Rotthier Peter

Het Zweedse Horisont is met About Time reeds toe aan zijn vijfde langspeler. Toch zal voor velen dit Zweedse vijftal nog een onbeschreven blad zijn. De vier voorgangers verschenen via enkele kleinere labels zodat het grote publiek bereiken niet echt simpel was. Toch heeft de band de voorbije jaren enkele gevoelige metalsnaren geraakt en als cadeautje voor hun tiende verjaardag mochten ze een wereldwijde deal tekenen bij het Duitse Century Media.

Afgaand op wat ik te horen krijg op About Time, kan ik alleen maar toejuichen dat Century Media toegehapt heeft om de muziek die dit combo componeert, wereldkundig te maken. Ook voor mij was Horisont tot op heden nog een onbeschreven blad maar één ding staat absoluut vast: de komende weken en maanden ga ik alvast op zoek naar hun vorige muzikale escapades.

Is dit dan zo bijzonder? Voor rock/metaladepten die opgegroeid zijn in de jaren zeventig en begin jaren tachtig is dit Horisont een grote brok jeugdsentiment. Het gezelschap brengt de harde progressief getinte rock uit de jaren zeventig terug op het voorplan en doet dat op een magistrale wijze. Het hele album door waan je jezelf in de jaren zeventig zonder dat, en dat is heel opmerkelijk, het geheel absoluut niet oubollig klinkt. De tien songs op About Time klinken hedendaags maar de sfeer ademt de sound van toen uit. Denk aan Zeppelin, Purple, af en toe een klein vleugje Sabbath en zelfs een snuifje Priest.

Dit alles omkaderen ze met een progressief sausje zoals Blue Oyster Cult, Kansas en Yes dat in die periode deden. Mocht dit album ergens in die periode uitgebracht zijn, Horisont had een wereldband geweest. De sound klopt, de songs kloppen en wie de moeite doet om eens een  paar groepsfoto’s van de heren te bekijken, zal merken dat ook die recht uit de jaren zeventig lijken te komen.

About Time is gewoon een bijna perfect album, met tien songs die allen geïnspireerd zijn door de beginperiode van ons geliefkoosde genre. Dit is een album dat zeker de moeite waard is om uit te checken. Je zal daar geen spijt van krijgen, wees daar maar zeker van.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Login

Upcoming concerten

december

Geen concerten

januari

15janalldayHeadbangers Parade

X