Jurgen Callens

Emerald is een Zwitserse powermetalband die na een stilte van 5 jaar zijn nieuwe album Reckoning Day uitbrengt op 24 maart. De plaat is de opvolger van het in 2012 verschenen UnleashedReckoning Day is het vierde album alweer via Pure Steel Recordings en het zevende in totaal. Intussen staat er weer een nieuwe zanger achter de microfoon, maar dat heeft de band niet laten intimideren. Integendeel, hetgeen de band ons hier laat horen is niet mis, helemaal niet mis.

In totaal heeft Emerald  15 nieuwe songs opgenomen. Het is te zeggen: zo goed als 15, want er staan nog twee songs op het nieuwe album die opgenomen zijn met voormalig zanger George Call (Aska – Omen). Dat deze brave vent een fabuleuze stem had, weten we natuurlijk wel. Dat het moeilijk zou worden hem te vervangen ook. Maar toch is dat voorbeeldig gebeurd, door de Zwitser Mace Mitchell in te lijven. Laatstgenoemde klinkt alsof hij al altijd in de band gezeten heeft en kan zowel hoog als dieper uit de voeten. Hij heeft dan ook een stem die perfect bij de powervolle metal van Emerald past. Laten we ook nog even niet vergeten dat de oorspronkelijke vocalist van deze band ene Thomas L. Winkler was, die nu furore maakt als opperclown bij Gloryhammer. Muzikaal kunnen we op dit nieuwe epos weer rekenen op knallend drumwerk, heavy en powervolle riffs, melodieuze leads, heel sterke vocalen, prima solo’s en ballen, heel veel spierballen. Het moet gezegd dat dit ook kan liggen aan de prima produktie van V.O. Pulver, die het geheel van een krachtig geluid voorzien heeft. Op dit album krijgen we een goeie zestig minuten heavy / power metal in zijn puurste vorm. Geen modegrillen. Geen trends. Geen vernieuwing. Enkel goeie oude traditionele kwaliteit. Dit is typisch zo een plaat waarvan je na het eerste halve nummer al weet dat je geen miskoop gedaan zal hebben. Opener Only The Reaper Wins laat meteen horen wat de band in haar mars heeft. En dat is om het simpel uit te drukken power metal van de bovenste plank met veel kloten en melodie. Idem dito voor Evolution in Reverse dat knalt zoals in de boekjes, machtige zang laat horen (zowel hoog als in de diepere regionen) maar toch ook direct herkenbaar klinkt. Ook Through The Storm en Ridden By Fear zijn schitterende voorbeelden van puike melodieuze metal. Dit is muziek die zich perfect leent om het verstand op nul te draaien, de vuisten in de lucht te gooien, je haren te laten zwiepen en luidkeels de buurt bijeen te brullen. Volgens mij is dit een band die nog meer op het voorplan zou mogen komen. De kwaliteiten zijn er zeker, alleen is het genre de dag van vandaag niet hip genoeg meer om breed in de aandacht te komen vrees ik. Toch zou het mogen want Reckoning Day is powervol, melodieus, hoogkwalitatief, massief klinkend, oertraditioneel en straalt de ultieme heavymetalboodschap uit. Er is ook genoeg variatie, zo wordt bijvoorbeeld een stukje piano niet geschuwd, zoals te horen is op Reign of Steel, dat een beetje een Manowar-achtige feeling heeft. Maar boven alles zijn het toch de machtige gitaarpartijen en de prima zang die van dit album een pareltje gemaakt hebben. 15 songs: te veel? Helemaal niet.

Emerald heeft bij deze toch al wel één van de betere powermetalalbums van het lopende jaar afgeleverd. Fans van het eerste uur zullen zeker niet ontgoocheld zijn. De band staat er opnieuw en is terug van (nooit) weggeweest. Hopelijk wordt hier live een vervolg aan gebreid, en kunnen we het zestal ook eens in deze contreien gaan aanschouwen. Een dik feest zou het zeker zijn.

Tracklist:

 1. Only The Reaper Wins
 2. Black Pyramid
 3. Evolution in Reverse
 4. Horns Up
 5. Beyond Forever
 6. Through The Storm
 7. Ridden By Fear
 8. Mist of the Past
 9. Trees Full of Tears
 10. Lament of The Fallen
 11. Reckoning Day
 12. Reign of Steel
 13. Signum Dei
 14. Fading History
 15. End of The World

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Recente reviews

Upcoming concerten

april

22apr(apr 22)12:0024(apr 24)23:59KEEP IT TRUE XXIIITAUBERFRANKENHALLE - LAUDA-KÖNIGSHOFEN - DUITSLAND

mei

10mei18:4023:59Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ De Helling - Utrecht

11mei19:0023:00Enslaved + Intronaut + Obsidian Kingdom + Crown @ Maison Folie Beaulieu - Rijsel (Lomme)

Loading
Share This
X