Haken, The Algorithm & Next to None @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK
Hughes Vanhoucke

Progmetalband Haken komt niet naar ons dan gaan wij maar naar Haken en die komen uit Londen wat eigenlijk iets minder ver bollen is dan naar bijvoorbeeld de rocktempels van Amsterdam, Luxemburg of Parijs. Het verkeer loopt al even vlot als in die andere grootsteden met uitzondering van Luxemburg, gelukkig moet tijdens het weekend geen Congestion Charge betaald worden om Londen te doorkruisen.

Thomas Cucé – N2N @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Na een zonovergoten dag in Islington trek ik tegen 19:00 uur naar de O2 Assembly Hall, op een boogscheut van het Emirates Stadium van Arsenal voor de voetballiefhebbers.

Het statige gebouw uit 1929 naast het stadhuis van de Londense borough deed vijftig jaar dienst als feestzaal voor huwelijken, toneelvoorstellingen of oer Britse tea dances. Na bijna dertig jaar verwaarloosd te zijn geweest ging de zaal na een flinke restauratiebeurt opnieuw open in 2010 en doet sindsdien met de regelmaat van een Zwitserse klok dienst als concertzaal.

De eerste band die om 19:30 uur het podium betreedt komt uit Lehigh Valley, Pennsylvania, genaamd Next To None (N2N). De band bestaat uit vier Amerikaanse jongelui van 17 & 18 jaar. Teenagers die het voorprogramma verzorgen van een band als Haken, één van de snelst stijgende bands op de populariteitladder van de progressieve rock & metal, het kan niet anders of die zijn buitengewoon.

Midden op het podium staat de Korg synthesizer van zanger en toetsenist Thomas Cucé met schuin achter zich het drumstel van een zekere Max Portnoy. Jawel, de zoon van die Portnoy.

Max Portnoy – Next to None @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

De langharige frêle jongeling achter de The Algorithm drumstel speelt al sinds zijn derde levensjaar drum en had als leermeester de man die 26 jaar de drumkit van Dream Theater bemande en zonder twijfel één van de beste drummers van zijn generatie is.

Zoonlief is goed op weg om in vader’s voetsporen te treden. In 2015, op 15-jarige leeftijd, werd hij uitgeroepen tot de beste nieuwe drummer door het toonaangevende Britse Rhythm Magazine, een wereldwijd befaamd tijdschrift rond drum en percussie.

Iemand die niet goed bekend is met het oeuvre van Dream Theater zou kunnen vermoeden dat het hier gaat om een jeugdige coverband van de grootste progressieve metal band aller tijden maar de jongens spelen wel degelijk eigen nummers, nummers die ze zelf gecomponeerd hebben in 2013 en 2014. Mike Portnoy stond enkel in voor de productie en heeft wellicht ook wel een handje in de deal met platenmaatschappij InsideOut, een partner van Century Media dat op zijn beurt deel uitmaakt van Sony Music Entertainment.

Max Portnoy slaat als een bezetene op de vellen en cymbalen van het drumstel van de volgende band, het van oorsprong Franse The Algorithm en eerlijk gezegd het klinkt prima. De rustige zanger en toetsenist Thomas Cucé heeft in zijn timbre iets van James LaBrie terwijl gitarist Derrick Schneider niet de zoon of neef van John Petrucci is maar wel aardig onderweg kan met de snaren van zijn Electra gitaar en net als Petrucci wellicht regelmatig in een krachthonk te vinden is. Om af te ronden heeft bassist Kris Rank geen Koreaans bloed maar is wel even getalenteerd als zijn drie bandgenoten.

Derrick Schneider – Next To None @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Halfweg het tweede nummer schuift Thomas Cucé zijn keyboard opzij en gaat met de micro in de handen rechtstaan op een verhoog om het nummer toetsenloos af te werken terwijl Max de vellen van het geleende drumstel blijft geselen met zijn bijna zwarte drumsticks.

Na vier lange nummers zit de set erop, de band heeft zonder twijfel indruk gemaakt, veel Haken fans begeven zich meteen naar de merch stand waar de cd’s de deur uitvliegen, inclusief eentje die straks meegaat naar Vlaanderen.

Op 6 juli zal Next To None het voorprogramma bezorgen voor Mike Portnoy’s Shattered Fortress in zaal 013, Tilburg net als alle andere shows met uitzondering van de diegene op festivals.

Next To None (N2N) met Max Portnoy met Korn T-shirt @ O2 Assembly Hall -Islington – Londen – UK

Het tweede voorprogramma is The Algorithm dat oorspronkelijk uit het Zuid-Franse Perpignan afkomstig is maar inmiddels Keulen als thuisbasis heeft.

The Algorithm brengt zware computermuziek gemengd met gitaar, bas en drum, de band bestaat daadwerkelijk uit één enkele persoon, de 26-jarige Fransman Rémi Gallego. Live heeft hij echter een vaste drummer mee in de persoon van Jean Ferry, voormalig drummer van de Franse tech metal band Uneven Structure.

Jean Ferry – The Algorithm @ O2 Assembly Hall – Islington – London -UK

Alhoewel ik niet meteen fan ben van elektronische muziek is de mix die de jonge Fransman met Atari T-shirt brengt wel spek naar mijn bek. De manier waarop hij de muziek brengt is begeesterend. Terwijl Jean Ferry zich concentreert op het drumwerk bespeelt het brein achter The Algorithm, computerexpert Rémi Gallego, gitaar, bas, keyboards, computer, …

Rémi Gallego – The Algorithm @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

De complexe mix kan nogal chaotisch overkomen, met de sfeer in de zaal die elk moment beter wordt brengt het geheel een positieve sfeer en tegen dat de show voorbij is krijgt The Algorithm een denderend applaus van de nagenoeg volle zaal. Mathcore meets industrial electronic dance, een niet alledaagse combinatie, wel een geslaagde combinatie in de handen van Rémi Gallego. Chapeau Mr. Gallego.

The Algorithm @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Vandaag vieren we het zoveelste muzikaal verjaardagfeestje van het jaar, deze keer gaat het om het tien jarige bestaan van de wellicht snelst groeiende prog metal band, Haken uit Londen.

Het is vandaag de laatste show in thuisland Engeland alvorens het gezelschap naar het vasteland trek met overmorgen een eerste show in het Franse Rijsel en halfweg april een halte in Nederland. België wordt helaas niet bezocht tijdens deze tour en wordt evenmin aangedaan tijdens de zomertour met Mike Portnoy’s Shattered Fortress waar Haken dienst doet als begeleidingsband voor blauwbaard, al onze buurlanden worden echter minstens twee keer bezocht, onze Nederlandse buren mogen Haken in april ontvangen in de Amsterdamse Melkweg (donderdag 13 april) en nog eens begin juli in de grote zaal van de prachtige 013.

Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Om klokslag 21:00 uur maken de vier Londenaars aangevuld met twee heren uit de andere kant van de grote plas hun opwachting met als laatste zanger Ross Jennings helemaal in het zwart gekleed met een lange dikke mantel, op de achtergrond een gedesatureerde afbeelding in de trend van de laatste en succesvolle plaat, Affinity en met Affinity.exe als intro.

Ross Jennings – Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Als Moutain uit 2013 al een uitmuntende plaat was dan is Affinity een regelrechte schot in de roos, een plaat die bij menig prog liefhebber hoog in de Top 10 van 2016 eindigde.

Haken had een best of uit hun carrière beloofd en start na de intro met Initiate uit de jongste worp waarbij de twee uitmuntende gitaristen met 8-snarige Kiesel gitaren zonder kop hun talent tentoonspreiden. In degressieve volgorde gaat de band verder met In Memoriam uit Mountain waarin Charles Griffiths en Richard Henshall verder excelleren met hun prachtige instrumenten en laat ons vooral de andere bandleden niet vergeten, één voor één zijn het ver boven het gemiddelde uitstekende muzikanten, anders ga je geen bassist halen in de VS met een zessnarige ZON basgitaar of een toetsenist in Mexico.

Richard Henshall – Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

1985 is het volgende nummer, een vaste waarde bij elke Haken show waarbij toetsenist Diego Tejeida en zanger Ross Jennings op een nederige manier de show stelen. Jennings heeft voor dit nummer een fluorescerende bril opgezet en een smalle witte das aangetrokken terwijl Tejeida zijn keyboard combo verlaat en met een schoudersynthesizer naar het voorplan treedt, op de achtergrond zien we een Rubik’s kubus, al was de furore rond de polychrome kubus in onze contreien toch iets vroeger dan 1985.

Charles Griffiths & Diego Tejeida – Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

Met het prachtige progressieve Red Giant gaan we verder in de geschiedenis om te belanden bij de eerste elpee, Aquarius, in de vorm van een medley samengesteld met de betere nummers uit die historische plaat. Dan krijgen we nog een oer klassieker van de band en uitstekend nummer, Cockroach King, waarbij voormalige bassist Tom MacLean onder luid applaus zijn Amerikaanse opvolger komt vervangen de tijd van één lang nummer.

Naar het einde van de show toe krijgen we The Architect, een goddelijk nummer uit Affinity dat djentiaanse normen aanneemt en de helft van de zaal in trance zet. Bepaalde nummers van Haken laten je bijna zweven maar telkens zitten er stukken in die je terug wakker schudden wat zeker het geval is met The Architect.

Ross Jennings – Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

De reguliere set wordt afgesloten met The Endless Knot maar het zou geen rockshow zijn mochten we geen bisnummers krijgen, in het geval van Haken is dat één enkel bisnummer aangezien hun nummers net iets langer zijn dan de gemiddelde Ramones tunes.

Visions is het nummer waarmee de prachtige avond afgesloten wordt, een memorabele avond. Niettegenstaande de band met Rijsel op 20’ van thuis speelde twee dagen later wou ik er zeker bij zijn in hun thuisbasis.

Boven het schouwburgpodium hangt een schild met de tekst “Deus Per Omnia”, na de passage mag dat voor mijn part gewijzigd worden in “Deus Haken Per Omnia”.

Haken @ O2 Assembly Hall – Islington – Londen – UK

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

september

Geen concerten

oktober

Geen concerten

Loading
Share This
X