn eerder te ontdekken in kleine details of verweven in de intro van een nummer. Luistertip hier is bijvoorbeeld This String Is For Your Neck. Van een oosterse invloed is aanvankelijk geen sprake maar komt geleidelijk aan heel subtiel bovendrijven.

Babhell is een iets beter gebalanceerd geheel welke het duidelijk moet hebben van de opbouw. Voorganger Youniverse viel als het ware flink met de deur in huis met albumopener The Logical Colors. Dit was een regelrechte thrashbeuker. Het nieuwe album gaat in een iets lagere versnelling van start, maar doet de luisteraar enkele malen flink opveren. Dit maakt het geheel iets beter verteerbaar en houdt ons ook beter bij de zaak. Ook de nummers individueel zijn heel ruim en divers opgebouwd zodat er veel te ontdekken valt.

De band omschrijft zichzelf als moderne thrashers, maar de sound draagt veel breder dan dat. De songs zijn zeer open van karakter waardoor een breed publiek aanspreekbaar wordt. Eigenlijk is het verwonderlijk dat Sawthis nog niet helemaal is doorgebroken naar een groter publiek. De band heeft al met enkele grootheden mogen toeren en kreeg zelfs een eigen Europese headliner tournee. Maar van een echte doorbraak kan je nog niet echt spreken, helaas. De muziek leent zich prima voor een flink potje moshen, circle-pits en crowdsurfen. Live staat de band als een huis en is hun optreden telkens een garantie voor een fijn feestje.

Sawthis levert met Babhell een prima werkstuk af en overtreft hiermee zichzelf. Ik kan Babhell eigenlijk aanraden aan elke metalliefhebber die houdt van diversiteit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

februari

10feb19:0023:00Dream Theater @ Oosterpoort - Groningen - Nederland

12feb19:0023:00Dream Theater @ Poppodium 013 - Tilburg - Nederland

17feb18:0023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Patronaat - Haarlem - NL

18feb17:3022:30Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Trix - Antwerpen

20feb18:3023:00Katatonia + Sòlstafir + SOM @ Rockhal - Esch-sur-Alzette - LU

maart

Geen concerten

X