Jurgen Callens

Het gaat goed met de US-metalbeweging, dank u wel. En wederom is het het Duitse Pure Steel Records dat ons trakteert op een nieuw album. Dit keer van het Amerikaanse gezelschap Sunless Sky, dat met Doppelgänger zijn tweede album ingeblikt heeft, dat zal verschijnen op 7 april. De plaat is de opvolger van het in 2014 verschenen Firebreather en staat bol van de heavy en power metal in de Amerikaanse traditie. Voor de kenners: de line-up bevat wat interessante namen die hun strepen al ruimschoots verdiend hebben.

In de line-up van deze band vinden we naast het enige origineel overgebleven bandlid van de vorige plaat, zanger Juan Ricardo (Attaxe en Ritual, en ook de vocalist van het onlangs verschenen The Hunt van Wrench), ook nog gitarist Curran Murphy (Nevermore, Annihilator), gitarist / bassist Kevin Czarnecki en drummer Coltin Rady terug. Het nieuwe album bevat tien nieuwe songs die samen een goeie drie kwartier luisterplezier garanderen. Het eerste album Firebreather was eigenlijk nog meer een Amerikaanse versie van de NWOBHM, en legde meermaals links naar een band als Iron Maiden bijvoorbeeld. Nu klinkt alles veel powervoller en veel meer pure metal en de meest Amerikaanse huisstijl. Dat hoor je al vanaf de opener Starfall, die er meteen stevig inhakt, met hoge tempo’s, de typische high pitched vocalen en een donderende ritmesectie. De leads zijn snel en furieus, het gitaarwerk scherp als een mes en het headbanggehalte vrij hoog. Als luistertip zou ik Lake of Lost Souls kunnen aanbevelen, dat tevens een blauwdruk is van hoe je de rest van het album kan inschatten. Alle afzonderlijke talenten van dit gezelschap komen op dit nummer perfect tot uiting. Het is eveneens één van de meest melodieuze tracks van de plaat. En hoewel technisch alles heel er politiek correct klinkt, weten toch niet alle songs me even veel te boeien. Zo had een song als Inside The Monster voor mij persoonlijk niet gehoeven. Ik heb zo een beetje het gevoel dat er best wel heel veel potentie in deze band zit, maar dat het er allemaal nog ten volle moet uitkomen. De vocalen en het gitaarwerk kunnen moeilijk nog verbeterd worden, enkel de songs zouden nog wat meer aan de ribben mogen blijven plakken.

Kortom, met deze nieuwe line-up zet de band alvast een stap in de goeie richting. Sunless Sky heeft een (h)eerlijk album afgeleverd dat de liefhebbers van het genre beslist tevreden zal stemmen.

Tracklist:

  1. Starfall
  2. Doppelgänger
  3. Kingdom of Sky
  4. Stone Gods
  5. Lake of Lost Souls
  6. Netherworld
  7. Adrenaline Junkie
  8. Inside The Monster
  9. Heroin
  10. Black Symphony

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Upcoming concerten

maart

Geen concerten

april

Geen concerten

X