Bart Van Gestel

Het Finse Brother Firetribe (met Nightwish-gitarist Emppu Vuorinen in de gelederen) brengt met Sunbound zijn vierde studioplaat uit. Ze zijn groot in eigen land, met regelmatige airplay op diverse radiozenders en behoorlijke verkoopscijfers. Sunbound is hun volgende poging om ook internationaal potten trachten te breken.

De band begon ooit onder de naam False Metal (naar Manowar), maar na het in de wacht slepen van een platencontract bij Spinefarm koos men uiteindelijk voor Brother Firetribe als uithangbord. De drie eerdere albums deden het erg goed in de Finse contreien. De band mocht immers rekenen op hulp van de toenmalige Nightwish zangeres Anette Olzon. Dit bracht hen ook op tournee door Europa met Pain en leverde uiteindelijk zelfs een live-DVD op (Live at Apollo).

Na deze muzikale hoogconjunctuur viel er een relatieve stilte (omwille van het werk van gitarist Vuorinen bij Nightwish), maar begin vorig jaar joeg de Brother Firetribe-motor opnieuw hogere toerentallen doorheen haar bestaan. Het eerste nummer uit de nieuwe plaat dook op in een TV-commercial voor Prisma, zeg maar de Finse Carrefour. Hoewel de feitelijke release van dit nummer pas zeven maanden later was, ging het nummer quasi meteen viraal in de Finse lijsten.

De melodische hardrock van Brother Firetribe situeer je best soortgelijk aan Journey, Van Halen, Foreigner of misschien zelfs nog meer bij Survivor. Het door de reclame gehypte nummer Taste Of A Champion ruikt immers zeer sterk naar Eye Of The Tiger. Het is ook hier dat de benchmark van een doorsnee-Brother Firetribe-song ligt. De zeer licht verteerbare, vrolijke nummers zitten vol cliché’s (crescendo synths bij de intro, gevolgd door gezongen refreinen op een rustig drumtempo, solo,..). Geen afwijkingen op de betreden paden dus. Sunbound is een album dat in het verlengde ligt van de voorgangers, zonder grote veranderingen.

Dit laatste maakt dat Brother Firetribe geen materiaal is voor de avonturiers onder ons, doch de liefhebbers van de gezellige hardrock kunnen zich prima vermaken met dit prima gearrangeerd, loepzuiver uitgewerkt en geproduceerd album. Fans van de band mogen zich opmaken voor een concert op Belgische bodem. Op 24 oktober komen ze naar Vosselaar om te spelen in de Biebob club.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X