Thrash metal is een van de subgenres van metal dat nooit ter discussie gestaan heeft en ongetwijfeld nooit ter discussie zal staan. Daarvoor wordt de thrashliefhebber de voorbije maanden veel te veel getrakteerd op ijzersterke albums. De oude thrashgrootheden tonen zich uitermate productief en hebben aangetoond dat ze hun oude kunstjes absoluut nog niet verleerd zijn, maar er staan ook een heleboel jonge, talentvolle bands te popelen om hun stempel op het genre te drukken. Het Griekse Chronosphere kan hier als mooi voorbeeld aangehaald worden, want met zijn derde worp Red ‘N Roll maken deze jonge wolven duidelijk dat ze voor thrash metal in de wieg gelegd zijn. 

Na de bevreemdende instrumentale opener, Alu Card, trekt de band meteen stevig van leer met het nummer Demonized en maken ze duidelijk dat ze samen met Suicidal Angels als de voortrekkers van de Griekse thrashmetalscene beschouwd kunnen worden. Het tempo dat Chronosphere de luisteraar voorschotelt, is verschroeiend en boet op geen enkel moment aan kracht in.

Verwacht echter niet te veel originaliteit, want de thrash metal die Chronosphere door de speakers knalt, is doorspekt met Bay Area invloeden. Dit zal door enkelingen als een punt van kritiek aangehaald worden, maar de manier waarop Chronosphere hierin slaagt, verdient alleen maar lof. De Snelle gitaarriffs, dubbele basdrums en vingervlugge gitaarsolo’s vliegen je namelijk in sneltempo rond de oren. De vocale prestaties van frontman Spyros Lafias doen bij momenten zeer sterk denken aan James Hetfield ten tijde van Kill Em All. Bovendien is de mix van enorm hoge kwaliteit. Elk instrument is duidelijk hoorbaar wat de kracht van dit album alleen maar ten goede komt.

De tien nummers die op dit schijfje staan, vliegen letterlijk in sneltempo voorbij en blijven direct aan je hersenpan kleven. Elk nummer heeft zijn eigen specifieke kenmerken, waardoor het kiezen van enkele tracks die er met kop en schouders bovenuit steken geen sinecure is. Dit mag volledig op het conto van Chronosphere geschreven worden, want met dit derde album bevestigen deze snaken niet alleen hun potentieel dat hun al jaren wordt toegedicht, maar doen ze daar nog een schepje bovenop. Een absolute aanrader voor al wie van old school thrash metal houdt en zeker een band om in het oog te houden de komende jaren, want als Chronosphere op dit elan doorgaat, ligt er nog heel wat moois voor deze band in het verschiet.

Tracklist:

  1. Alu Card
  2. Demonized
  3. Before it’s gone
  4. Picking Up My Pieces
  5. Be The Best
  6. The Force To Put An End
  7. Honest To Kill
  8. Wolves Out Of Cage
  9. Warriors
  10. Portal To The Underworld
X